Annonce
Udland

Global chipmangel forstærker kamp om industriel magt

Små chips bliver kaldt den nye olie. Mangel på dem spiller en nøglerolle i rivaliseringen mellem USA og Kina.

Der er akut mangel på halvledere, som mange kalder den nye olie. Det er specielt i bilindustrien, at den globale chipmangel er begyndt at få økonomiske konsekvenser. Manglen er med til at forstærke en geopolitisk kamp om industriel magt.

- Halvledere er på sin vis den nye olie, og Taiwan er det nye Saudi-Arabien, siger direktør Geraldine Sundström i det tyskejede amerikanske investeringsselskab Pimco. Hun er ekspert på halvlederindustri.

På samme måde som Saudi-Arabien har skaffet sig en stærk international position som oliegigant siden 1970'erne, kommer Taiwan, ifølge Sundström, til at spille en stadigt mere central rolle i rivaliseringen mellem de to økonomiske stormagter.

– Der er allerede en spændt situation i Det Sydkinesiske Hav, og her vil geopolitiske spændinger tage til fremover, siger Sundström.

USA og mange andre af verdens lande opfatter Taiwanstrædet som internationalt farvand, og amerikanerne har tætte bånd til både Taiwan og Filippinerne. Kinas præsident, Xi Jinping, har flere gange i år spillet med de militære muskler over for Taiwan.

Det handler ikke mindst om problemer med at få tilgang til tilstrækkelig mange af de bittesmå og teknisk komplicerede små chips, som digitaliserer og automatiserer alt fra biler til brødristere.

Halvlederindustriens ordrebøger er sprængfyldte. Sundström gentager, at halvledere på sin vis er den nye tidsalders olie, men der en vigtig forskel:

- Man kan i princippet ikke lagre halvledere. Olie for 20 år siden og olie i dag er samme sag. Men halvledere er fremstillet til specifikke formål. De bliver ofte forældet på nogle får år. Det er derfor langt mere kompliceret at sikre forsyningerne, pointerer hun.

Det indebærer blandt andet, at der skabes store barrierer forskellige steder i sektoren. Der kræves kapitalinvesteringer på måske hundredvis af milliarder af kroner samt politisk støtte, langvarige partnerskaber med store industrikunder og vellykket forskning og udvikling i en årrække for at kunne etableret en konkurrencedygtig halvlederfabrik.

USA's andel af den globale halvlederproduktion er siden 1990'erne faldet fra 37 til 12 procent, til trods for at asiatiske giganter i industrien som det sydkoreanske Samsung og det taiwanske TSMC har opført fabrikker i USA.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, vil forsøge at ændre situationen ved at satse 50 milliarder dollar (over 306 milliarder kroner) på mere produktion i USA.

EUs industrikommissær, Thierry Breton, har fået 22 medlemslande til at skrive under på hensigtserklæring om en fordobling af halvleder-produktionen i EU.

/ritzau/TT


Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Sveriges statsminister væltet: Hvad skal der nu ske?

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Annonce