Annonce
Læserbrev

Giv sygeplejersker samme løn som journalister

Foto: Mads Dalegaard

Debat: Som pensioneret sygeplejerske har jeg med stor interesse fulgt sygeplejerskekonflikten siden dens start. Desværre føler jeg en stigende irritation over at følge pressens dækning af konflikten. Derfor må jeg til tasterne.

Med udgangspunkt i én bestemt lønseddel, første gang vist i Politikken, og senere hyppigt delt på nettet, må rigtigt mange tro, at alle sygeplejersker tjener omkring 42.000 kr. om måneden. Og en ægte lønseddel er da også et vægtigt materiale, hvis man altså vil vide, hvad en bestemt sygeplejerske har tjent i en bestemt måned.

Men at ophøje den enkelte lønseddel til dokumentation for, at alle sygeplejersker tjener 42.000 er helt ude i hampen.

Annonce

Den opmærksomme læser kan faktisk se en del ud af en lønseddel. Grundlønnen på den delte seddel ligger på ca. 30.000 kr. så der må være tale om en sygeplejerske med ca. 10 års anciennitet. Der er forskellige tillæg på sedlen, fordi sygeplejersken har været i aften- eller nattevagt og har arbejdet i weekenden, og der er en varslingsgodtgørelse, fordi arbejdsplanen er ændret med kort varsel. En anden lønseddel fra samme sygeplejerske i dagvagt ville altså lyde på 30.000 kr. For en ny uddannet ville den være på omkring 25.000. Der er godt nok langt til de 42.000!

Der er sket enorme ændringer på sygehusene i de senere år. Mange operationer og behandlinger foregår ambulant. Der er udbredt ambulatorievirksomhed. Derfor arbejder mange sygeplejersker i dagvagt. Det skal man også kunne leve af. Produktiviteten er øget, sygeplejerskerne har overtaget opgaver fra lægerne, kravene til dokumentation er og skal være store, der mangler allerede i dag hænder på afdelingerne.

At ophøje den enkelte lønseddel til dokumentation for, at alle sygeplejersker tjener 42.000 er helt ude i hampen

Jeg har undret mig over den lethed, hvormed især mandlige journalister når frem til, at sygeplejersker får en passende løn. Journalister har selv en ret kort uddannelse og tjener væsentlig mere end sygeplejersker. Føles det stadig bare så naturligt, at mænd skal have mere i løn end kvinder?

Måske vil I indvende, at journalister er privatansatte og derfor i en helt anden kategori. Men vi giver da udbredt mediestøtte her i landet, og inden længe bliver TV og radiolicens betalt over skattebilletten. Så lidt offentligt ansatte er I altså. Mediestøtten kunne givetvis række længere, hvis alle journalister fik samme løn, som sygeplejersker gør. Lyder det fristende?

Sygeplejerskestrejken handler primært om grundløn og om arbejdsvilkår. Over 5000 sygeplejersker strejker nu, og det, visse journalister først på sommeren kaldte den glemte strejke, begynder at have mærkbare konsekvenser. Tallet 5000 er vigtigt at bide mærke i. Hvis udviklingen mht. tilgang og afgang fra faget fortsætter som hidtil, så vil der om fem år mangle 5000 sygeplejersker her i landet.

Tænk, hvis dagspressen seriøst beskæftigede sig med dette, og dermed bidrog til en konstruktiv løsning af problemet. Det er tid til at gøre sygeplejen til et attraktivt fag igen. Et fag med en høj faglighed og løn og vilkår, der matcher det store ansvar.

Annonce
Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Debat For abonnenter

”Til arbejdet liv eller død!”

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce