Annonce
Vejen

Gigantisk hårtørrer fra Moldow

Kæmpe ventilator fra Moldow-virksomheden BarkerBille i Holsted sendt afsted til Letland. Foto: BarkerBille

HOLSTED: Det ligner en gigantisk hårtørrer, men det er altså en røggasventilatorer til et kraftvarmeværk i Baltikum, som Moldows søstervirksomhed BarkerBille netop har sendt afsted fra fabrikken i Holsted.

Hvert år leverer BarkerBille et stort antal ventilatorer til røggas. Disse to ventilatorer her er netop blevet testet og afsendt fra produktionen. De er udstyret med 250 kW-motorer og skal bruges på et kraftvarmeværk i Letland til en 2 gange 20 megawatt biobrændselskedel. Når de er installeret, vil de suge mere end 100.000 kubikmeter røggas i timen ved et tryk på 5.500 Pa.

En essentiel del af produktionsprocessen er FAT-testen (Factory Acceptance Test), som alle ventilatorer hos BarkerBille gennemgår. Testen måles vibrationer, og det sikres, at ventilatoren er afbalanceret og kører optimalt, inden den afsendes, oplyser Moldows pr-chef Helene Ipsen.

Annonce
Kæmpe ventilator fra Moldow-virksomheden BarkerBille i Holsted sendt afsted til Letland. Foto: BarkerBille
Kæmpe ventilator fra Moldow-virksomheden BarkerBille i Holsted sendt afsted til Letland. Foto: BarkerBille
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv løb med to bærbare og guldsmykker

Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce