Annonce
Esbjerg

Glem de kuldsejlede planer om Ikea og Facebook: Esbjergs borgmester jubler over ny Power-to-X-fabrik til 7,5 milliarder kroner til byen

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) jubler over et kommende såkaldt Power-to-X-anlæg til 7,5 milliarder kroner, som planlægges placeret i Esbjerg. Anlægget vil skabe op imod 150 nye permanente job og kan sættes i drift i 2026. Atkivfoto
Med en anlægssum på svimlende 7,5 milliarder kroner bliver Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) planer om et såkaldt Power-to-X-anlæg Esbjergs dyreste fabriksanlæg nogensinde. Herved skabes 100-150 permanente, nye job, og borgmesteren er overbevist om, at der denne gang ikke bliver tale om en gentagelse af Facebook-datacentret og andre kuldsejlede projekter.

Esbjerg: Power-to-X.

Hvis du før har hørt om begrebet, men aldrig rigtig har fået sat dig ind i, hvad der gemmer sig bag det, så er det ved at være på høje tid, at du gør det.

Ikke mindst hvis du kommer fra Esbjerg og det sydvestjyske hjørne af kongeriget.

Annonce

Power-to-X, eller bare PtX, kan nemlig meget vel blive Danmarks næste grønne væksteventyr og Esbjergs næste naturlige skridt, der sammen med udskibning af vindmøller fra havnen, sætter byen på landkortet nationalt og globalt.

Mandag aften kom det således frem, at fondmanagementselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) planlægger at bygge Europas største PtX-anlæg i Esbjerg. Anlægget skal omdanne vind-strøm til CO2-fri gødning og CO2-fri brændstof til skibsfarten, og samtidig vil overskudsvarmen fra anlægget blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg.

Der er ligeledes opbakning fra giganter i dansk erhvervsliv som Arla, Danish Crown, DLG, A. P. Møller - Mærsk og DFDS, som ser anlægget som en vigtig del af overgangen til en ikke-fossil fremtid, og derfor har de indgået en aftale med CIP om at understøtte afsætningen af den CO2-fri ammoniak.

Op til 150 nye job

Selve anlægget kommer til at koste den astronomiske sum af en milliard euro, eller 7,5 milliarder kroner, hvilket vil gøre byggeriet til det dyreste anlægsprojekt i Esbjergs historie. Til sammenligning kostede Musikhuset Esbjerg rundt regnet 100 millioner kroner, da det blev bygget i slut 1990erne, altså kunne der bygges omtrent 75 musikhuse for den samme pris som PtX-fabrikken, som ventes at skabe mellem 100-150 permanente nye arbejdspladser inden for grøn omstilling – læg hertil et meget stort antal beskæftigede med et så dyrt byggeri i anlægsfasen.

CIP oplyser endvidere, at den endelige investeringsbeslutning vil blive taget i 2022/2023 med idriftsættelse i 2026, samt at anlægget forventes at optage et areal på 10-18 hektar. Hvor anlægget konkret skal placeres fremgår ikke af det offentliggjorte materiale, andet end at afstanden til nærmeste boligmasse er cirka 1,5 kilometer og til Esbjerg Banegård cirka 2,5 kilometer. Dermed ville et godt gæt være på Måde-Veldbæk-kanten lige syd for Esbjerg Havn i samme område, hvor også den norske cleantech-virksomhed Quantafuel vil bygge en 750 millioner kroner dyr fabrik til omdannelse af affaldsplast til olieprodukter.

Hvad er PtX?

PtX er en forkortelse for Power-to-X (sommetider kaldes teknologien "strøm-til-noget" på dansk).

Det er en samlet betegnelse for, at man bruger elektrolyse til at omdanne el til brint, som siden kan omdannes til syntetiske brændstoffer eller syntetiske kemikalier.

PtX-produkter kan - foruden brint - være syntetisk metan, syntetiske flydende brændstoffer som methanol, benzin, kerosin, diesel og gasolie eller ammoniak.

De forskellige produkter kan både bruges til varme og elproduktion samt i transportsektoren, hvor især den tunge vejtransport samt fly- og skibstransport kan komme til at nyde godt af PtX-teknologierne.

Det er da også en særdeles glad og stolt borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), som inden et onlinemøde tirsdag med blandt andet energiminister Dan Jørgensen (S), administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Petersen, Christian Udby Olesen, direktør i Din Forsyning og CIP’s repræsentant, Christian Skakkebæk, kunne glæde sig over de storstilede planer.

Annonce

Flere anlæg er på vej

Borgmesteren er dog også med på, at der i Esbjerg gennem årene er opbygget en stærk iboende skepsis i befolkningen i forhold til store planer og projekter, som er kuldsejlet – Facebooks store datacenter, Ikea-varehuset, der stadig lader vente på sig og den såkaldte ”fremtidens vindmøllefabrik” fra Siemens er blot nogle stykker.


Jeg føler mig helt og aldeles overbevist om, at dette bliver realiseret. Vi har haft en dialog med CIP i længere tid, og der er allerede investeret mange penge i indledende øvelser.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune


- Jeg føler mig helt og aldeles overbevist om, at dette bliver realiseret. Vi har haft en dialog med CIP i længere tid, og der er allerede investeret mange penge i indledende øvelser. Man må også huske på, at Esbjerg her har unikke fordele med sin placering med en stor havn, strømmen fra vindmøllerne ude på havet og en stor by, der kan varmes op med overskudsvarmen, siger Jesper Frost Rasmussen.

Han hæfter sig også ved, at det i sig selv er et stærkt signal, at hovedaktøren, CIP, er en stor og professionel spiller med løsninger inden for grøn omstilling i hele verden, ligesom borgmesteren anfører, at det næppe er for sjov, at nogle at de største aktører herhjemme inden for skibsfart og landbrug støtter projektet.

Desuden vurderer Jesper Frost Rasmussen rent faktisk, at CIPs planlagte milliardanlæg næppe bliver det sidste og eneste i Esbjerg.

- Dette er ikke det eneste anlæg af denne slags, der arbejdes med. Vi er også i dialog med andre, siger han.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Efter 44 år er det slut: Ikonisk modebutik i Esbjerg lukker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Følg med her: SønderjyskE er ved at sende AGF ud i pokalmørket

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Team Esbjerg

To præstationer til topkarakter: Frafjord og Eckerle ramte topniveauet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce