Annonce
Varde

Gitte følger sine kaniner helt ind til aflivningen

Gitte Arnum Høj har 40 avlskaniner. Det er produktionsdyr, men de skal have det godt, så kaninerne har store bokse, og hun følger dem helt ind til aflivningen, for at sikre at alt forløber, som hun ønsker det. Foto: John Randeris
Gitte Arnum Høj har 40 avlskaniner i stalden. Det er produktionsdyr, men for at sikre, alt bliver gjort ordentligt, følger hun dem helt med ind til slagterens aflivning.
Annonce

Henne: Gitte Høj Arnum har gigt. Derfor kan hun ikke holde til arbejdet med familiens 550 malkekøer.


For at sikre, at det bliver gjort hundrede procent ordentligt, som jeg gerne vil have det, afleverer jeg dyrene til slagteren, og jeg er der under aflivningen.

Gitte Arnum Høj, kaninavler


Til gengæld har hun kaniner i staldene, fordi de giver hende noget at stå op til.

Kaniner skal have klippet negle. Gitte Arnum Høj tager sig af al pleje af sine dyr. Foto: John Randeris

- Jeg er uddannet landmand, men da jeg på grund af min gigt ikke kan arbejde med køerne, foreslog min kammerat, Kasper Rosendahl, kaniner. Det var, mens de forpagtede Henne Mølle Å Badehotel, og han ville finde på noget anderledes, siger Gitte Arnum Høj.

Lokale råvarer på menuen

Kasper Rosendahl fik Gitte Arnum Høj på ideen med kaniner, dengang han og hustruen forpagtede Henne Mølle Å badehotel.

I dag er han bestyrer og restaurantchef på restaurant Von Lügenhals i Varde Garten. Restauranten er med i Vadehavs Gastro, der begyndte lørdag og løber frem til den 23. august, med menuer af lokale råvarer til overkommelig pris.

Gittes Arnum Højs kaniner er med på menuen ved årets 5-Kokketræf i forbindelse med Gastro Week. Det er onsdag på ECH Park i Esbjerg.

Allerede fire dage efter var hun i gang, og i år er hendes kaniner i rigtig fint selskab, når de udgør den ene af hovedretterne ved årets 5 Kokketræf, der finder sted på onsdag på ECH Park i Esbjerg. Serveret med farseret morkel, sherrysauce og revet trøffel.

Kaninerne hos Gitte Arnum Høj får to-tre kuld om året. De får i gennemsnit otte unger per kuld, men de har fået alt fra én til 19. Foto: John Randeris

Det må være svært at slagte dem?

- Det var da også lidt stramt i starten. Og jeg synes heller ikke, det er sjovt den dag i dag. Men det ér produktionsdyr, og i og med at jeg er uddannet landmand, har jeg et andet forhold til dem.

Annonce

Med ved aflivningen

- For at sikre at det bliver gjort hundrede procent ordentligt, som jeg gerne vil have det, afleverer jeg dyrene til slagteren, og jeg er der under aflivningen.

Hvordan afliver man en kanin?

- Man holder den i bagbenene, med et jernrør i den anden hånd. Så stryger man den ned ad ryggen, så den stritter med ørerne, og så får den et hårdt slag over nakken og bliver afblødt i løbet af få sekunder.

Avskaninernes bokse ligger side om side, så de kan sove tæt, kun med tråden imellem sig. De kan ikke gå i fælles boks, så kommer de op at slås. Foto: John Randeris

Gitte Arnum Høj har 40 avlsdyr i stalden og sælger - ud over til restauranter - også til private, der kan købe direkte fra gården på Hennebjergvej.

- Jeg har lige solgt en masse til en mand på Grønland. Hans datter er multi-allergiker og kan ikke tåle noget som helst. Men kanin fungerer fint, så det er jo rigtig dejligt, siger hun og fortsætter:

- Kaniner kan du gøre til, hvad du vil. Kødet er meget neutralt, så du kan få det til at smage af alt, og så er det meget magert og utroligt højt på protein. Så du får alle de gode ting, og du kan få det til at smage fuldstændig, som du vil have det.

Annonce

Klimavenlige dyr

Corona har midlertidigt sat en bremse på afsætningen, især til restauranter, men Gitte Arnum Høj er sikker på, det nok skal komme tilbage. For ud over de andre fortræffeligheder er kaniner også klimavenlige produktionsdyr.

- Fordi en kanin ikke prutter som andre dyr, og den spiser faktisk sine egne morgenpøller, simpelthen for at holde sin tarmflora i gang. Den kan jo nærmest leve af ingenting, og så kan den få utroligt mange unger på et år. Men jeg vil ikke lave rovdrift. Tidligere, når folk havde kaniner i haven, lavede mange ni-ti kuld om året. Den er jo kun drægtig i fire uger. Mine får højst tre kuld om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Uha - hvor var det tæt på: Team Esbjerg slået med mindst mulig margin i en forrygende kamp

Annonce