Annonce
Indland

Gid jeg havde valgt en anden uddannelse

Knap en tredjedel af danskerne mener selv, at de ville have et bedre arbejdsliv, hvis de havde taget en anden uddannelse. Så gør dog noget ved det, hvis du er utilfreds, opfordrer arbejdsmarkedsforsker.

Valgte jeg nu rigtigt, da jeg søgte ind på læreruddannelsen? Eller skulle jeg være blevet tandlæge i stedet?

Tankerne om hvorvidt det nu også er det rigtige eksamensbevis, der hænger i glasrammen, er formentlig oppe at vende i ny og næ hos de fleste. Og rigtig mange ville gerne have truffet et andet valg.

Ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for a-kassen Ase, svarer 31 procent »ja« til, at det formentlig ville have påvirket deres arbejdsliv i en positiv retning, hvis de havde taget en anden uddannelse, end den de har.

Ase-direktør Karsten Mølgaard Jensen mener, at svarene blandt andet skal ses i lyset af, at mange nyuddannede genovervejer deres valg af uddannelse, fordi de på grund af den høje arbejdsløshed har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

»Og så har mange industriarbejdere mistet deres jobs og oplevet, at det har været svært at få et nyt, da mange af de traditionelle job i produktionsindustrien simpelthen er rykket ud af landet,« siger Karsten Mølgaard Jensen.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen undrer sig en smule over, at så mange har svaret »ja« til, at det arbejdsmæssigt kunne have set bedre ud, hvis de havde valgt en anden uddannelse.

»Et eller andet sted kan man sige, at det er mangel på fantasi, hvis man ikke flytter sig, når man er utilfreds. Det er et lidt gammeldags synspunkt, at man er livsfange i den uddannelse, man har taget,« siger forskeren.

Mulighederne for at komme videre, hvis man er utilfreds, er der nemlig, mener Flemming Ibsen og pointerer, at masser af folk begynder et sted i arbejdslivet og ryger videre til et helt andet sted.

»Der er for eksempel masser af faglærte, der kan blive akademikere. Der er ikke så mange, der gør det, men muligheden er der. Du har så mange gode muligheder for at efter- og videreuddanne dig og flytte dig,« siger Flemming Ibsen.

45 procent af de 1.105 adspurgte mener ikke, at et andet uddannelsesvalg kunne have gjort noget godt for deres arbejdsliv, mens 24 procent ikke kan eller vil svare klart »ja« eller »nej«.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce