Annonce
Vejen

Gesten-købmand overvejer at bygge en ny butik

Købmand i Gesten, Allan Piihl Haagensen, vil udvide og flytte sin butik. Han ønsker en placering ud til Gestenvej og mener, det vil være alt, alt for dyrt at istandsætte den gamle bygning, butikken i dag er indrettet i. Foto: André Thorup

8. januar indkaldes der til borgermøde i Gesten. Landsbyens indbyggere opfordres til at bakke økonomisk op om en udvidelse af den lokale købmandsbutik, der er totalt slidt ned.

GESTEN: Købmandsbutikken i Gesten trænger gevaldigt til at blive renoveret. Bygningen er nedslidt. Det samme gælder en del af inventaret, og i stedet for at reparere på dét, der er, går købmand Allan Piihl Haagensen med planer om at udvide og flytte butikken.

Han mener, det vil være attraktivt for både landsbyen og butikken, hvis der etableres en helt ny købmandsbutik ud til Gestenvej. Derfor indkalder han til borgermøde i Gesten Fritidscenter. Mødet afvikles 8. januar klokken 20.00, og købmanden håber på et stort fremmøde.

På mødet vil borgerne blive oplyst om udvidelses- og flytteplanerne, og de vil blive opfordret til at tegne anparter i et anpartsselskab, der skal stiftes. Selskabet skal stå som ejer af den nye købmandsbutik.

I forbindelse med projektet bliver det muligt at anlægge en benzintank. Benzinselskabet Go On har ifølge Allan Piihl Haagensen sagt ja til at oprette et tankanlæg i byen, hvis borgerne indgår i et anpartsselskab og rejser noget kapital.

Annonce

Jeg ser det som min pligt - både som borger i Gesten og som købmand - at pege på den bedste løsning for landsbyen. Derfor indkalder jeg til borgermøde.

Allan Piihl Haagensen, Min Købmand i Gesten

De sidder i arbejdsgruppen

Den arbejdsgruppe, der i Gesten skal hjælpe købmand Allan Piihl Haagensen med at komme i mål med planerne om at flytte og udvide Min Købmands-butikken, består foruden købmanden af:


  • Marion Mortensen, lokalt byrådsmedlem
  • Hans Randrup-Lund, medlem af den lokale skolebestyrelse
  • Vera Thygesen, formand for det lokale brugerråd
  • Steffen Christensen, repræsentant for Lokalrådet

Gruppen indkalder til borgermøde i Gesten Fritidscenter 8. januar klokken 20.

Købmandsbutikken lukker den pågældende dag klokken 19, så alle i landsbyen kan nå at komme med til mødet.

Bygningen, som købmand Allan Piihl Haagensen i dag driver butik i, er gammel og nedslidt. Det gælder særligt træværket, vinduer, døre og tag. Foto: André Thorup

Dyr vedligeholdelse

- Der er virkelig brug for en ny butik. Den butik, jeg har, er gammel og meget nedslidt. Jeg fik nogle konsulenter til at gennemgå bygningen for et år siden, og meldingen lød, at det vil koste mindst to millioner kroner at føre den up-to-date. Træværket, vinduerne og dørene er i så dårlig stand, at de risikerer at falde ud. Jeg skiftede nogle tagplader for 15 år siden, og dengang lød meldingen, at taget kun kunne holde ti år mere. Gulvet er også slidt ned, og belysningen er alt for energikrævende, fortæller Allan Piihl Haagensen og tilføjer, at også flaskeautomaten er slidt ned, og at han de senere år har haft store udgifter til vedligehold af kølediske og frostrum.

- Alene i år har jeg brugt 100.000 kroner på at lappe huller, så der ikke siver freon ud i butikken, og fra 2020 er køle- og frostafdelingen ikke længere lovlig, da der kommer nye krav til indholdet af freon. Det siger sig selv, at det ikke kan blive ved med at gå, påpeger købmanden i Gesten, som oplyser, at butikkens drift viser særdeles gode indekstal, og at omsætningen er større end dét, Dagrofas konsulenter vurderer, at den skal være.

Alligevel er den ikke stor nok til at finansiere istandsættelsen af den gamle bygning med de krav, bankerne stiller i dag.

Han mener desuden, at der er mere idé i opføre en helt ny købmandsbutik ud til Gestenvej. På den måde bliver butikken mere synlig, og den vil kunne trække kunder til fra et større opland, mener købmanden, som har nedsat en arbejdsgruppe, bestående af fire Gesten-borgere og ham selv.

Alene i 2018 har købmanden i Gesten brugt 100.000 kroner på at lappe huller i kølediske og frostrum, så der ikke siver freon ud i butikken. Her ses Allan Piihl Haagensen i færd med at fylde op på hylderne. Foto: André Thorup

To placeringsmuligheder

Gruppen har undersøgt forskellige placeringsmuligheder med hensyn til opførelsen af en ny butik, og man er kommet frem til to muligheder: At etablere en butik i lokaler, der tidligere husede en silofabrik på Andstvej, eller købe et areal ud til Gestenvej, som ligger lige over for landsbyens tidligere plejehjem.

Beregninger har vist, at skal der bygges en ny butik med tilhørende benzinanlæg, skal der rejses en kapital på mellem 2,5 og 3 millioner kroner.

Pengene skal findes via fonde og tegning af borger-anparter til 2.500 kroner stykket.

Tegner borgerne anparter, kommer de til at stå som ejere af den nye butik, og Dagrofa garanterer ifølge Allan Piihl Haagensen, at der vil være en købmand i Gesten mindst ti år frem i tiden.

Allan Piihl Haagesen, som er yderst vellidt blandt Gesten-borgerne, oplyser, at han befinder sig utroligt godt som købmand i Gesten, og at han har planer om at fortsætte sin gerning mange, mange år endnu.

Hvis borgerne ikke støtter op om projektet, hvad sker der så?

- Det ved jeg ikke. Jeg er ikke typen, der har en plan B, og jeg er heller ikke typen, der truer med en lukning. Jeg ser det som min pligt - både som borger i Gesten og som købmand - at pege på den bedste løsning for landsbyen. Derfor indkalder jeg til borgermøde, lyder det fra købmanden i Gesten.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Flytter produktionen til Polen: Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger 335 stillinger

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];