Annonce
Kolding

Gestapo havde hovedkvarter midt i Kolding: De vil sikre mindet om 'Helvedes forgård'

Jeanet Rostgaard Hansen skabt dramadokumentaren "Helvedes forgård" om Gestapo på Staldgården, og Henrik Werner Hansen har været konstitueret politimester i Kolding, og så har han skrevet bøger om bl.a. stikkeren Jenny Holm. De planlægger begge at bidrage med foredrag, når der skal være udstilling om besættelsestiden på Staldgården. Foto: John A. Petersen
Nazister havde sin daglige gang på Staldgården, hvor Gestapo havde sit hovedkvarter under krigen. Det må vi aldrig glemme, mener lokal filminstruktør og forfatter, som sammen står bag en udstilling, som vil genfortælle historien præcis dér, hvor den foregik. De er gået på udkig efter sponsorer, så projektet bliver størst muligt.

Kolding: I dag er Staldgården en ikonisk bygning, et stykke kulturhistorie midt i byen, og en umistelig del af Kolding. Under den sidste halvdel af 2. verdenskrig var bygningen imidlertid et frygtet sted at havne. Og med god grund. Her havde Gestapo sit hovedkvarter, og indenfor murerne er mange danskere blevet tortureret af brutale nazister.

Den historie skal vi huske, når vi i dag skuer mod Staldgården.

Det mener forfatter Henrik Werner Hansen, der er leder af Politimuseet i Kolding, og det gør også Jeanet Rostgaard Hansen, der er instruktør af dramadokumentaren "Helvedes forgård" om bygningens grumme fortid.

Sammen har de taget initiativ til en særudstilling, som i en periode på to måneder vil forvandle Staldgården til et museum over besættelsestiden med særligt fokus på Gestapo. Kernen vil være Zelle II, der er den fængselscelle, som stadig findes intakt på Staldgården.

Desuden skal udstillingen fyldes med effekter og fortællinger, som beskriver, hvad der foregik i Kolding i krigsårene. Anledningen er, at det er 75 året for besættelsen af Danmark - og 80 år for befrielsen.

- Kolding Kommune har planer om at lave alsang i forbindelse med jubilæet, og det er også rigtig fint, men vi synes, der skal lidt mere til, siger Henrik Werner Hansen, der er tidligere konstitueret politimester i Kolding.

Du kan støtte

Udstillingen skal vises på Staldgården fra den 9. april og frem til udgangen af maj.

Folkene bag udstillingen håber at nå et budget på 30.000 kroner. Derfor er man gået på udkig efter firmasponsorer, der vil donere 1500 kroner til projektet. De vil få deres navn trykt på et banner, som står ved udstillingen.

Indbetaling kan ske til Kolding Politimuseum, reg. nr. 0400, konto 1180001265, emne "helvedes forgård".

En stærkere historie

Makkerparret har allerede indgået aftale om lån af lokaler og effekter, og så er de gået på udkig efter sponsorer, som kan hjælpe med at skabe udstillingen.

- Der bliver en udstilling. Helt sikkert. Men jo flere penge, vi når at samle ind, jo større bliver den, siger Jeanet Rostgaard Hansen.

De håber samtidig, at udstillingen vil præge debatten om, hvad der skal ske med Staldgården, når den sidste af mange forskellige militære foreninger flytter ud. Det sker, når hjemmeværnet forlader stedet.

- Staldgården er den eneste af Gestapos fem hovedkvarterer, som findes intakt i dag. Derfor ønsker vi at gøre vores stemme gældende i håb om, at man bevarer Zelle II, siger Henrik Werner Hansen.

Jeanet Rostgaard Hansen supplerer:

- Gennem alle årene har man været nødt til at gå på Koldinghus for at låne en nøgle til cellen, så der er aldrig kommet så mange forbi. Derfor står den også i dag tilbage i original stand, hvor man for eksempel stadig kan se navne ridset ind i væggen af dem, som sad fanget her.

- Hvorfor er det så vigtigt, at vi bevarer Zelle II? Kan man ikke formidle historien på anden vis?

- Jo, men det vil aldrig blive lige så stærkt som her, hvor vi har helvedets egen hule, siger Jeanet Rostgaard Hansen.

Over 1000 danskere nåede at være gennem Gestapos klør på Staldgården i tiden fra den 9. 0ktober 1943 til 5. maj 1945. Foto: Kolding Stadsarkiv
Annonce
Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Tæt ferietrafik på motorvejene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Nabomor efter dødsulykke: Folk kører for stærkt her

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Sydjylland

Slut med samfundskritisk sygdom og restriktioner - vi gør status: Sådan ramte covid-19 Syddanmark

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Esbjerg

Efter voldsomt overfald på gruppe: Mistænkte blev fundet med næsen i kokain

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Sydjylland

Følg med her: Tæt ferietrafik på motorvejene

Haderslev

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

VEJLE For abonnenter

Trængslen på Vejlefjordbroen runder vildt tal oven på coronaen: Vejdirektoratet kan ikke skrue på flere håndtag - løsningen kan få vejlensere til at se dobbelt

Erhverv For abonnenter

Mens andre får store ekstraregninger: Trefor-kunder kan forvente stabile priser på fjernvarmen

Vejen

Diskussionen om børnecenter løb løbsk: Winnie endte med at melde sig ud af skolebestyrelse i ren frustration

Annonce