Annonce
Varde

Glem alt om afvikling: Lille landsby har vokseværk og gør klar til endnu flere indbyggere

Poul Verner Christensen er noget så sjældent som en borgerforeningsformand, der er glad den overordnede kommunale politik. Foto: Morten Nielsen
Befolkningen søger fra land mod by. Eller hvad? Her er en landsby, som er en undtagelse fra den regel.

Årre: Det kan godt være, at 654 indbyggere ikke fylder så meget. Men det skal så ses i sammenhæng med, at der i 2006 boede 557 indbyggere i Årre. Det betyder, at landsbyen har en stigning i indbyggertallet på over 17 procent i en periode, hvor det ellers generelt er byerne, der har haft gang udviklingen.

Hvorfor vokser Årre? I brugsbutikken giver kunde Ditte Kirk Ibsen, 34 år, måske svaret. Hun er tilflytter fra København, men er tidligere fra Thy. Hun flyttede til Årre på grund af nærheden til Esbjerg.

- Jeg skulle studere på universitet i Esbjerg, siger Ditte, der med sine rødder som thybo foretrak noget landligt.

Esbjerg er cirka 20 kilometer væk.

Og nærheden til Esbjerg og Esbjergmotorvejen er formentlig et af byens store aktiver.

Annonce

Årre kan og vil selv

  • Det er blandt andet indsamlede midler, der betyder, at landsbyen i øjeblikket er i gang med et storstilet projekt, Byens Rum, som blandt andet skal rumme et fitnesscenter.
  • Byens Rum indrettes ved skolen, hvor det afløser en nedrevet bygning.

Nye byggegrunde

Poul Verner Christensen er formand for Årre Borgerforening, og han er glad for tilflytningen, som nu kan blive endnu større. Der er netop byggemodnet 16 grunde, der ligger bynært.

Det er Varde Kommune, der har grundene til salg, og Poul Verner har roser til kommunen og politikerne. Han synes, at der er god støtte til at holde liv i landsbyens markante vækst.

- De nye nye udstykninger ligger tæt ved skolen, siger Poul Verner Christensen, der vurderer, at væksten er vigtig.

- Vi kan sikre både skole og butik. Der er også mange arbejdspladser i form af møbelkoncernen Kvist, der har hovedsæde i Årre, påpeger Poul Verner Christensen, der ikke vurderer, at væksten er en selvfølge.

Andre landsbyer i området har nemlig tilbagegang i indbyggertallet.

Her er den nye udstykning med plads til 16 villaer. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce