Annonce
Sønderborg

Gerdas sidste snaps

Gerda Kristensen, Kær Bygade 41, Sønderborg, er død i en alder af 86 år på plejehjemmet på Mågevænget i Ulkebøl. Sønnerne René og Jan Kristensen skriver dette mindeord:

Gerda Kristensen blev født i Vesterhede ved Grindsted. Og som ældst i en søskendeflok på fire piger fik vognmandens datter en realeksamen fra Grindsted Kost- og Realskole.

I sin læretid på et kontor i Kolding mødte hun Vorgod, der blev hendes ægtemand og tro følgesvend i 62 år. For halvandet år siden gik han helt uventet bort som 87-årig og efterlod et stort hul i Gerdas liv. I foråret måtte hun opgive at leve alene i huset over for smedjen i Kær. En plads på Center for Korttidspladser blev det helt rigtige. Pludselig var der liv, omsorg og fast pleje, som gav Gerda nye kræfter for en periode.

Gerda og Vorgod flyttede fra Seest ved Kolding til Kær i 1977, hvor Vorgod fik nyt job i byen. Gerda arbejdede først på virksomheden Arcodan og senere på biblioteket på Teknikum i Sønderborg.

Gerda og Vorgod har sønnerne René og Jan, fire børnebørn - og her i 2018 fik hun endelig et oldebarn. Det var et af Gerdas største mål i sin alderdom.

Børnebørnene glædede sig til ferier på Kær Bygade. Farmor bagte Danmarks fladeste Wales-stang til feriebørnene - og de elskede den.

En daglig snaps var livets krydderi for Gerda. Snapsen var skabsvarm, så man kunne smage alle nuancerne! Kort før hun gik bort, fik hun den sidste lille snaps liggende i sengen - og kvitterede med et smil.

Næste oldebarn er på vej til december. Det nåede farmor ikke at opleve. Men hun fik et dejligt liv igennem 86 år og døde med familien omkring sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];