Vejen: Han blev nummer 6 i fjor og har tre tredjepladser på sit cv. Ingeniør og projektleder Tage Svendsen fra Energi Innovation i Vejen har regnet den ud, og han er igen blandt de ti finalister ved DM i kæmpegræskar, når en ny dansk mester skal kåres lørdag 16. oktober foran Nimb i Tivoli i København.
Allerede lørdag 9. oktober sætter Tage Svendsen sit græskar på traileren og transporterer det til hovedstaden. Vægt og størrelse er top-secret inden selve vejningen på DM-dagen.
- Men jeg kan afsløre, at jeg sætter personlig rekord i år, siger Tage Svendsen, der tidligere har fået et græskar vejet til 271 kilo.
Tage Svendsens DM-græskar er dyrket i et drivhus.
- Frøet er fra sidste års vindergræskar, fortæller han.
Ny mester skal kåres
Jens Peder Skønager fra Ribe løb med DM-titlen i fjor og satte både dansk og nordisk rekord med en vindervægt på 970,4 kilo. Han blev også mester i 2019, men er ikke i finalefeltet i år, så en ny mester skal kåres.
Siden DM i kæmpegræskar blev indført i 2008, har vindervægten i de øvrige år svinget mellem 210,2 kilo og 589,4 kilo.
Finalefeltet tæller også 2018-mesteren Lasse Blach fra Store Merløse, der i finalefeltet i år også har fået selskab af sønnen Bastian Blach.
- Vi ved fra deltagerne, at de mange græskar har fået kærlighed i rigelige mængder i form af komøg, hønsemøg og sol. Nogle af dem har endda sovet svøbt i edderdunsdyner på det sidste. Vi håber på ny dansk rekord, siger pressechef Torben Plank fra Tivoli.
Hestemøg gør godt
Tage Svendsen giver gerne en lille flig af sine hemmeligheder.
- Masser af gødning, vand og varme. Det skal der til. I år har vi især brugt hestemøg. Og så er græskarret fået et tæppe over sig i den kolde periode, siger Tage Svendsen, der har kæmpegræskar som et hobby-projekt.
Tage Svendsen, DM-finalistMasser af gødning, vand og varme. Det skal der til. I år har vi især brugt hestemøg. Og så er græskarret fået et tæppe over sig i den kolde periode
- Tidligere har jeg også dyrket og solgt lidt pyntegræskar til halloween fra en bod. Græskar kan jo bruges til alt muligt. Det kan eksempelvis være i græskarsuppe eller til bagt græskar, siger Tage Svendsen.
Styrkeløfter hjælper til
Det er tunge græskar, der skal på vægten i Tivoli. Derfor har arrangøren også allieret sig med styrkeløftere til vejningen.
- I år sender vi ti styrkeløftere samt en i reserve til Tivoli, da det viste sig være en stor udfordring med græskaret, som næsten vejede et ton. Vi har under forberedelser blandt andet øvet på at trække en 18 ton tung lastbil. Derudover har vi øvet og hygget os med at løfte lastvogns- og traktordæk, som vejrer 400 kilo pr. styk, siger formanden for Roskilde Atlet Klub, Pia Skovborg.
DM i græskar
I alt ti finalister kæmper om DM-titlen i kæmpegræskar. Tage Svendsen fra Vejen dyster mod deltagere fra St. Merløse, Hillerød, Årslev, Outrup, Esbjerg, Nr. Vissing, Græsted og Rødekro.
Tage Svendsen har været i finalen flere gange. Bedste placering har været en tredjeplads.
Jens Peder Skønager fra Ribe vandt i fjor og satte samtidig nordisk rekord. Vindergræskaret havde en vægt på 970,4 kilo. Jens Peder Skønager stiller ikke op i år, så en ny mester skal kåres.
Verdensrekorden for kæmpegræskar lyder på 1190,5 kilo og blev sat i 2016 af belgieren Mathias Willeminjs.
Det er 14. gang Tivoli er vært for DM i kæmpegræskar. Kim Engrob Bøndergaard fra Spjald har rekorden med tre mesterskaber, der blev vundet i træk i perioden 2014-2016. Jens Peder Skønager fra Ribe har vundet DM to gange (2019 og 2020).
Der er præmier til de tre første ved DM.