Annonce
Sønderborg

Ghettoplan splitter byrådet

Senest i 2030 skal seks af ti boliger i Sønderborgs ghetto være revet ned. Det mener et flertal af politikerne er for mange. De søger dispensation til kun at rive 40 procent ned og ikke de 60 procent. Foto: Timo Battefeld
Venstre og Dansk Folkeparti vil ikke støtte den ansøgning, Sønderborg Kommune og SAB vil sende til regeringen.

Sønderborg: Der skal rives fire af ti boliger ned i den hårde ghetto i Nørager samt Søstjernevej, Søgræsvej, Koralvej og Konkylievej - og ikke som regeringens ghettoplan siger, seks af ti boliger.

Det har et flertal i økonomiudvalget nikket ja til, og derfor ønsker Sønderborg Kommune sammen med Sønderborg Andelsboligforening (SAB) at indsende en dispensationsansøgning til Transport- og Boligministeriet.

Men borgmester Erik Lauritzen (S) er skuffet over, at ikke alle partier står bag dispensationsansøgningen. Venstre og Dansk Folkeparti stemte nemlig imod.

Annonce

-Jeg er meget skuffet over, at de nu alligevel ikke er med. Vi har arbejdet med det her i lang tid i masser af møder og temamøder, hvor vi har været enige om at gå efter en dispensationsansøgning. Så - ja, det overrasker og skuffer mig, siger borgmesteren.

Kommunen og boligforeningen søger dispensation, fordi der over flere år har været fremgang på alle kriterier på ghettolisten. Endvidere er der over de seneste år sket en markant positiv udvikling på tilknytningen til arbejdsmarkedet i området, der også har mange førtidspensionister.

Alene fra 2019 til 2020 er tilknytningen til arbejdsmarkedet steget med 2,9 procentpoint. Boligområdet har færre end en 2100 beboere – knap 1300, og kun 1,49 procent er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, og det er pænt under landsgennemsnittet på 2,27 procent.

Ungdomsboliger væk

Venstres gruppeformand Tage Petersen mener, at det beror på en misforståelse, at de hele tiden har støttet ansøgningen som den ser ud.


Jeg er meget skuffet over, at de nu alligevel ikke er med. Vi har arbejdet med det her i lang tid i masser af møder og temamøder, hvor vi har været enige om at gå efter en dispensationsansøgning. Så - ja, det overrasker og skuffer mig.

Erik Lauritzen (V), borgmester


- Vi har hele tiden været imod den del med, at der skal etableres ungdomsboliger derude. Vi tror ikke, det vil tiltrække de - hvis man kan sige det - rigtige unge mennesker, siger han.

- Så hvis den del blev taget ud, kan I støtte ansøgningen?

- Det er i hvert fald noget, vi overvejer at fremstille som et ændringsforslag til byrådsmødet. Det vil så kræve, at en blok mere bliver revet ned, siger Tage Petersen.

I dispensationsansøgningen står, at Sønderborg Kommune og SAB vil arbejde med fire tiltag i den fysiske omdannelse:

Ommærkning af et mindre antal etværelseslejligheder til ungdomsboliger på Søstjernevej og Søgræsvej og nedrenovering af blokke til almene rækkehuse i Nørager.

Desuden arbejdes med fortætning med private rækkehuse på det grønne område ved Nørager samt forbindelser og infrastruktur i området

Det forventes først, at renovering og byggeri kan begynde i 2023, og det vil derefter strække sig over en længere periode på op til seks-syv år.

Ghettoplanen

I dispensationsansøgningen beskrives de indsatser, som Sønderborg Kommune og SAB sammen vil arbejde med for at sikre, at Nørager samt Søstjernevej, Søgræsvej, Koralvej og Konkylievej omdannes til et velfungerede boligområde:

Ansøgning til ny boligsocial helhedsplan 2021-2025

Fortsat udvikling og implementering af beskæftigelsesrettede indsatser i boligområdet

Fysisk omdannelse af området med fokus at skabe et blandet boligområde – herunder nedbringelse af andelen af almene familieboliger til 60 pct. i 2030

Øget integration af boligområdet i det omkringliggende byområde med fokus på blandt andet forbindelser omkring og igennem området

Plan for flytning af beboere og monitorering af udviklingen i boligområderne i Sønderborg by

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Rigtig mange fjernvarmekunder kan ånde lettet op: Kun en større by bliver ramt på pengepungen

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce