Annonce
forside

Gert - En mulighedernes mand

Gert Helenius fylder snart 50 år. Erhvervschefen fejrer fødselsdagen med forskellige aktiviteter for venner og familie i Haderslev og omegn. Foto: Jacob Schultz

Om få uger fylder den næsten altid smilende erhvervsdirektør Gert Helenius 50 år. Det skal naturligvis fejres på en alternativ måde, der inddrager en masse forskellige aktiviteter, fordi Helenius er til aktion.

HADERSLEV: Da Gert Helenius for godt fire år siden kom til Haderslev som erhvervsdirektør havde han hørt rygterne om, at Haderslev var som en slags Korsbæk, hvor det var svært at komme ind på livet af dem, der var noget "ved musikken" eller mente, at de var.

Men sådan oplevede Helenius det ikke, tvært i mod:

- Jeg synes faktisk det var nemt at få et netværk i byen, men det handler også om, hvordan du selv møder folk, pointerer Gert Helenius, og uddyber:

- Jeg har aldrig set på Haderslev som Korsbæk, jeg har altid kaldt byen for "Lille Aarhus", du ved, med domkirken, de gamle gader, vandet ned i byen. Vi har så mange muligheder.

Optimismen og evnen til at se positivt på eventuelle udfordringer har kendetegnet erhvervsdirektøren fra dag et. Da han tiltrådte afviste han derfor også hurtigt at tale om tale om, at Haderslev lå i udkanten langt fra København. Nej, i hans univers var Haderslev porten til Europa.

Annonce

Kort om Helenius

Gert Helenius blev i foråret 2013 ansat som erhvervsdirektør i Haderslev Erhvervsråd, HER, der i dag har kontor på Jomfrustien i Haderslev.

Han blev i sin tid hentet fra Billund Kommune.

Helenius bor, dengang som nu, i Kolding Kommune, og her bliver har boende de næste par år, da han er far til to teenagedrenge, der bor både hos ham og hos hans ekskone, der bor 1500 meter fra ham.

ActurePark har fået rigtig god plads i erhvervsrådets nye lokaler på Jomfrustien. Foto: Jacob Schultz

Optimisme og muligheder

- Noget af det der slog mig, da jeg kom hertil var, at folk her i kommunen var meget beskedne og tilbagetrukne, nærmest grænsende til det selvudslettende. Der var og er virksomheder som kørte og kører fantastisk, men det holdt man nærmest for sig selv, erindrer Gert Helenius.

Siden har han selv fortalt de gode historier om Haderslev og kommunen, om og om igen. Og når han adresserer noget, der er mindre godt, er det altid med et positiv og fremadskuende kort i baghånden.

Da han blev ansat var opgaven at gøre Haderslev til en erhvervskommune. Dengang hang Haderslev helt i bunden af alle erhvervsmålinger.

- Sådan er det ikke længere. Vi er blevet en erhvervskommune. Om fire år skal vi kendes som en innovationskommune. Der er lang vej, men selvfølgelig kan vi nå det, siger Gert Helenius, og leger lidt med figuren Mickey Mouse, som er hans helt.

- De fleste danskere kan bedst lide Anders And, men jeg er mest til Mickey Mouse. Anders And er så sur og negativt, mens Mickey altid siger: Det må vi finde en løsning på.

Gert Helenius gør hver dag en stor indsats for at forene leg og alvor. Mickey Mouse er med sit optimistiske sind et af hans forbilleder. Foto: Jacob Schultz

Udvikling og liv

Haderslev Erhvervråd, som i daglig tale kalder HER, har været gennem en forrygende udvikling de seneste år. Sidste år flyttede rådet fra Hammelev og ind på Jomfrustien i en bygning, der forinden havde været beboet af revisorer.

- Vi havde gode lokaler i Hammelev, men det var svært at få det liv, vi har i huset her, hvor vi har fået et godt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, fordi de unge kan gå/cykle herhen. I Hammelev var der behov for bus eller bil, forklarer Gert Helenius.

Konceptet Acture Park, der går ud på at samle aktiviteter i Haderslev Kommune under en paraply, har også fået god plads på Jomfrustien i Haderslev, hvor HER har adresse, og det er måske derfra, at erhvervsdirektøren har fået inspiration til fejringen af sit halvt hundrede år.

Da han i 2013 blev ansat lød opgaven på, at gøre Haderslev til en erhvervskommune. Det er den nu. Næste skridt er at gøre den til en innovationskommune. Foto: Jacob Schultz

Anderledes fejring

Den 24. februar fylder han 50 år. I den weekend får han besøg af 30 familiemedlemmer og venner, og de skal fra fredag aften til søndag morgen på tur i hele Haderslev Kommune og opleve aktiviteter. Lige fra skøjter i Vojens, til bueskydning i Pamhule, shopping i Haderslev, bowling og vandrehjem. Lørdag aften toppes med en fest på Boldts Bar, hvortil Helenius har udstedt 50 billetter, som kan købes af folk i hans netværk i Haderslev.

- Jeg har valgt at holde en velgørende fest, så det koster 200 kroner at komme ind, og de penge fordeles mellem tre organisationer, der gør en indsats for børn, der på den ene eller den anden måde har det svært. Man skal ikke tage gaver med derudover, jeg har det jeg skal bruge, og jeg har heller ikke behov for taler og lignende. Nej, jeg ønsker bare en festlig aften sammen med familie og venner, slutter erhvervsdirektøren, inden et nyt møde om de kommende år strategi for HER kalder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ædle dråber i nye rammer

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce