Annonce
Esbjerg

Ghettoudspil kan lukke daginstitutioner og skoler i Esbjerg

I Esbjerg har man udpeget Præstebakken/Syrenparken, Stengårdsvej (billedet) og Hedelundgårdparken som udsatte områder. Arkivfoto: Henrik Dons Christensen

Regeringens ghettoudspil kan ende med at tvinge en række dagtilbud og skoler i Esbjerg til at lukke, viser et notat fra kommunen.

Annonce

Esbjerg: Flere børnehaver, vuggestuer og folkeskoler i Esbjergs udsatte boligområder risikerer at lukke, hvis regeringens ghettoudspil bliver en realitet.

Det er konklusionen i en analyse fra børne- og kulturforvaltningen i Esbjerg Kommune.

I udspillet foreslår regeringen blandt andet, at maksimalt 30 procent af børnene i daginstitutioner må komme fra udsatte boligområder som Præstebakken/Syrenparken, Stengårdsvej og Hedelundgårdparken. Samtidigt må der ikke anvises børn, som bor uden for de udsatte områder, til institutionerne i de udsatte områder.

Man står derfor i en reel kattepine. I Esbjerg er der stort set ingen ledige pladser, så hvis man skal i gang med at tvangsflytte 70 procent af børnene fra de udsatte områder, vil man være nødt til at både at udvide de eksisterende institutioner og opføre helt nye.

Til gengæld vil man stå tilbage med flere halvtomme daginstitutioner i de udsatte områder, heriblandt en hel nyopført institution på Stengårdsvej.

Sagen kort

Regerings udspil har fået navnet "Et Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030" og har dermed en indbygget målsætning om, at der om 12 år ikke længere findes ghettoer i Danmark.Som en del af udspillet foreslår regeringen, at der maksimalt må optages 30 procent nye børn fra udsatte boligområder i hver daginstitution.

Reglerne skal gælde for både kommunale, selvejende og private institutioner.

Annonce

Tre skoler i farezonen

Skulle man beslutte at vedtage samme fordelingspolitik blandt eleverne i folkeskolerne, vil konsekvensen være den samme for Bakkeskolen Cosmos, Kvaglundskolen Signatur og Præstegårdsskolen Urban. Her har mellem 57-88 procent eleverne nemlig et andet modersmål end dansk.

- Konsekvensen er, at de tre skoler på sigt vil være lukningstruede, fordi elevgrundlaget forsvinder. Der vil også være brug for massive anlægsinvesterer på de skoler, hvortil eleverne flyttes, konkluderer forvaltningen.

Annonce

Retningen men ikke måden

På Christiansborg er forslaget blevet mødt med opadvendte tommelfingre fra både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Lokalt er folketingskandidat Anders Kronborg (S) også enig i retningen, men ikke nødvendigvis med fremgangsmåden.

- Hvis man ønsker et samfund med høj sammenhængskraft på tværs af både etnicitet og indkomstgrupper, så er man også nødt til at ændre sammensætningen i institutioner og skoler. Opdelingen af samfundet startede med en skæv boligpolitik for mange år siden, og derfor kan fejlen heller ikke rettes på en enkelt nat. Hvis vi forsøger at haste det igennem ved at lukke nyopførte daginstitutioner, gør vi os selv en bjørnetjeneste, siger Anders Kronborg.

Annonce

Investeringer er vejen frem

Det er Anne Marie Geissler, byrådsmedlem for Radikale og medlem af Børn & Familieudvalget enig i. Hun ærgrer sig over, at man fra regeringens side ikke har skelet til lokale tiltag først.

- Man kigger slet ikke på, hvad man allerede har gjort lokalt. I Esbjerg har man arbejdet intenst på at udvikle områderne, og det her trækker den modsatte vej. Det vil være rigtig ærgerligt, hvis man skal til at lukke helt nye institutioner, siger hun.

I stedet mener Anders Kronborg (S), at en fortsat opgradering af den almene boligsektor er vejen frem.

- Vi skal blive ved med at investere, så de udsatte områder opgraderes og gøres attraktive, siger Anders Kronborg (S).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce