Annonce
Esbjerg

Gigantisk folkefest i Esbjerg gjorde Pingo glad

Smilet var både ægte og kongeligt, da kronprins Frederik hilste på begejstrede borgere under Royal Run, der blev den helt store folkefest i Esbjerg. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)

Tusindvis af feststemte esbjergensere deltog i Royal Run og sang fødselsdagssang for deres kommende konge. Kronprins Frederik løb med hundredvis af soldater og krigveteraner og blev hyldet af både F16-fly og faldskærmsudspringere.

Esbjerg: 6.662 løbere havde tilmeldt sig Royal Run i Esbjerg, og mindst lige så mange tilskuere mødte op for at hylde kronprins Frederik - også kaldet Pingo - som på lørdag fylder 50 år.

Han blev i Esbjerg fejret med fødselsdagssang, flag, faldskærmsudspring og overflyvning af specielt udsmykkede F16-fly.

Royal Run i Esbjerg blev en kæmpe folkefest, og kronprins Frederik roste arrangementet, da han efter at have løbet en royal mil blev bedt om at overrække medaljer til 22 mænd fra den lokale, royale træningsklub.

- Det gør mig rigtigt glad, at så mange her i Esbjerg er mødt op i blå løbetrøjer. I har skabt den her fest lige så meget, som jeg har, lød det fra kronprinsen, som lod glæden være synlig, da han gik gennem folkemængden og hilste begejstret på de mange jublende esbjergensere.

Annonce

Det gør mig rigtigt glad, at så mange her i Esbjerg er mødt op i blå løbetrøjer. I har skabt den her fest lige så meget, som jeg har.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik

Royal Run - de lokale tal

Royal Run havde på landsplan over 70.000 deltagere, og i Esbjerg løb 6.662 personer.

2.609 af dem løb 10 kilometer; resten nøjedes med at løbe den royale mil (1,6 km.)

Ni procent af de løbere, som i Esbjerg valgte at løbe 10 kilometer, deltog i et motionsløb for første gang.

Blandt deltagerne på den royale mil var det 24 procent, som deltog i et motionsløb for første gang.

Yngste deltagere blev transporteret i barnevogn - ældste deltager var fyldt 80 år.

Hovedparten af deltagerne i Esbjerg var kvinder.

Der blev løbet ihærdigt fra start til slut, og tilskuermængden voksede og voksede. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)

Kun én gang i livet

Royal Run i Esbjerg tiltrak folk fra et stort, geografisk område. Familien Nielsen havde for eksempel taget turen fra Møgeltønder, og tre generationer løb den royale mil sammen.

35-årige Christina Nielsen løb sammen med sønnerne Johan på fire år og Marcel på seks. Med på løbeturen var også deres bedstemor, Herdis Nielsen på 64 år.

- Det sker kun én gang i livet, at man får lov til at løbe med en kronprins, som fylder 50, så selvfølgelig skulle vi være med. Det er alle tiders, at vi kan deltage som familie, og det er en god måde at lære børnene, at man skal motionere og være aktiv, lød det begejstret fra Christina Nielsen, mens sønnerne spejdede nysgerrigt efter deres kommende konge.

Kronprins Frederik løb sin royale mil sammen med hundredvis af soldater og krigsveteraner. Med på milen var også borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som løb sammen med sønnerne Marcus på 12 år og Kristian på 11.

I Esbjerg var temaet ved Royal Run kronprins Frederiks soldatertid. Han løb den royale mil sammen med hundredvis af soldater og krigsveteraner. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)

Topkarakter til folkefesten

Esbjergs borgmester giver Royl Run topkarakter.

- Det har været en folkefest helt fra morgenstunden. Vejret er godt, og det har været en fantastisk dag, som betyder rigtigt meget for Esbjerg, lød det fra borgmesteren, som midt på eftermiddagen hilste af med den royale fødselar, som hastigt satte kursen mod Odense og senere mod København.

Royal Run blev afviklet i både Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

Kronprinsen løb en mil i de første fire byer og løb herefter 10 kilometer i København.

H.K.H. Kronprinsesse Mary og D.K.H. Prins Christian, Prinsesse Isabella, Prins Vincent og Prinsesse Josephine løb Royal Run-distancen "One Mile" i København.

Kronprinsessen løb desuden ti kilometer ved Royal Run i Odense.

Farven på de mange løbe-t-shirts var kongeblå. Kronprinsen havde skiftet sin blå løbe-t-shirt ud med en militærgrøn før sit løb i Esbjerg, der havde fokus på hans soldatertid. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)
Efter løbet fik alle deltagere en flot medalje. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)
Løberne havde forskellige aldre. Yngste deltager blev kørt i barnevogn; den ældste var fyldt 80 år. Mange af børnene løb ekstra stærkt mod målstregen for at få en god løbetid. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)
Nogle gik; andre løb. Fælles for alle deltagere var, at de tydeligt nød at bevæge sig og at være en del af en kæmpe, royal fokefest. (Foto: John Randeris/Ritzau/ Scanpix)
Ved start- og målområdet nær Blue Water Dokken var der opsat en gangbro, så folk kunne passere løberuten uden at genere løberne. (Foto: John Randeris/Ritzau/ Scanpix)
Der var fart over feltet og masser af flag, også hos de helt små, som lod sig transportere rundt på ruten. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)
Kronprins Frederik var tydeligt glad for at se, at så mange i Esbjerg var mødt op for at fejre hans runde fødselsdag. (Foto: John Randeris/Ritzau/Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce