Annonce
Kolding

Gestapo havde hovedkvarter midt i Kolding: De vil sikre mindet om 'Helvedes forgård'

Jeanet Rostgaard Hansen skabt dramadokumentaren "Helvedes forgård" om Gestapo på Staldgården, og Henrik Werner Hansen har været konstitueret politimester i Kolding, og så har han skrevet bøger om bl.a. stikkeren Jenny Holm. De planlægger begge at bidrage med foredrag, når der skal være udstilling om besættelsestiden på Staldgården. Foto: John A. Petersen
Nazister havde sin daglige gang på Staldgården, hvor Gestapo havde sit hovedkvarter under krigen. Det må vi aldrig glemme, mener lokal filminstruktør og forfatter, som sammen står bag en udstilling, som vil genfortælle historien præcis dér, hvor den foregik. De er gået på udkig efter sponsorer, så projektet bliver størst muligt.

Kolding: I dag er Staldgården en ikonisk bygning, et stykke kulturhistorie midt i byen, og en umistelig del af Kolding. Under den sidste halvdel af 2. verdenskrig var bygningen imidlertid et frygtet sted at havne. Og med god grund. Her havde Gestapo sit hovedkvarter, og indenfor murerne er mange danskere blevet tortureret af brutale nazister.

Den historie skal vi huske, når vi i dag skuer mod Staldgården.

Det mener forfatter Henrik Werner Hansen, der er leder af Politimuseet i Kolding, og det gør også Jeanet Rostgaard Hansen, der er instruktør af dramadokumentaren "Helvedes forgård" om bygningens grumme fortid.

Sammen har de taget initiativ til en særudstilling, som i en periode på to måneder vil forvandle Staldgården til et museum over besættelsestiden med særligt fokus på Gestapo. Kernen vil være Zelle II, der er den fængselscelle, som stadig findes intakt på Staldgården.

Desuden skal udstillingen fyldes med effekter og fortællinger, som beskriver, hvad der foregik i Kolding i krigsårene. Anledningen er, at det er 75 året for besættelsen af Danmark - og 80 år for befrielsen.

- Kolding Kommune har planer om at lave alsang i forbindelse med jubilæet, og det er også rigtig fint, men vi synes, der skal lidt mere til, siger Henrik Werner Hansen, der er tidligere konstitueret politimester i Kolding.

Du kan støtte

Udstillingen skal vises på Staldgården fra den 9. april og frem til udgangen af maj.

Folkene bag udstillingen håber at nå et budget på 30.000 kroner. Derfor er man gået på udkig efter firmasponsorer, der vil donere 1500 kroner til projektet. De vil få deres navn trykt på et banner, som står ved udstillingen.

Indbetaling kan ske til Kolding Politimuseum, reg. nr. 0400, konto 1180001265, emne "helvedes forgård".

En stærkere historie

Makkerparret har allerede indgået aftale om lån af lokaler og effekter, og så er de gået på udkig efter sponsorer, som kan hjælpe med at skabe udstillingen.

- Der bliver en udstilling. Helt sikkert. Men jo flere penge, vi når at samle ind, jo større bliver den, siger Jeanet Rostgaard Hansen.

De håber samtidig, at udstillingen vil præge debatten om, hvad der skal ske med Staldgården, når den sidste af mange forskellige militære foreninger flytter ud. Det sker, når hjemmeværnet forlader stedet.

- Staldgården er den eneste af Gestapos fem hovedkvarterer, som findes intakt i dag. Derfor ønsker vi at gøre vores stemme gældende i håb om, at man bevarer Zelle II, siger Henrik Werner Hansen.

Jeanet Rostgaard Hansen supplerer:

- Gennem alle årene har man været nødt til at gå på Koldinghus for at låne en nøgle til cellen, så der er aldrig kommet så mange forbi. Derfor står den også i dag tilbage i original stand, hvor man for eksempel stadig kan se navne ridset ind i væggen af dem, som sad fanget her.

- Hvorfor er det så vigtigt, at vi bevarer Zelle II? Kan man ikke formidle historien på anden vis?

- Jo, men det vil aldrig blive lige så stærkt som her, hvor vi har helvedets egen hule, siger Jeanet Rostgaard Hansen.

Over 1000 danskere nåede at være gennem Gestapos klør på Staldgården i tiden fra den 9. 0ktober 1943 til 5. maj 1945. Foto: Kolding Stadsarkiv
Annonce
Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Haderslev

Is hele året på Torvet: John ismand dropper efterlønnen

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Esbjerg For abonnenter

Byrådsflertal afviser Nye Borgerlige: Politikernes lønninger og goder fremstår helt tydelige for borgerne

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Haderslev

Bohéme har udvidet: Webshop skal være med til at fremtidssikre den fysiske butik

Annonce