Annonce
Vejen

Gigantisk udvidelse er et højdepunkt for Linkogas

Lige siden starten tilbage i 1989 har formanden for Linkogas heddet Aksel Buchholt. På fredag kan han sammen med de ansatte og andelshaverne foretage indvielsen af de hidtil største investering. Foto: John Randeris
Lige siden starten i 1989 har Linkogas i Tornum ved Rødding været pionerer inden for biogas. På fredag er der officiel indvielse af det store udvidelsesprojekt til 115 millioner kroner.

Rødding: Når Linkogas på fredag den 6. september foretager den officielle indvielse af en omfattende udvidelse til 115 millioner kroner, så er det et nyt højdepunkt for biogasanlægget i Tornum vest for Rødding.

Udvidelsen omfatter blandt andet etableringen af et økologisk anlæg. Det er en linje, som kommer til at køre adskilt fra det nuværende anlæg. Hidtil har Linkogas udelukkende modtaget gylle fra landmænd med konventionel drift. Omkring 20 økologer har Linkogas indgået en aftale med. Det er første gang, at et fællesejet biogasanlæg i Danmark etablerer en økologisk linje.

Fra oktober er den økologiske afdeling klar, og fra det tidspunkt kan der også sælges opgraderet økologisk biogas, hvis der er afsætning for det.

Byggeriet af det nye økologiske anlæg indebærer en ny modtagerhal, tre forlagertanke, tre rådnetanke i stål, fem efterlagertanke, et nyt hygiejniseringsanlæg, et luftrensningsanlæg og et nyt gashus.

Det er efterhånden 30 år siden, at Linkogas blev etableret, og det var en hård start med både økonomiske svære tider samt luftgener. Men med årene er biogasanlægget vokset sig stor og stærk, og selskabet har været vigtige pionerer inden for biogas. Fra 1994 var der styr på luftgenerne, og gennem årene har der været flere udvidelser, samtidig med at økonomien er blevet stærkere og stærkere.

Annonce

Indvielsen

Det bliver landechef for landbrug Pernille Stenstrup Christiansen fra Danske Bank, som foretager den officielle indvielse fredag den 6. september.

Desuden er der taler ved folketingsmedlem Anni Matthiesen, borgmester Egon Fræhr, formanden for Biogasbranchen Henrik Høegh og projektrådgiver Jesper Arendt Andersen, WH-Plan Action.

Opgraderingsanlæg købt

I 2016 blev Linkogas tilsluttet naturgasnettet. Senest er der investeret i opgraderingsanlæg. Det betyder, at andelshaverne bliver certificeret.

Lige fra start har Aksel Buchholt været formand for Linkogas, og også nogle af landmændene har som andelshavere været med fra start.

Biogas er Co2 neutralt, og derfor har de landmænd, der var med fra starten i 1990 siddet med i den rigtige vogn set med klimabrillerne i dag. Vi modtager gylle, dybstrøelse og fiskeaffald fra nærliggende dambrug. Vi modtager også dårlig ensilage fra landmænd, hvis noget er blevet til dårligt foder. Vi bruger husholdningsaffald og kildesorteret affald. Ja vi er det sidste led i kæden. Eller sagt på anden måde, vi rydder op, konstaterer Aksel Buchholt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce