Annonce
Tønder

Glad dans og eksotisk mad i Schweizerhalle

Der blev knyttet bånd på kryds og tværs af nationaliteter lørdag på kulturbasar i Schweizerhalle i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

200 gæster besøgte lørdag Schweizerhalle for at bryde bånd, mødes på tværs af kulturer og nyde god musik. Arrangørerne var glade for, at de skulle hente ekstra stole ind i salen.

TØNDER: Lørdag var Schweizerhalle Tønder Kulturhus omdannet til en farverig oase af forskellighed, da kulturhuset med Lau Grønager og Ahmad Joumaa i spidsen havde inviteret til kulturbaser.

Og der var bestemt noget at komme efter for både øjne, ører og mund. Så forskellige lande som Afghanistan, Columbia, Polen, Somalia og Syrien var repræsenteret med en bod, hvor der blev budt på lækker mad og specialiteter. Og så må vi jo ikke glemme det danske islæt, hvor der var både strikkeklub fra Løgumkloster, Venligboerne og Røde Kors at finde.

En af gæsterne var afghanske Rafi Panahi på 17 år. Han bor på Aaløkke med resten af sin familie bestående af yderligere fem medlemmer.

- Jeg synes arrangementet er godt for flygtninge. Her kan man mødes og snakke sammen - også med danskere, sagde Rafi Panahi på gebrokkent dansk.

Det er en stor glæde, at så mange kulturer er samlet i Tønder Kulturhus. Jeg synes, de er fantastisk, og det er langt over forventning.

Lau Grønager, eventkoordinator på Schweizerhalle, om lørdagens kulturbasar
Zahra Yusuf bød på sukkersøde sager i den somaliske bod. her var der både småkager og haluah - en klædrig, sød substans. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Sukkersød substans

Boderne var lidt af et tilløbsstykke den første time af kulturbasaren. Her var der nemlig - inden musikken spillede op i selve salen - masser af muligheder for at smage eksotisk mad og specialiteter.

Hos colombianerne var der fyldet kartoffelstykker med hakket kød, som kunne krydres med chili-sovs, og hos den somaliske bod var der lidt til den søde tand: småkager og haluah - som bedst kan betegnes som en jordbærlignende og geléagtig, meget sød substans.

Et par strikkepiger, Birgit Zömbick, Bredebro og Eva Bansø, Visby, var ikke blege for at smage på sagerne.

- Det er meget sødt. Det er nærmest kun rent sukker og lidt olie, fortalte de to kvinder, der også nød at se på, hvad andre havde at vise frem.

I det colombianske hjørne var der også noget af spise. Især kødfyld i kartoffel, som var steget var et hit. Hvis man vil have lidt varme, kunne man med fordel dyppe sin kartoffel i chilisovs. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Ekstra stole

En time inde i kulturbasaren blev der ringet ind til musik. Inden de forskellige folkedansere blev sluppet fri i salen, optrådte det danske Art Ensemble Syd med den syriske musiker Maher Mahmoud. Art Ensemble spillede deres forskellige versioner af dansk/syrisk musik tilsat jazz og rytmiske toner.

I salen var der sat 200 stole frem, men Lau Grønager måtte konstatere, at der også var en del tilskuere, der måtte se på musikken stående, og han fik lov til at slæbe yderligere stole ind. Men det gjorde vist ikke noget.

- Det er en stor glæde, at så mange kulturer er samlet i Tønder Kulturhus. Jeg synes, de er fantastisk, og det er langt over forventning, sagde Lau Grønager, der sammen med Ahmed Joumaa, har været idémænd bag kulturbasaren.

Også Joumaa er godt tilfreds med lørdagens basar:

- Det ser ud til, at folk har hygget sig.

Der var fyldt godt op i salen under lørdagens kulturbasar på Schweizerhalle i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det danske Art Ensemble Syd optrådte med syrieren Maher Mahmoud på guitar. Efterfølgende var der folkedans af forskellige nationaliteter. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Kulturbasar på Schweizerhalle i Tønder var arrangeret af AsylSyd i Tønder Kommune med Tønder Kommunes Biblioteker og Schweizerhalle Tønder Kulturhus. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Maher Mahmoud spillede med Art Ensemble Syd foran de 200 gæster. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Stine har solgt sit livsværk: Nu satser hun hundrede procent på at skabe fremtidens sundhedsløsning med digital app

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Kultur

En gave til byen: Kunstner vil rejse moderne skulptur til minde om gammel redaktør

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Tønder

På slaget 12: Partierne kappedes om de bedste pladser til valgplakaterne

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Annonce