Annonce
Vejen

Gigant-græskar sætter rekord: Tage Svendsens græskar er blandt landets 10 største

Tage Svendsen fra Vejen er igen klar til DM-finalen i græskar. Billedet her er fra en tidligere deltagelse. I år sætter han personlig rekord. Arkivfoto: Steen Rasmussen
De 10 finalister til DM i græskær er fundet. Ingeniør og projektleder Tage Svendsen fra Vejen er igen med i feltet, hvor hestemøg er blandt "hemmelighederne" i dyrkningen.

Vejen: Han blev nummer 6 i fjor og har tre tredjepladser på sit cv. Ingeniør og projektleder Tage Svendsen fra Energi Innovation i Vejen har regnet den ud, og han er igen blandt de ti finalister ved DM i kæmpegræskar, når en ny dansk mester skal kåres lørdag 16. oktober foran Nimb i Tivoli i København.

Allerede lørdag 9. oktober sætter Tage Svendsen sit græskar på traileren og transporterer det til hovedstaden. Vægt og størrelse er top-secret inden selve vejningen på DM-dagen.

- Men jeg kan afsløre, at jeg sætter personlig rekord i år, siger Tage Svendsen, der tidligere har fået et græskar vejet til 271 kilo.

Annonce

Tage Svendsens DM-græskar er dyrket i et drivhus.

- Frøet er fra sidste års vindergræskar, fortæller han.

Ny mester skal kåres

Jens Peder Skønager fra Ribe løb med DM-titlen i fjor og satte både dansk og nordisk rekord med en vindervægt på 970,4 kilo. Han blev også mester i 2019, men er ikke i finalefeltet i år, så en ny mester skal kåres.

Siden DM i kæmpegræskar blev indført i 2008, har vindervægten i de øvrige år svinget mellem 210,2 kilo og 589,4 kilo.

Finalefeltet tæller også 2018-mesteren Lasse Blach fra Store Merløse, der i finalefeltet i år også har fået selskab af sønnen Bastian Blach.

- Vi ved fra deltagerne, at de mange græskar har fået kærlighed i rigelige mængder i form af komøg, hønsemøg og sol. Nogle af dem har endda sovet svøbt i edderdunsdyner på det sidste. Vi håber på ny dansk rekord, siger pressechef Torben Plank fra Tivoli.

Annonce

Hestemøg gør godt

Tage Svendsen giver gerne en lille flig af sine hemmeligheder.

- Masser af gødning, vand og varme. Det skal der til. I år har vi især brugt hestemøg. Og så er græskarret fået et tæppe over sig i den kolde periode, siger Tage Svendsen, der har kæmpegræskar som et hobby-projekt.

Masser af gødning, vand og varme. Det skal der til. I år har vi især brugt hestemøg. Og så er græskarret fået et tæppe over sig i den kolde periode

Tage Svendsen, DM-finalist

- Tidligere har jeg også dyrket og solgt lidt pyntegræskar til halloween fra en bod. Græskar kan jo bruges til alt muligt. Det kan eksempelvis være i græskarsuppe eller til bagt græskar, siger Tage Svendsen.

Annonce

Styrkeløfter hjælper til

Det er tunge græskar, der skal på vægten i Tivoli. Derfor har arrangøren også allieret sig med styrkeløftere til vejningen.

- I år sender vi ti styrkeløftere samt en i reserve til Tivoli, da det viste sig være en stor udfordring med græskaret, som næsten vejede et ton. Vi har under forberedelser blandt andet øvet på at trække en 18 ton tung lastbil. Derudover har vi øvet og hygget os med at løfte lastvogns- og traktordæk, som vejrer 400 kilo pr. styk, siger formanden for Roskilde Atlet Klub, Pia Skovborg.

Tage Svendsens kæmpe græskar ved DM i fjor blev siden hen udskåret af den talentfulde dansk-amerikanske trækunstner, Malik Mabe. Her er det smukke resultat. Pressebillede


Sidste års vindergræskar ved DM i Tivoli vejede 970,4 kilo. Jens Peder Skønager fra Ribe satte ved den lejlighed ny nordisk rekord. Foto: Christoffer Sandager
Her er sidste års vindergræskar. Tage Svendsen fra Vejen har fået frø dette vidunder, og det har givet finaleplads i år. Foto: Christoffer Sandager
Sådan så det ud i Tivoli fjor, da græskar fra samlige DM-deltagere blev præsenteret. Foto: Christoffer Sandager
Arrangørerne har allieret sig med styrkeløftere, når DM-deltageres græskar kommer på vægten i Tivoli. Foto: Christoffer Sandager

DM i græskar

I alt ti finalister kæmper om DM-titlen i kæmpegræskar. Tage Svendsen fra Vejen dyster mod deltagere fra St. Merløse, Hillerød, Årslev, Outrup, Esbjerg, Nr. Vissing, Græsted og Rødekro.

Tage Svendsen har været i finalen flere gange. Bedste placering har været en tredjeplads.

Jens Peder Skønager fra Ribe vandt i fjor og satte samtidig nordisk rekord. Vindergræskaret havde en vægt på 970,4 kilo. Jens Peder Skønager stiller ikke op i år, så en ny mester skal kåres.

Verdensrekorden for kæmpegræskar lyder på 1190,5 kilo og blev sat i 2016 af belgieren Mathias Willeminjs.

Det er 14. gang Tivoli er vært for DM i kæmpegræskar. Kim Engrob Bøndergaard fra Spjald har rekorden med tre mesterskaber, der blev vundet i træk i perioden 2014-2016. Jens Peder Skønager fra Ribe har vundet DM to gange (2019 og 2020).

Der er præmier til de tre første ved DM.Annonce
Kultur For abonnenter

Planter skifter haveejere: Grønne fingre er godt for øjnene

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Så er den elektroniske fisseman sat op igen: Måske har den allerede virket

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: I tvivl før på onsdag? Én grund til at stemme ja slår alle andre argumenter af banen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Sønderborg For abonnenter

Lokal entreprenør står bag stribe af forfaldne huse: - Det er bestemt ikke nogen skønhed for omegnen

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Esbjerg

Færre unge og mangel på arbejdskraft: Udfordringerne står i kø for lokal skole – men ny bestyrelse lover at gøre sig umage

Tønder For abonnenter

Politisk halløj om badehotel for åbent tæppe i byrådssalen

Aabenraa

Pengeregn til sønderjyske cykelstier: Se hvor Folketingets millioner kan komme cyklisterne til gavn

Annonce