Annonce
Tønder

Godkendt: Spørgetid med stramme rammer

Fremadrettet er det ikke kun politikere, der kan rejse sig og stille spørgsmål til hinanden i byrådssaleni Tønder. Den nyindfærte spørgetid bringer også borgerne nu banen. Arkivfoto: André Thorup

Tønders borgere får nu mulighed for at stille spørgsmål til politikerne i byrådssalen. Men spørgetiden bliver ikke så fri og spontan, som nogle politikere ønsker sig. Spørgsmål skal formuleres skriftligt 10 dage før.

TØNDER: Spørg bare løs - sådan da.

I lighed med flere andre danske kommuner indfører Tønder nu også spørgetid for borgerne. I forbindelse med det månedlige møde i kommunalbestyrelsen lægges der op til, at borgere kan møde op i byrådssalen, rejse et spørgsmål og forvente at få et svar.

Forventningen om et svar bestyrkes af, at der ikke kan stilles spontane spørgsmål, men at disse skal indsendes skriftligt senest 10 dage inden mødet.

- Jeg havde håbet på mere ping pong. Jeg er bange for, at et forløb med skriftlige spørgsmål 10 dage forud vil gøre, at det hele dør hen. Jeg ærgrer mig over, at det ikke er blevet til mere, at vi havde vist lidt mere mod, sagde blandt andet Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen.

Retningslinjerne til spørgetiden blev godkendt i byrådsalen. Det nye tiltag, der oprindeligt blev bragt i spil af Slesvigsk Parti og SF, fik positive tilkendegivelser, men også kritiske røster med på vejen. Det var især retningslinjerne, som af nogle blev opfattet som restriktive og stramme, der var faldet flere politikere for brystet.

Jeg er tilfreds med, at vi kommer i gang. Så kan vi gøre det bedre og mere nærværende efter en evaluering.

Peter Christensen, medlem af kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet

Spørgetid

Retningslinjerne for spørgetiden i byrådssalen i Tønder indeholder blandt andet følgende punkter:- Der er spørgetid en gang om måneden.

- Spørgetid afholdes umiddelbart efter kommunalbestyrelsens åbne møde.

- Spørgeren skal være bosat (person) eller hjemmehørende (virksomhed eller forening) i Tønder Kommune.

- Spørgsmål stilles skriftligt senest 10 dage før mødet. Spørgsmål må ikke omhandle personlige eller fortrolige oplysninger og må ikke omhandle punkter der er optaget på dagsordenen for det pågældende kommunalbestyrelsesmøde.

- Spørgetid reguleres således, at spørger har to minutter til at stille sit spørgsmål. Et spørgsmål besvares som udgangspunkt af den udvalgsformand hvis ressortområde spørgsmålet vedrører.

- Spørgetid suspenderes 3 måneder før og efter et valg.

Åbenhed

Det var med henvisning til åbenhed og dialog, at Slesvigsk Parti og SF havde stillet forslag om at indføre spørgetid.

- Det giver borgerinddragelse, som vi har brug for her i kommunen, sagde SF's Mathilde Ziefeldt, der trods restriktionerne var glad for, at det nye tiltag kommer i gang.

Det skal evalueres om et års tid. Det ser blandt andre Enhedslistens Holger Petersen frem til. Han efterlyste en mere smidig ordning.

Den kan meget vel komme. Således kunne både løsgænger Jens Møller og socialdemokraternes Peter Christensen berette om positive erfaringer med spørgetiden fra deres tid i Regionsrådet, hvor der også var plads til spontanitet.

- Jeg er tilfreds med, at vi kommer i gang. Så kan vi gøre det bedre og mere nærværende efter en evaluering, sagde Peter Christensen.

Annonce

Overflødig

Netop med henvisning til de stramme rammer, kunne Dansk Folkepartis Bent Paulsen ikke se den store fidus og nyskabelse i spørgetiden. Borgerne har altid kunnet rejse skriftlige spørgsmål til kommunens politikere, og vil man som borger opnå lydhørhed, er læserbreve en mulighed, påpegede han.

Jørgen Popp Petersen var som en af oprindelige forslagsstillere glad for, at spørgetiden efter en del debatter frem og tilbage nu bliver en realitet.

- Så må vi se, hvad det bliver til. Vi skal turde at prøve noget nyt. Jeg håber, at borgere kommer på banen, og at vi får en god dialog, sagde han.

Spørgetiden vil efter godkendelsen af retningslinjer få premiere i byrådssalen ved det ordinære kommunalbestyrelsesmøde torsdag den 29. november. Vil man som borger være med fra første fløjt, skal spørgmål indsendes senest tirsdag den 20.

Annonce
Tønder For abonnenter

Politiet kommer: Nu er lokalerne til ny nærpolitistation fundet

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Hotel- og barejer sad midt i middagsselskab, da de nye restriktioner blev præsenteret: Mentalt er det næsten ikke til at holde til

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Tønder

Ny politiekspedition åbner i Skærbæk

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må sende medarbejdere hjem

Annonce