Annonce
Læserbrev

Gode forslag

Læserbrev: Inspireret af indlæg på et velbesøgt aftenmøde arrangeret af Business Esbjerg om at styrke uddannelser i vort område, skal jeg hermed tillade mig at supplere de mange gode indlæg med et par forslag.

Selv om det direkte tema var uddannelsesmuligheder, var det underliggende tema klart et ønske om at vende hele udviklingen, sparke dynamik i øget bosætning og erhvervsudvikling i vort område. Hovedspørgsmålene var i korthed, hvordan får vi flere unge til at vælge at uddanne sig i Esbjerg, og hvordan får vi flere spændende og udviklende arbejdspladser til området. Med det seneste kommunale budgetforslag (der nok bliver vedtaget) in mente, står det klart, at kommunen ikke just svømmer i penge, så vi må forsøge os med kreativitet for at fremme udviklingen. Der er dog afsat to millioner kroner i budgettet for hver af de kommende fire år.

Vi kan ikke tvinge uddannelsessøgende til at uddanne sig i vort område, men vi burde kunne sikre et langt bedre kendskab til de muligheder, vi kan tilbyde i det vestjyske. Et tiltag kunne være, at Esbjerg Kommune satte sig i spidsen og genoplivede noget, der lignede det tidligere Ribe Amt på det geografiske område. og inviterede alle områdets ottende og niende klasser til en uddannelses- og erhvervsfaglig dag i egnede lokaliteter i Esbjerg samtidig med, at det blev obligatorisk for egne skoler at deltage. Dagen skulle så følges op med en gruppearbejdsdag i den enkelte skoleklasse.

Et andet væsentligt tiltag kunne være, at få sat kød og blod på den opgave, at få intentionerne i “Vision 2025” flyttet fra tanker på glittet papir til virkelighed. Ikke nogen nem opgave så jeg vil godt overdrage den opgave til mødets paneldeltagere som ansættelsesudvalg for den rigtige ildsjæl i de rigtige omgivelser. Personen skal være den helt rigtige som det afgørende, og ikke datoen for tiltrædelse. Titel og aflønning skal naturligvis matche opgaven ligesom sekretærbistand skal indpasses, hvor det er hensigtsmæssigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce