Annonce
Livsstil

Giver selv besked, når planterne skal vandes: Familien Becks hus er intelligent

Familien har boet i det nybyggede parcelhus i Hadsten i omkring to år. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Familien Beck fra Hadsten bor i et såkaldt smart home, hvor mange hverdagsfunktioner er styret automatisk ved hjælp af sensorer. Niels Ladegaard Beck, der arbejder med it, synes, det er spændende at tilføje nye digitale hjælpemidler, der kan gøre børnefamiliens hverdag nemmere.

En besked popper frem på telefonen, når der er et brev i postkassen, eller planterne i udestuen trænger til at blive vandet. Lyset tænder automatisk, når der er bevægelse i et rum, og slukker selv igen, når rummet er tomt. Bliver der for varmt i køkken-alrummet, sørger ovenlysvinduerne selv for at åbne og lufte ud, medmindre det regner eller er meget koldt udenfor.

Niels Ladegaard Beck og Lise Dencker Becks hjem er det, der betegnes som et smart home. Det betyder, at mange funktioner styres automatisk via sensorer. Der er ikke en eneste kontakt på væggen, der kan styre lyset; det blænder selv op og ned alt efter, hvor mørkt der er udenfor. Tyverialarmen slår også selv til, når den sidste person forlader huset, og den slår automatisk fra, når familien er hjemme igen.

Lamperne over spisebordet blænder selv op og ned alt efter, hvor mørkt der er i rummet. Derudover er det muligt at ændre farven i pærerne i op mod 16 millioner forskellige nuancer - noget, der dog mest bliver brugt ved festlige lejligheder. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er blevet vores hverdag. Jeg tænker faktisk ikke over, at vores hus er specielt, men det er det jo. Og det er vel det, der gør, at det er så fedt og godt, at vi ikke længere tænker over det, siger Lise Dencker Beck, der er 38 år og arbejder som sekretær i HR-afdelingen på uddannelsesinstitutionen VIA University College.

Annonce

Niels Ladegaard Beck er 41 år og indehaver af it-virksomheden Holion. Parret har to døtre på 11 og 8 år og bor i den østjyske by Hadsten.

Begyndte med lyset

Familien bor i et nybygget parcelhus, der er bygget som smart home. Men de tog allerede hul på teknologien i deres tidligere hjem, der var af ældre dato. Dengang var det kun lyset, der var sensorstyret, og siden har de lige så stille bygget ovenpå og tilføjet nye, smarte funktioner.

- Det har taget lidt tid at komme dertil. Vi har ikke været klar over fra starten, hvordan det skulle være, hvordan det skulle spille sammen med vores dagligdag, og hvilke regler der skulle være. Det er først, når man får sin gang i huset, man finder ud af, hvad der vil være smart, fortæller Lise Dencker Beck.

Sensorer i potteplanterne er nyeste tilføjelse. De måler vand, næring, lys og temperatur og fortæller, hvis planterne trænger til at blive vandet.

Niels Ladegaard Beck erkender, at nogle funktioner er mere nødvendige end andre, men de er alle sammen med til at gøre hverdagen lidt lettere for familien.

Troldtektlofterne gør, at familien undgår at skulle bore huller i loftet, og det gør det nemmere at flytte rundt på sensorerne. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Der bliver varmt ude i sådan en udestue. Der kan sagtens blive 40 grader, selv om vinduet åbner automatisk. Så det er vigtigt at vande sine planter, og det er bare skønnere at få besked om det. Det er det samme med postkassen. Nogle spørger, hvorfor man ikke bare kan kigge i postkassen. Det kunne man også godt for 10 år siden, hvor der kom post, men nu er det måske hver fjortende dag, der ligger noget, og så er det træls at skulle kigge hver dag. Og firmaer sender stadig regninger og regner med, at de bliver betalt syv dage efter, forklarer Niels Ladegaard Beck.

Næste skridt er elektriske gardiner, der selv kører op og ned, men de er så bekostelige, at familien ikke er nået dertil endnu.

- Hey Google, gør lyset over spisebordet rødt, siger Niels Ladegaard Beck ud i rummet.

Han venter et øjeblik.

- Helt i orden, ændrer farven på fem lamper til rødt, lyder en kvindestemme ud af højttaleren, og lyset i lamperne over spisebordet skifter fra hvidt til rødt.

Systemet er fra Philips Hue, og der er op mod 16 millioner forskellige farver at vælge imellem. Familien bruger det mest ved festlige lejligheder, for eksempel halloween.

Flere af husets funktioner kan styres via stemmekontrol, men det bruger familien ikke. Niels Ladegaard Beck føler sig lidt dum, når han taler til sit hus.

- Jeg tror ikke, det er fremtiden, at det skal køres over lyd. Jeg synes ikke, man skal have telefonen frem eller bede gæsterne være stille, hvis man skal tænde og slukke lyset, fortæller han.

Hvis man ønsker at overstyre de automatiske funktioner og for eksempel tænde mere lys, end sensorerne har vurderet, der er behov for, kan det godt lade sig gøre. Så bruger man sin mobiltelefon eller en af de små kontakter, der er placeret rundtomkring i huset.

I kraft af sin baggrund i it-branchen har Niels Ladegaard Beck selv tilpasset nogle af funktionerne, så de er skræddersyet til familiens behov.

- Som teknologien er lige nu, er det svært at lave et standardsystem, for det skal tilpasses huset og dem, der bor der. Hvis børnene er på ferie hos mormor og morfar, er der ingen grund til, at der er lidt lys tændt om natten, så er det nok, det bare tænder, når vi rejser os. Men børnene kan godt lide, at der ikke er helt mørkt, hvis de vågner. Lige nu antager huset, at vi er de sidste, der går i seng, så når vi slukker på kontakten ved sengen, slukker lyset i resten af huset, forklarer Niels Ladegaard Beck.

Familien Beck

Niels Ladegaard Beck er 41 år og indehaver af it-virksomheden Holion.

Lise Dencker Beck er 38 år og sekretær i HR-afdelingen hos VIA University College.

Sammen har de Sofie på 11 år, Anne på 8 og hunden Bailey.

Familien bor i et nybygget hus i den østjyske by Hadsten.

- Det bliver nok anderledes, når vores ældste bliver teenager, tilføjer Lise Dencker Beck.

Annonce

Grænsen går ved kameraer

Familien har et kamera med højttaler ved hoveddøren, så de kan se, hvem der ringer på døren.

- Det er rart, når pakkeposten står der, at man kan se ham. Hvis vi ikke er hjemme, kan vi tage telefonen frem og sige, at han bare kan sætte pakken ved døren, fortæller Niels Ladegaard Beck.

Der er kamera med indbygget mikrofon ved hoveddøren. Lise Dencker Beck har sagt nej til kameraer inde i huset. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Lise Dencker Beck har sagt nej til kameraer indenfor.

- Hvornår er det, man træder for langt ind i privatsfæren til, at det smarte opvejer det? Jeg tror, min grænse er nået før Niels’ grænse. Han tænker bare, at det er smart og den vej, vi skal gå, hvor jeg nok lige sætter foden i lidt før, siger hun.

Lise Dencker Becks bekymring går blandt andet på, om kameraerne kan hackes, så andre kan følge med i, hvad de går og laver.


Bliver der optaget lyd, og bliver det sendt ud på internettet et eller andet sted, vi ikke er klar over? De bekymringer har jeg haft i højere grad, end Niels har.

Lise Dencker Beck


- Bliver der optaget lyd, og bliver det sendt ud på internettet et eller andet sted, vi ikke er klar over? De bekymringer har jeg haft i højere grad, end Niels har, siger hun.

Hvis man vil overstyre de sensorstyrede systemer, er der kontakter, man manuelt kan trykke på. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I 2020 medvirkede familien i et indslag i tv-programmet ”21 Søndag”, der handlede om intelligente hjem.

- De prøvede, om de kunne hacke vores systemer, men de kunne ikke finde vores hus eller nogen af vores dimser. Det kan godt være, andre kan, men det er også derfor, vi kun har kameraet udenfor, for der løber vi nok ikke rundt i underbukser, siger Niels Ladegaard Beck.

- Har du selv en grænse, Niels?

- Det tror jeg ikke, men det er også, fordi jeg arbejder med it til dagligt. Jeg kan godt lide at udvikle systemer, der hjælper andre til at blive mere effektive i deres hverdag. Og det vil jeg da også gerne selv have hjælp til, hvis jeg kan, forklarer Niels Ladegaard Beck.

- Hey Google, gør lyset over spisebordet rødt. Familien Beck kan enten ændre lysets farve via mobiltelefonen eller ved hjælp af stemmestyring. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Støvsugning ved håndkraft

Når Niels Ladegaard Beck siger, han ikke har nogen grænser for, hvor smart familiens hjem må være, passer det ikke helt. Parret har nemlig en helt almindelig kaffemaskine, selv om det længe har været muligt at få en, der kan styres via timer eller mobiltelefon.

- Vi har en ganske almindelig kaffemaskine, for Lise drikker én kop om dagen, og jeg drikker ikke kaffe, og man skal jo stadig fylde kaffe i. Det er det samme med opvaskemaskiner. Jeg har ikke helt fundet ud af, hvad der er smart ved, at den selv kan starte, for man skal jo stadig selv fylde og tømme den. Hvis jeg alligevel skal fylde opvaskemiddel i, kan jeg også godt selv tænde den, siger han.

Sensoren i potteplanten måler vand, næring, lys og temperatur. Den giver besked til mobiltelefonen, hvis planten for eksempel trænger til vand eller gødning. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Støvsugningen klares ved håndkraft, for huset er i tre niveauer, og det har en robotstøvsuger svært ved at klare. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Familien har heller ikke en robotstøvsuger, som ellers er blevet ret almindelig.

- Jeg har ikke så meget imod at støvsuge, så jeg tænker ikke, vi skal have en robotstøvsuger, siger Niels Ladegaard Beck.

- Vi har tre niveauer i vores hus, men boede vi et etplanshus, havde situationen nok været en anden. Så var vi nok hoppet på den, fordi det er nemt, tilføjer Lise Dencker Beck.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Gaver mellem ægtefæller og fremtidsfuldmagt

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Haderslev

En tidslomme i Aarøsund: Badehotel går efter Michelinstjernerne

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce