Annonce
Tønder

Godkendt: Spørgetid med stramme rammer

Fremadrettet er det ikke kun politikere, der kan rejse sig og stille spørgsmål til hinanden i byrådssaleni Tønder. Den nyindfærte spørgetid bringer også borgerne nu banen. Arkivfoto: André Thorup

Tønders borgere får nu mulighed for at stille spørgsmål til politikerne i byrådssalen. Men spørgetiden bliver ikke så fri og spontan, som nogle politikere ønsker sig. Spørgsmål skal formuleres skriftligt 10 dage før.

TØNDER: Spørg bare løs - sådan da.

I lighed med flere andre danske kommuner indfører Tønder nu også spørgetid for borgerne. I forbindelse med det månedlige møde i kommunalbestyrelsen lægges der op til, at borgere kan møde op i byrådssalen, rejse et spørgsmål og forvente at få et svar.

Forventningen om et svar bestyrkes af, at der ikke kan stilles spontane spørgsmål, men at disse skal indsendes skriftligt senest 10 dage inden mødet.

- Jeg havde håbet på mere ping pong. Jeg er bange for, at et forløb med skriftlige spørgsmål 10 dage forud vil gøre, at det hele dør hen. Jeg ærgrer mig over, at det ikke er blevet til mere, at vi havde vist lidt mere mod, sagde blandt andet Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen.

Retningslinjerne til spørgetiden blev godkendt i byrådsalen. Det nye tiltag, der oprindeligt blev bragt i spil af Slesvigsk Parti og SF, fik positive tilkendegivelser, men også kritiske røster med på vejen. Det var især retningslinjerne, som af nogle blev opfattet som restriktive og stramme, der var faldet flere politikere for brystet.

Jeg er tilfreds med, at vi kommer i gang. Så kan vi gøre det bedre og mere nærværende efter en evaluering.

Peter Christensen, medlem af kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet

Spørgetid

Retningslinjerne for spørgetiden i byrådssalen i Tønder indeholder blandt andet følgende punkter:- Der er spørgetid en gang om måneden.

- Spørgetid afholdes umiddelbart efter kommunalbestyrelsens åbne møde.

- Spørgeren skal være bosat (person) eller hjemmehørende (virksomhed eller forening) i Tønder Kommune.

- Spørgsmål stilles skriftligt senest 10 dage før mødet. Spørgsmål må ikke omhandle personlige eller fortrolige oplysninger og må ikke omhandle punkter der er optaget på dagsordenen for det pågældende kommunalbestyrelsesmøde.

- Spørgetid reguleres således, at spørger har to minutter til at stille sit spørgsmål. Et spørgsmål besvares som udgangspunkt af den udvalgsformand hvis ressortområde spørgsmålet vedrører.

- Spørgetid suspenderes 3 måneder før og efter et valg.

Åbenhed

Det var med henvisning til åbenhed og dialog, at Slesvigsk Parti og SF havde stillet forslag om at indføre spørgetid.

- Det giver borgerinddragelse, som vi har brug for her i kommunen, sagde SF's Mathilde Ziefeldt, der trods restriktionerne var glad for, at det nye tiltag kommer i gang.

Det skal evalueres om et års tid. Det ser blandt andre Enhedslistens Holger Petersen frem til. Han efterlyste en mere smidig ordning.

Den kan meget vel komme. Således kunne både løsgænger Jens Møller og socialdemokraternes Peter Christensen berette om positive erfaringer med spørgetiden fra deres tid i Regionsrådet, hvor der også var plads til spontanitet.

- Jeg er tilfreds med, at vi kommer i gang. Så kan vi gøre det bedre og mere nærværende efter en evaluering, sagde Peter Christensen.

Annonce

Overflødig

Netop med henvisning til de stramme rammer, kunne Dansk Folkepartis Bent Paulsen ikke se den store fidus og nyskabelse i spørgetiden. Borgerne har altid kunnet rejse skriftlige spørgsmål til kommunens politikere, og vil man som borger opnå lydhørhed, er læserbreve en mulighed, påpegede han.

Jørgen Popp Petersen var som en af oprindelige forslagsstillere glad for, at spørgetiden efter en del debatter frem og tilbage nu bliver en realitet.

- Så må vi se, hvad det bliver til. Vi skal turde at prøve noget nyt. Jeg håber, at borgere kommer på banen, og at vi får en god dialog, sagde han.

Spørgetiden vil efter godkendelsen af retningslinjer få premiere i byrådssalen ved det ordinære kommunalbestyrelsesmøde torsdag den 29. november. Vil man som borger være med fra første fløjt, skal spørgmål indsendes senest tirsdag den 20.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Navne

50 år i brandmandstøjet: Flemming har kun misset én udrykning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce