Annonce
Kultur

Gitte og familien var lige flyttet ind i præstegården: Få dage senere ændrede et chokerende telefonopkald deres liv for altid

Sognepræst Gitte Sandager Bjerre har boet i Hvejsel Præstegård siden 2012. Få dage efter indflytningen modtog familien en chokerende besked, der gav den nye sognepræst en hård start. Arkivfoto: Anders Kynde
Gitte Sandager Bjerre glædede sig til at starte et nyt liv som præst i Hvejsel, da et telefonopkald vendte rundt på familiens liv. Nu runder hun det første skarpe hjørne i sit embede, der både har budt på op- og nedture.

Hvejsel: Hun husker det tydeligt, selvom det snart er 10 år siden.

- Min daværende mand sad i udestuen, da telefonen ringede. Hans yngste søn var død. Han var faldet om med hjertestop. En sund og rask ung mand på 24 år var taget fra os, fortæller Gitte Sandager Bjerre.

Seks dage forinden var familien flyttet ind i præstegården i Hvejsel. Gitte Sandager Bjerre havde fået jobbet som præst for Hvejsel og Ildved sogne. Det var hendes første embede, efter hun havde taget skridtet fra lærer- til præstegerningen.

Annonce

- Vi havde boet i Sønderjylland i mange år, men jeg er selv er opvokset i Kollerup, så det var nok ikke helt tilfældigt, at jeg skulle vende tilbage til lokalområdet. Jeg er ikke vokset op i en særligt troende familie, så mange havde ikke forventet, at jeg ville vende tilbage som sognepræst, siger hun.

Tabet af bonussønnen gav en hård start på livet og embedet i Hvejsel. Men den betød også, at hun helt fra begyndelsen oplevede lokalområdets omsorg og hjælpsomhed i den svære tid.

Noget, hun også oplevede et par år senere, da hun stod i en tung skilsmisse.

- Når jeg kigger tilbage, er det med stor taknemlighed over menigheden, naboerne, provsten og kollegerne, som virkelig har været der for vores familie - både i gode og svære tider, siger hun.

Nye kræfter

Gitte Sandager Bjerre er i dag 48 år og bor i præstegården med kæresten Mads og hendes yngste datter. Sønnen er på landbrugsskole og er hjemme af og til, mens den ældste datter er fløjet fra reden og studerer i Aarhus.

Og i maj kan hun fejre 10-års jubilæum som sognepræst i Hvejsel og Ildved kirker.

- Der er sket rigtig meget i mit private liv og ikke mindst i kirkens liv de seneste 10 år. Flere af de mennesker, der særligt var med til at bakke op om kirken og hjælpe mig i gang som præst for 10 år siden, er her ikke længere. Nu er en ny gruppe ved at tage over, og det er en spændende proces at være med til. Menighedsrådet består også af andre folk sammenlignet med dem, der ansatte mig i 2012. Det er ungt menighedsråd bestående af medlemmer, der alle er på arbejdsmarkedet, forklarer hun.

Annonce

Præstegårdsfestival

En forholdsvis ny tradition i sognet er den såkaldte præstegårdsfestival. Her indtages præstegårdshaven af børn, unge og gamle til nogle hyggelige timer med musik, pølser og god stemning.

- Tilbage i 1980-90'erne blev der blandt andet spillet dilettant i præstegårdshaven, så historisk set har den tidligere været brugt som et samlingssted for lokalbefolkningen. Men i dag er tiden nok ikke helt til sådan dilettant, så vi har fundet på at lave en festival i stedet for. Konceptet er, at det skal være gratis at deltage, hvilket også betyder, at musikerne ikke kan få noget for at spille. Alle, der bidrager med det ene eller andet, gør det helt frivilligt, forklarer Gitte Sandager Bjerre.

Sognepræsten i Hvejsel, Gitte Sandager Bjerre, fik i 2018 idéen til en præstegårdsfestival for alle folk med tilknytning til Hvejsel og Ildved sogne. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Præstegårdsfestivalen finder sted søndag 12. juni fra klokken 15 til 19. Allerede nu har flere artister meldt sig til at optræde, heriblandt et gospelkor og et jazzband. Og kan du slå på tromme, spille, synge, bage en kage eller slæbe et bord, er du velkommen til at kontakte Gitte Sandager Bjerre, oplyser hun.

- De seneste to år har været aflyst på grund af corona, så nu trænger vi til endelig at mødes og få gang i fællesskaberne igen, mener hun.

Annonce

Velkommen på forsiden

Netop corona kom meget tæt på livet hos Gitte Sandager Bjerre og resten af familien. Tilbage i december 2020 var hun med til at arrangere en sangaften i Hvejsel Kirke, hvor 13 ud af 18 deltagere blev testet positiv for corona, heriblandt Gitte Sandager Bjerre og hendes kæreste.

Og mens hun var syg, blev hun pludselig kimet ned af adskillige journalister, efter at Vejle Amts Folkeblad havde skrevet en artikel om superspreder-begivenheden i Hvejsel Kirke. På samme tidspunkt kørte nemlig diskussionen om, hvorvidt alle landets julegudstjenesterne burde aflyses på grund af coronasituationen.

Når jeg kigger tilbage, er det med stor taknemlighed over menigheden, naboerne, provsten og kollegerne, som virkelig har været der for vores familie.

Gitte Sandager Bjerre

- Det var helt vildt, som det stak af, fortæller Gitte Sandager Bjerre, der blandt andet var på forsiden af Ekstra Bladets hjemmeside og blev interviewet til "Go' Aften Danmark" på TV 2.

I dag kan hun godt smile af dén oplevelse, men tiden efterfølgende var meget speciel, fortæller hun.

Her havde hun de første måneder en følelse af nærmest at være ramt af spedalskhed, fordi folk var bange for at nærme sig hende eller kirken, selv om hun for længst var blevet rask.

Nu glæder hun sig over, at coronapandemien ikke længere præger Danmark og kirkens liv.

- Flere kirker melder om, at det har været lidt trægt med at få folk til at vende tilbage igen, men jeg synes nu, at der er fin opbakning til vores aktiviteter i Hvejsel og Ildved, siger hun.

Annonce

I fængsel

For nylig har Gitte Sandager Bjerre taget hul på et nyt kapitel i sit liv.

"Så blev jeg låst ind i fængslet i Møgelkær, men var heldig og fik en nøgle, så jeg kunne komme ud igen," skrev hun i september 2021 i et opslag på Facebook.

Hvejsel Præstegård blev bygget i 1919. Arkivfoto: Anders Kynde

Således har hun fået en ny opgave, der betyder, at hun bruger 25 procent af sin arbejdstid som fængselspræst i Møgelkær Fængsel, der ligger mellem Horsens og Juelsminde. Her er der i øjeblikket omkring 100 indsatte.

- Der er både folk med kortere og længere domme, og det er alle mulige mennesker, jeg møder. Jeg er der hver torsdag og får altid en god modtagelse. Generelt er der stor åbenhed blandt de indsatte til at tale om tro og eksistens. De er ikke bange for at stille spørgsmål om alt mellem himmel og jord, fortæller hun.

Annonce

Hvad med fremtiden?

Med en alder på 48 år har Gitte Sandager Bjerre stadig mange år tilbage som sognepræst. Og som situationen er nu, har hun ingen planer om at forlade Hvejsel til fordel for et andet præsteembede.

- Jeg er et menneske, som holder af at slå rod, holder af at høre til. Og det føler jeg, at jeg gør i Hvejsel og Ildved. Jeg er dybt taknemmelig for, at det daværende menighedsråd for 10 år siden valgte at kalde mig til deres præst, siger hun.

- Det er et fantastisk og alsidigt job. Lige inden det her interview sad jeg og arbejdede med noget budget, senere kommer konfirmanderne, og bagefter har jeg en sjælesorgssamtale. Og i morgen er en ny dag med helt andre opgaver, lyder det begejstret fra Gitte Sandager Bjerre.

Hendes 10-års jubilæum som sognepræst markeres torsdag 12. maj kl. 18.30 med en lille festgudstjeneste i Hvejsel Kirke, og bagefter inviterer menighedsrådet til reception med lidt mad og vin - og alle er velkomne.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Anmeldelse: Ung kunstner og lidt ældre dyrlæge giver ny udstilling med tungt emne en varm anbefaling

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce