Annonce
Vejen

Gigantisk støvsuger sørger for ren luft

Udsugningsanlægget leveret af Moldow i Holsted er gigantisk. Foto: Moldow
Moldow i Holsted har leveret tre specialdesignede, energieffektive filteranlæg til Troldtekts 13.000 kvadratmeter store produktionshal i Troldhede.

HOLSTED: I 2019 åbnede Troldtekt i Troldhede en helt ny produktionslinje på 13.000 kvadratmeter, hvor de producerer de velkendte akustikplader af træ og cement. Forarbejdningen af materialet til pladerne i den 320 meter lange nye produktionshal medfører et stort behov for udsugning og filtrering den støvholdige luft fra produktionsprocesserne, og derfor står der langs hallen tre filteranlæg samt en krydsveksler.

Det er her Moldow i Holsted kommer ind i billedet.

Netop energieffektivitet og bæredygtighed har været nøgleord for deres nye produktionslinje og -udstyr. Med en produktion, der går tilbage til 1935, bygger Troldtekt på stolte traditioner og går også forrest, når det handler om miljøhensyn.

Moldows anlæg er udviklet med stort fokus på energieffektivitet foruden driftssikkerhed og lever derfor i høj grad op til Troldtekts krav til bæredygtig produktion.

– Måden, som filterene og ventilatorerne er designet på, samt frekvensomformerne, gør systemerne meget energibesparende sammenlignet med traditionelle udsugningsanlæg, forklarer salgsingeniør hos Moldow, Vagn Winum.

– Som en del af projektet har vi også leveret en ny, stor varmeveksler til 50.000 m3/h til rumventilation og luftskifte. Genanvendelsen af varmen fra hærdning af pladerne samt vekslerens virkningsgrad på 73 procent sikrer Troldtekt store energibesparelser på deres ventilation i produktionshallen, forklarer Vagn Winum.

Troldtekt satte ligeledes et mål om, at affaldet fra produktionen skal genbruges – og det bliver det.

– Når luften har været igennem filteranlæggene, udmades og opsamles affaldet i containere, hvorefter det kan genanvendes. Blandt andet genanvendes fraskæret fra Troldtekt-pladerne i cementproduktion, og det rene træaffald bruges til produktion af bio-træpiller, forklarer fortæller Orla Jepsen fra Troldtekt.

Annonce
Udsugningsanlægget leveret af Moldow i Holsted er gigantisk. Foto: Moldow

Støvet skal ud

- Vi har samarbejdet med Troldtekt i en del år og var stolte af at blive valgt til også at levere de nye anlæg til fabrikken. Kravene til effektiv produktion samt blandingen af cement og træ i luften stiller specielle krav til vores anlæg og løsninger, og vi er glade for, at Troldtekt har haft tillid til, at vi har kunnet løfte opgaven, udtaler Vagn Winum.

Til projektet er der i alt leveret tre filtre med rotorsluser, seks ventilatorer med lydbokse, en krydsveksler, cykloner, rørføring, indsug og afkast.

- Efter tidligere samarbejde vidste vi, at Moldow har en stærk teknikerstab, som kunne sikre os den helt rigtige, driftssikre løsning. Derudover har deres serviceafdeling samt høje anlægseffektivitet været afgørende faktorer for os, fortæller fabrikschef Orla Jepsen fra Troldtekt.

– Blandingen af træ og cement i den udsugede luft har gjort, at vi har skulle udvikle en helt speciel bund til filtrene for at sikre driftssikkerhed og lang levetid. Cementstøvet er meget slidende på de mekaniske dele, og derfor har vi minimeret antallet af bevægelige dele for derved at minimere behov for og udgifter til vedligehold, forklarer Vagn Winum.

Samarbejde i mange år

Samarbejdet mellem Moldow og Troldtekt går flere år tilbage.

I forbindelse med nogle af de andre produktionshaller på Troldtekts 220.000 kvadratmeter store område står der fra tidligere leverancer blandt andet yderligere to Moldow-filtre, ét med silo og ét med en DanSep-separator, samt en krydsveksler.

- Vi er naturligvis altid glade, når en kunde vælger at komme til os igen, når de skal udvide. Det betyder, at vores produkter, løsninger og service har levet op til deres forventninger, slutter Vagn Winum.

I andre tilfælde, og hvis omgivelserne tillader det, vil man grundet MHL-filtrenes modulære design kunne udvide det eksisterende filter, hvis udsugningsbehovet øges.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce