Annonce
Danmark

Giv børnene gode vaner ved middagsbordet - når de flytter, er det for sent!

Annonce

Debat: Når poderne flytter hjemmefra, så flytter forestillingen om en fast diæt på pasta og kødsovs også tit med. På det tidspunkt kan det være svært at ændre på den forestilling. Men det kan godt lade sig gøre, at leve både sundt, billigt og miljøvenligt som studerende. Giv børnene gode spisevaner ved middagsbordet, særligt hvis du vil gøre noget ved klimaforandringerne.

I disse uger tager mange unge fat på studielivet. De flytter hjemmefra og glæder sig til at forme deres liv. Et liv, som ved siden af studier og studiejob, sjov og ballade, uværgerligt også vil bestå af tøjvask, opvask og indkøb. Og hvis man først har set sine forældre handle bestemte typer fødevarer, lave en bestemt type mad og tale om mad på en bestemt måde gennem hele opvæksten, så tager man det med sig videre i voksentilværelsen.

Én af de meget sejlivede forestillinger, unge får med hjemmefra, er, at madbudgettet kun rækker til pasta, kødsovs og eventuelt dåsemakrel, når bølgerne går virkelig højt. At pasta med kødsovs i øvrigt har været blandt danskernes favoritretter i årevis, gør sikkert forestillingen om et liv i ”kødsovs” både attraktiv og endnu sværere at gøre kål på.

Men behøver det være sådan? Nej, det mener jeg ikke. For eksempel findes der utallige relativt ukendte, endda underudnyttede danske spisefisk, som tilmed er billige. Om efteråret er det sæson for vildt, som lever, ja, vildt i naturen, hvis kød både er velsmagende, magert og mørt. Og – ja, rigtigt gættet – billigt, sammenlignet med mange andre kødtyper. Endelig er klimaaftrykket fra fisk og vildt lavt sammenlignet med en lang række andre fødevarer, der havner i indkøbskurven.

Faktum er desværre, at hovedparten af de underudnyttede fisk eksporteres ud af Danmark og at danskerne ikke spiser vildt i den udstrækning de har gjort historisk. Så derfor bliver børn og unge i disse år sjældent præsenteret for underudnyttede fisk og vildtkød, medmindre der er helt særlig festlig anledning eller man er i familie med en jæger. I en tid, hvor unge er utroligt optagede af klimaforandringer og sundhed er det paradoksalt.

Det bringer mig frem til at gode, sunde, billige og klimavenlige spisevaner starter ved middagsbordet, hvor forældre har ansvaret for at præsentere deres børn for andet end pasta med kødsovs. For den moderne far eller mor, er det selvfølgelig nemt at fylde indkøbskurven med typer af fødevarer, som ikke kræver megen forberedelse og tilberedning, før det står på middagsbordet. Men det er en kæmpe misforståelse, at tro, at det kræver et Michelin-talent, at tilberede eksempelvis fisk eller vildt. Eller, at det for den sags skyld tager lang tid at tilberede disse fødevarer.


For den moderne far eller mor, er det selvfølgelig nemt at fylde indkøbskurven med typer af fødevarer, som ikke kræver megen forberedelse og tilberedning, før det står på middagsbordet. Men det er en kæmpe misforståelse, at tro, at det kræver et Michelin-talent, at tilberede eksempelvis fisk eller vildt. Eller, at det for den sags skyld tager lang tid at tilberede disse fødevarer.


Hvis man som forældre vil give sin børn nogle gode indkøbs- og spisevaner og virkelig også tager deres generations opråb om klimaforandringer alvorligt, så kræver det, at man hver dag tager ansvar ved middagsbordet. At man er mere alsidig i sine spisevaner, ja, mere modig. Så bliver børnene det også. Danmark blev ikke bygget på pasta og kødsovs, men på vildtlevende dyr i vand og på land.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce