Annonce
Vejen

Gigantisk støvsuger sørger for ren luft

Udsugningsanlægget leveret af Moldow i Holsted er gigantisk. Foto: Moldow
Moldow i Holsted har leveret tre specialdesignede, energieffektive filteranlæg til Troldtekts 13.000 kvadratmeter store produktionshal i Troldhede.

HOLSTED: I 2019 åbnede Troldtekt i Troldhede en helt ny produktionslinje på 13.000 kvadratmeter, hvor de producerer de velkendte akustikplader af træ og cement. Forarbejdningen af materialet til pladerne i den 320 meter lange nye produktionshal medfører et stort behov for udsugning og filtrering den støvholdige luft fra produktionsprocesserne, og derfor står der langs hallen tre filteranlæg samt en krydsveksler.

Det er her Moldow i Holsted kommer ind i billedet.

Netop energieffektivitet og bæredygtighed har været nøgleord for deres nye produktionslinje og -udstyr. Med en produktion, der går tilbage til 1935, bygger Troldtekt på stolte traditioner og går også forrest, når det handler om miljøhensyn.

Moldows anlæg er udviklet med stort fokus på energieffektivitet foruden driftssikkerhed og lever derfor i høj grad op til Troldtekts krav til bæredygtig produktion.

– Måden, som filterene og ventilatorerne er designet på, samt frekvensomformerne, gør systemerne meget energibesparende sammenlignet med traditionelle udsugningsanlæg, forklarer salgsingeniør hos Moldow, Vagn Winum.

– Som en del af projektet har vi også leveret en ny, stor varmeveksler til 50.000 m3/h til rumventilation og luftskifte. Genanvendelsen af varmen fra hærdning af pladerne samt vekslerens virkningsgrad på 73 procent sikrer Troldtekt store energibesparelser på deres ventilation i produktionshallen, forklarer Vagn Winum.

Troldtekt satte ligeledes et mål om, at affaldet fra produktionen skal genbruges – og det bliver det.

– Når luften har været igennem filteranlæggene, udmades og opsamles affaldet i containere, hvorefter det kan genanvendes. Blandt andet genanvendes fraskæret fra Troldtekt-pladerne i cementproduktion, og det rene træaffald bruges til produktion af bio-træpiller, forklarer fortæller Orla Jepsen fra Troldtekt.

Annonce
Udsugningsanlægget leveret af Moldow i Holsted er gigantisk. Foto: Moldow

Støvet skal ud

- Vi har samarbejdet med Troldtekt i en del år og var stolte af at blive valgt til også at levere de nye anlæg til fabrikken. Kravene til effektiv produktion samt blandingen af cement og træ i luften stiller specielle krav til vores anlæg og løsninger, og vi er glade for, at Troldtekt har haft tillid til, at vi har kunnet løfte opgaven, udtaler Vagn Winum.

Til projektet er der i alt leveret tre filtre med rotorsluser, seks ventilatorer med lydbokse, en krydsveksler, cykloner, rørføring, indsug og afkast.

- Efter tidligere samarbejde vidste vi, at Moldow har en stærk teknikerstab, som kunne sikre os den helt rigtige, driftssikre løsning. Derudover har deres serviceafdeling samt høje anlægseffektivitet været afgørende faktorer for os, fortæller fabrikschef Orla Jepsen fra Troldtekt.

– Blandingen af træ og cement i den udsugede luft har gjort, at vi har skulle udvikle en helt speciel bund til filtrene for at sikre driftssikkerhed og lang levetid. Cementstøvet er meget slidende på de mekaniske dele, og derfor har vi minimeret antallet af bevægelige dele for derved at minimere behov for og udgifter til vedligehold, forklarer Vagn Winum.

Samarbejde i mange år

Samarbejdet mellem Moldow og Troldtekt går flere år tilbage.

I forbindelse med nogle af de andre produktionshaller på Troldtekts 220.000 kvadratmeter store område står der fra tidligere leverancer blandt andet yderligere to Moldow-filtre, ét med silo og ét med en DanSep-separator, samt en krydsveksler.

- Vi er naturligvis altid glade, når en kunde vælger at komme til os igen, når de skal udvide. Det betyder, at vores produkter, løsninger og service har levet op til deres forventninger, slutter Vagn Winum.

I andre tilfælde, og hvis omgivelserne tillader det, vil man grundet MHL-filtrenes modulære design kunne udvide det eksisterende filter, hvis udsugningsbehovet øges.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce