Annonce
Udland

Giftig luft var i 2016 skyld i 400.000 dødsfald i Europa

Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Luftforurening kan medføre hjertestop og er skyld i tusindvis af for tidlige dødsfald i Europa, viser rapport.

Luftforurening var i 2016 skyld i 400.000 for tidlige dødsfald i Europa. Samtidig er næsten alle europæiske byboere udsat for så meget forurening, at det overstiger, hvad der er sundt at indånde.

Det viser en rapport, som Det Europæiske Miljøagentur (EEA) har offentliggjort onsdag.

- Luftforurening er i øjeblikket den væsentligste miljørisiko for menneskelig sundhed, skriver EEA i rapporten.

Hjerte-kar-sygdomme, hjertestop, lungesygdomme og lungekræft er ifølge EEA de mest hyppige grunde til de 400.000 for tidlige dødsfald forårsaget af luftforurening.

Tallene fra 2016 er de seneste, som EEA har haft mulighed for at analysere.

Forfatteren bag rapporten er miljøagenturets luftkvalitetsekspert Alberto González Ortiz. Han påpeger, at selv om niveauet af farlige partikler i den europæiske luft falder, så falder det ikke hurtigt nok.

- Vi har endnu ikke nået EU-standarderne, og vi er selvfølgelig langtfra at nå WHO's (Verdenssundhedsorganisationens, red.) standarder, siger han til Reuters.

I Danmark dør 2700 mennesker hvert år for tidligt på grund af luftforurening, skriver EEA.

En undersøgelse, som Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet foretog i 2018, viste dog et tal, der var en smule højere.

Ifølge den undersøgelse dør omkring 3750 danskere hvert år for tidligt som følge af luftforurening.

Forurening af luften er dermed den tredjestørste risiko for danskernes helbred efter rygning og fysisk inaktivitet.

Ved klimamødet C40 i København tidligere i oktober indgik 34 af verdens borgmestre en aftale, der skal sikre renere luft til 140 millioner mennesker på verdensplan.

I København knytter forureningen sig især til trafikken. Derfor skal luftforeningen i byen sænkes med miljøvenligere busser og flere restriktioner over for bilisterne.

Det fortalte overborgmester i København Frank Jensen (S), der efter klimamødet havde store forventninger til ambitionen om at sænke forureningen i luften markant.

- For 30 år siden var der ingen, der troede, at vandet omkring København kunne blive så rent, at det ville være muligt at bade. Det kan vi i dag, og på samme måde skal vi have en ambition for luften, sagde Frank Jensen.

/ritzau/Reuters

Annonce
Læs rapporten hos EEA
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce