Annonce
Rejser

Glem alt om bier vom fass – Ischgl er Alpernes nye gourmetby

Ischgl har et hyggeligt centrum med mange afterskimuligheder af vidt forskellig karakter – fra dansen på bordene og skvulpende fadøl til mere ”nede på jorden”-vin- og cocktailbarer. Foto: TVB Paznaun
Ischgl er kendt for fantastisk skiløb og lige så fantastisk afterski. Hvad færre måske ved er, at byen også udmærker sig på antallet af toprestauranter i forhold til byens størrelse. Rejser tog til Ischgl for at se, om der er noget om snakken.

Vi kender alle Ischgl som partyland. Det er stedet, der huser nogle af Østrigs bedste og mest berømte afterski-barer som Schatzi Bar med dansende dirndl-damer på bordene og Kuhstall, hvor folk synger med på schlagermusikken, som var det deres nationalsange. Det er ikke tilfældigt, at Ischgl har fået sloganet Relax if you can (Slap af, hvis du kan). For er man til fest og halvliters Bier vom Fass, er man kommet til det rigtige sted. Paris Hilton har fejret sin fødselsdag her, og store kunstnere som Rihanna, Bon Jovi, Robbie Williams og Elton John har givet koncerter i byen.

Men Ischgl er langt mere end skvulpende fadøl og Jägermeister-shots. I de senere år har Ischgl forvandlet sig til et gourmethotspot med restauranter på stjerneniveau, hvor foodies kan føle sig mindst lige så godt hjemme som fulde mennesker i skistøvler. I 2019-udgaven af den franske restaurantguide Gault Millau bliver netop Ischgl fremhævet som et helt særligt sted på grund af antallet af toprestauranter i forhold til byens størrelse.

Alpernes gourmet-hotspot

I 2019-udgaven af den franske restaurantguide Gault Millau bliver Ischgl fremhævet som ”alpernes gourmet-hotspot”.

I guiden står der blandt andet: "Ischgl har gjort det. I det bagerste hjørne af Tyrol føler de krævende gourmander sig nu lige så velkomne som de erfarne skiløbere. På intet andet sted tæller vi så mange "kokkehuer" (guidens point-system) som her i forhold til byens størrelse. Bravo!"

Højt niveau fra start

Restauranten Stiar er den yngste af gourmetrestauranterne i Ischgl og én ud af fire steder med tre kokkehuer og 17 ud af maksimalt 20 point i Gault Millau-guiden. Og det er netop her, at Rejser har sat sig for at teste det kulinariske niveau i alpebyen. Chefkokken hedder Gunther Döberl, og han er ikke en mr. hvem som helst. Med en fortid på to 2-stjernede Michelin-restauranter er ambitionsniveauet tårnhøjt.

- Alt kød, I får serveret i aften, kommer fra vores egen gård, hvor vi både har wagyu-kvæg, svin og får, fortalte aftenens kvindelige tjener og sommelier, mens hun skænkede aperitif i glasset – et noget utraditionelt valg i form af en brown ale, men på den anden side var vi jo i Tyrol, og øllen fungerede overraskende godt til de tre første amuser: Fine, små kartoffelskiver oven på kål og karpe, en lille donut-hapser med kyllingelever og trøffel revet med rund hånd samt en ret med skinke, løvstikke og æg. Ser man bort fra den sidste appetitvækker, som jeg aldrig helt forstod, kunne aftenen ikke være startet bedre.

Annonce

Kaviar og foie gras

- Vil du ikke smage et par forskellige hvidvine, inden du bestemmer dig for, hvilken du vil drikke til forretterne, spurgte vintjeneren, og det skal man ikke sige to gange til mig.

Valget faldt på en biodynamisk hvidvin (fra Østrig, selvfølgelig) lavet på 100 procent gewürztraminer fra producenten Gut Oggau i Burgenland, og man kan mene meget om biodynamikken og Rudolf Steiner-metoderne, men der var bestemt ikke noget hokuspokus over denne vin. Sjældent har jeg fået så interessant et glas hvidvin, hvor gewürztraminerens sødme var nedtonet til fordel for en kærkommen mineralskhed.

Den blev serveret sammen med Salzburger-kaviar, og det, som man i Østrig kalder Tyroler Marend, som er en mellemret med forskelligt brød, pølser (nogle af dem var røget fra Stiars eget røgeri), lokale ostespecialiteter og i dette tilfælde hjemmelavet smør, som kom på bordet i en osteklokke fyldt med røg.

Dernæst fik vi aftenens første egentlige skuffelse. Foie gras, som ellers står højt på listen over ting, jeg ynder at indtage, blev serveret oven på en alt for sød budding-lignende sauce, der var lavet på majs og kærnemælk. Det blev kvalmt efter to mundfulde, og for første gang i mit liv undlod jeg at spise foie grasen op. Den tredje forret stod til gengældt så skarpt, at man kunne skære sig på den. Et snorlige stykke ørred anrettet med selleri, urter og nødder. Det var fantastisk udført og én af de bedste fiskeretter, jeg har fået i år.

Gunther Döberl er chefkok på Restaurant Stiar i Ischgl. Han mener, at hans køkken skal udtrykke det sted, han bor, og derfor ser han Alperne som sit spisekammer. Han får sit kød fra egen gård, og det slagtes og modnes i eget slagteri. Foto: TVB Paznaun
Annonce

Hjort så mør som smør

Jeg ved ikke, om hovedrettens vildtkød var nedlagt personligt af chefkokken i køkkenet. Men jeg har læst, at han er jæger, og at han tidligere har serveret sit bytte for gæsterne, så hvem ved? Under alle omstændigheder var hjorten mør som smør, og man skulle nærmest tro, at den blot havde været en tur på radiatoren. Det var ultrarødt, og jeg elskede det.

Rødvinen, der blev serveret, var en silkeblød pinot noir fra den østrigske producent Zuschmann & Schöfmann. Og hvis nogen stadig kan være i tvivl om, hvorvidt Østrig kan lave rødvine, så kan jeg garantere for, at der er sket ting og sager, siden kølervæskeskandalen forgiftede landets renommé som vineksporterende land. Og er man til den sarte pinot noir-stil, så bør man gøre sig selv den tjeneste at udforske nogle af de lokale druer som for eksempel zweigelt, der er gået hen og er blevet én af mine favoritdruer de senere år.

Aftenen sluttede af med to desserter. Først en curd med blåbær, urter og spiselige blomster, og dernæst en abrikospandekage serveret direkte på panden med tilhørende jordbærkompot, der var dækket af en speltflage og honningkorn, der smagte præcis som de klassiske guldkorn fra morgenmadspakkerne. Vi fik sød, sød auslese, og da de til allersidst kom ind med petit fours, måtte jeg melde pas. Jeg var mæt - både fysisk og på indtryk.

Stiar er indpakket i træ overalt, og der er indbygget biopejs i væggene. Det skaber ro og hygge i restauranten. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Annonce

Konklusion

Restaurant Stiar er et yderst behageligt bekendtskab og et godt sted at starte, hvis man vil opleve det niveau af gastronomi, som Ischgl kan præstere. Der er varmt og hyggeligt på grund af restaurantens indpakning i massive træbjælker, men det er klassisk udført, så det ikke minder om en afterskibar. Medarbejderne er rørende entusiastiske og professionelle uden at blive formelle, og det er beundringsværdigt, hvor meget energi der bliver lagt i alle processer. Den mindste menu med 11 serveringer koster 700 kroner, hvilket er meget fornuftigt prissat niveauet taget i betragtning. Stiar får mine varmeste anbefalinger.

Magasinet Rejser var inviteret af det østrigske turistbureau, som sørgede for transport, overnatninger og forplejning.

Donut med kyllingelever og trøffel. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Saltzburger-kaviar. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Ørred med selleri, urter og nødder. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Hjort med blomkål i forskellige variationer samt svampe og bittesmå kirsebær. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Curd med blåbær og urter. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Abrikospandekage og jordbær-kompot under speltflage og honningkorn. Foto: Anders Hjelmer Paulsen
Annonce
Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Boutique Hotel Wassersleben: Tysk badehotel med højt kulinarisk niveau

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Sydjylland For abonnenter

Lærere holder mund, når elever slår dem: - Det er voldsomt tabubelagt

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce