Annonce
Kolding

Godset vil have flere kvinder på scenen

Mekdes, der er fra Kolding, er en af de kvinder, der skal spille på Godset i år. Hun skal sille på Godst til maj, og senere på sæsonen står hun såmænd på både Roskilde Festivalen og på Northside i Aarhus. Artkivfoto: Flemming Krogh
Sidste år bragede debatten løs om kønsbalancen på de danske musikscener, og Godset i Kolding har taget affære med blandt andet en hel uge i marts, hvor der udelukkende står kvinder på scenen. - Men vi skal ikke til at have kønskvoter, mener spillestedets leder.

- Vi er godt med

På Godsets program er mændene stadig i overtal, når man skuer ud over hele året, men med det nye program mener Martin Røenx, at man har rykket sig i en rigtig retning.

- I forhold til, hvad vi får tilbudt af kunstnere, så er vi rimelig godt med, siger han og tilføjer:

- Helt generelt skal det helst handle om selve musikken. Vi er ikke ude i en form for kvotetænkning, hvor der nødvendigvis skal være lige mange mænd og kvinder på scenen. Det er afgørende, at kvaliteten er god nok. Og hvis den er det, så skal vi bare sikre os, at vi kommer ud i alle kroge og hører, hvad der er af muligheder, siger lederen.

Annonce

Godsets program

Generelt udgør kvinder omkring 20 procent af udøverne på den danske scene for rytmisk musik.

Flere end 250 musikorganisationer og -festivaler har underskrevet en erklæring om, at de vil arbejde på at indføre kønskvoter i deres program.

Næste kvindelige kunstner på Godset møder man den 19. februar, når canadisk fødte Christina Martin lægger vejen forbi. Hun har foreløbig udgivet syv albums , fra debuten ”Pretty Things” fra 2002 til den seneste, ”Wonderful Lie” fra 2019.

Se hele Godsets program på www.godset.net

Vigtige rollemodeller

Dermed er Godset på linje med eksempelvis Roskilde Festival, der også ønsker flere kvinder på scenen, men heller ikke påtænker at indføre kvoter, der sikrer en ligelig fordeling. Under overskriften "kønsbalancen" skriver festivalen bl.a. på sin hjemmeside

"Færre kvinder end mænd vælger vejen som professionel musiker. Festivaler og spillesteder er afhængige af udbuddet af kunstnere og er sidste stop i en længere fødekæde, der for den enkelte musiker strækker sig fra musikskolerne i ungdomsårene og frem til karrierevalget som professionel udøvende musiker", skriver festivalen, som i stedet for kvoter hellere til tale om "kønsbevidsthed":

"Kønsbevidstheden i programlægningen er en del af en bredere vægtning af diversitet og kunstnerisk kvalitet", heddet det på festivalens hjemmeside.

På Godset håber Martin Røen, at det får en afsmittende effekt på lang sigt, når man sætter flere kvinder på plakaten.

- Blandt publikum står der unge kvinder, og de skal have nogle rollemodeller at spejle sig i. De kigger ikke nødvendigvis på en ældre, mandlig kunstner og tænker: "Bare det var mig deroppe". Derfor er der brug for flere kvinder på scenen, fordi det kan føre til, at vi får en mere mangfoldig musikbranche, hvor kvinder i højere grad for lyst til at forsøge sig som udøvende artister.

- Ligestilling i den danske musikbranche er stadig en by i Rusland.

Sådan lød det i fjor fa den danske sangerinde Anya, som dermed fik taget hul på en debat om, at både i radioen og på landets musikscener er mænd markant i overtal. Hendes udgangspunkt var bl.a. en opgørelse, som viste, at både i 2018, 2017 og 2016 var der udelukkende mænd på top ti-listen over de mest spillede kunstnere i radioen.

På Godset i Kolding tager man den debat alvorligt, og på lige fod med eksempelvis Roskilde Festivalen gør man nu en særlig indsats for at bringe flere kvinder frem i rampelyset.

Det afspejler sig direkte i det sæsonprogram, man Godset har lagt frem for 2020. Generelt er der kvinder på mange af sæsonens plakater, og i begyndelsen af marts er der nærmest en ren kvinde-uge på Godset. Her spiller eksempelvis Rikke Thomsen, Aisha og Ida Nielsen. Det er på ingen måde tilfældigt, fortæller Godsets leder, Martin Røen.

- Det gør vi for at sende et signal i virkeligheden, og for at gøre opmærksom på, at der er mange gode, kvindelige artister. Vi har en position og et ansvar i den forbindelse, som vi ikke kan løbe fra, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce