Annonce
Læserbrev

Gnavne Gamle Mænd – og en undskyldning

Synspunkt: Pessimisme og fjendtlighed mod nyt og forandring mødte man fra "en lille håndfuld gnavne mænd" til stormødet mellem havnens virksomheder, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune. Deres pessimisme er ikke ny, det er nemlig de samme og den samme argumentation vi også hørte tilbage i 2004 da området gik fra havn til by.

Positivitet, nytænkning og ambitioner omkring Esbjerg Havns fremtidige udvikling blev visionært præsenteret af Esbjerg Havns direktør Dennis Jul Pedersen og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). Det gav grund til stor optimisme for både byens og kommunens fremtid. En havn som rummer både erhverv og by, og hvor det, der er positivt for byen, også er positivt for havnen.

Som borgmester Jesper Frost Rasmussen udtrykte det, "vi har brug for at vende den negative udvikling og skabe forøget bosætning således at vi bliver flere til at betale regningen".

Men både og, blev hurtigt til enten eller. Forandringsparathed og omstillingsevne blev hurtigt til stædighed og modstand mod nye tider. Som altid ytrer pessimisterne sig, gerne højlydt og længe. Glasset er altid halvt tomt, og frygten for, at det værst tænkelige skal ske, har blokeret for hårde facts og sund fornuft.

Dokken er, for en lille håndfuld gnavne mænd, et meget udsat og risikofyldt sted på Esbjerg Havn. Derfor kan dette læserbrev også ses som anledning til at komme med en "undskyldning". En undskyldning til alle jer, der har jeres daglige gang på Dokken. Det er faktisk helt utroligt, at I lader jeres børn køre løbehjul på ramperne ved Landgangen, med risiko for høreskader fra den gennemtrængende larm. Det er ufatteligt, at I kan udholde den fæle lugt, som er her, mens I nyder frokosten på terrassen på Gammelhavn. Lige så mærkværdigt er det vel, at man overhovedet kan nyde solen på Dokken City Beach, for de store støvskyer som plager Dokken.

Vi er måske evindelige optimister, men vi glæder os ufattelig meget til at vise byen resultatet af det arbejde, som de ypperste arkitekter og byudviklere har arbejdet med gennem det meste af 2019, så vi kan få den del af Esbjerg Bymidte gjort færdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce