KIEL: I Slesvig-Holsten har omkring 1200 af de 6600 politifolk ifølge de seneste tal et bijob. Det bekræfter delstatens politimyndigheder.
Men er det nødvendigt, at en betjent arbejder bag kassen på en tankstation, betjener på en restaurant eller er vicevært?
Nej, lyder det det slesvig-holstenske politiforbund.
Torsten Jäger, politiforbundet.Fra vores synsvinkel er en række af disse aktiviteter udtryk for, at politifolkenes sociale engagement ikke stopper, når de har fyraften.
- Fritidsjobbene er som regel frivilligt arbejde som for eksempel lokalpolitiker eller leder af ungdomsgrupper, forklarer Torsten Jäger, der er formand for politiforbundet.
Mange underviser
Mange politifolk underviser også på aftenskoler.
- Typisk er sportslige, kunstneriske eller politiske interesser baggrunden for, at betjente får registreret et bijob. Men økonomiske grunde kan også være en faktor, erkender Dennis Schneider, der er talsmand for delstatspolitiet.
- Fra vores synsvinkel er en række af disse aktiviteter udtryk for, at politifolkenes sociale engagement ikke stopper, når de har fyraften, betoner Torsten Jäger.
Dog kan det heller ikke bestrides, at mange har småjob i håndværksfag og servicesektoren. Her spiller behovet for en ekstra indtægt en rolle.
- Forklaringen er ofte uforudsete begivenheder som skilsmisse eller underholdsbidrag. Så kan situationen bestemt godt udvikle sig kritisk, når politifolkene både skal håndtere tjenesten og andet arbejde, advarer Torsten Jäger.
Det gælder så meget desto mere, som reglementet foreskriver, at bijob ikke må påvirke tjenesten i politiet.
Startlønnen for en underordnet politibetjent i Slesvig-Holsten er 2478 euro brutto. En nyudnævnt politiassistent får 2641 euro. Hertil kommer forskellige tillæg.
Kræver tilladelse
Politifolk er altid forpligtet til at indhente tilladelse, hvis de udøver aktiviteter i fritiden. Det sker for at undgå interessekonflikter. Disse tilladelser kan således inddrages igen.
Politiet syd for grænsen er opbygget noget anderledes end de danske, og der er to forskellige uddannelser. Underordnede politifolk gennemgår en to et halvt år lang uddannelse som en blanding af teori og praksis. Herefter er de vagtmestre.
Politiofficerer skal have en studentereksamen eller lignende. De studerer på politiets professionshøjskole i Eutin i to år. Desuden er de et år i paktik, inden de bliver udnævnt til politiassistenter. En politiassistent i Tyskland har betegnelsen ”Kommissar”, hvilket altså ikke må forveksles med en dansk politikommissær.