Annonce
Esbjerg

Gigantisk jordopkøb kan kickstarte Esbjergs næste erhvervseventyr

Et udenlandsk selskab køber op for at bane vejen for et nyt datacenter i området, hvor Siemens tidligere ville bygge en vindmøllefabrik. Foto: Chresten Bergh

Et hemmeligt udenlandsk selskab har opkøbt jorden hos en række lodsejere på et gigantisk areal mellem motorvejen og Andrup, hvor Siemens engang ville bygge en vindmøllefabrik. Formået er at bane vejen for et datacenter, som sammen med et kommende datakabel fra USA kan indvarsle Esbjergs næste væksteventyr.

Esbjerg: Først kom landbrugseksporten til England, dernæst fiskeriets storhedstid og offshoreeventyret med olie og vind, og nu er der pludselig konkret tegning til, at datacenter-industrien kan udvikle sig til Esbjergs næste væksteventyr.

Således kan JydskeVestkysten afsløre, at et udenlandsk selskab, hvis navn hemmeligholdes, på det seneste har foretaget opkøb af omkring to millioner kvadratmeter jord hos en række lodsejere mellem afkørsel øst og nord ved Esbjergmotorvejen og Andrup med henblik på at bygge et datacenter.

Hvor mange arbejdspladser, det planlagte datacenter vil generere, er ukendt, men i Aabenraa, hvor den amerikanske it-gigant Apple etablerer datacenter, tales der om 50-300 job til driften.

Det kan dog sagtens udvikle sig til mere i Esbjerg. De konkrete planer om et datacenter i området, som i øvrigt stort set er identisk med det område, hvor Siemens Wind Power for ti år siden ville bygge en vindmøllefabrik, kommer nemlig i forlængelse af anlæggelsen af et 7.000 kilometer fiberoptisk kabel, Havfruekablet, som fra 2019 skal forbinde den amerikanske østkyst med Nordeuropa via Esbjerg.

Andre kabler

Esbjergs unikke situation er foruden Havfruekablet også skabt ved en forlængelse af et andet eksisterende transatlantisk fiberoptisk kabel, der strækker sig fra USA til Dublin, videre til London og ender i Esbjerg. Desuden er der også igangsat et projekt mellem TenneT og Energinet som etablerer et fiberoptisk kabel (Cobra-kablet) mellem Holland og Esbjerg.

Et datakabel, kalder Havfruekablet, skal forbinde USA og Danmark. Illustration: Arkiv

Kig til Amsterdam

Datakablet, som etableres af en række aktører inden for dataindustrien, herunder blandt andet Facebook, er en slags digital motorvej, som skaber en erhvervsklynge på samme måde, som det sker med anden infrastruktur som havne, lufthavne og motorvejsknudepunkter, og eksperter har spået, at det kan blive starten på Esbjergs næste væksteventyr.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er yderst fåmælt om sagen, har også tidligere sagt, at han tror, at Esbjerg inden for de næste to år bliver ét af de stærkeste digitale knudepunkter i Europa med Nordeuropas hurtigste forbindelser til Europas og USAs største internet-knudepunkter og omvendt.

Han har således tidligere gættet på, at Esbjerg om 10-15 år kan have skabt tusindvis af arbejdspladser indenfor dataindustrien, og det var formentlig på den baggrund, at borgmesteren for cirka en måned siden besøgte uddannelses- og forskningsministeren med en ønskeliste indeholdende flere tekniske uddannelser, som kan sikre rekruttering til dataindustrien.

Esbjergs forbillede er hollandske Amsterdam, som med en lignende infrastruktur omkring dataindustrien i løbet af to årtier har udviklet en klynge af såkaldte techvirksomheder, således at cirka syv procent af arbejdsstyrken i byen i dag er beskæftiget i dataindustrien.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce