Annonce
Aabenraa

Google og Apple bruger millioner på arkæologiske udgravninger

Arkæologerne Lasse Andersen og Jakob Fink har i bogstavelig forstand fingrene nede i fortiden i Kassø. Arkivfoto: Claus Thorsted

30 arkæologer er i denne tid beskæftiget med udgravninger på grunden i Kassø. Det koster Google og Kassø mellem 40 og 50 millioner kroner. Overraskende mange fund dukker op.

KASSØ: Fremtidens datacentre er direkte skyld i, at masser af ny viden om fortiden i denne tid vælter op af jorden i Kassø vest for Hjordkær.

Dansk lovgivning fastslår, at byggegrunde skal undersøges for eventuelle fortidsminder, inden de bebygges, og det er bygherren, der skal betale.

Det betyder, at Google og Apple, som står bag de planlagte store datacentre, i denne tid bekoster arkæologiske udgravninger for mellem 40 og 50 millioner kroner.

Det fortæller arkæolog Per Ethelberg fra Museum Sønderjylland i Haderslev, der har det store overblik over udgravningerne

- Det er et omfattende projekt i betragtning af, at vi almindeligvis kun laver udgravninger for mellem 12 og 18 millioner om året. Disse udgravninger har vi så ved siden af, forklarer han.

Museum Sønderjylland har indtil videre gravet 116 kilometer søgegrøfter og fundet 47 såkaldte jordfaste fortidsminder. Det er blandt andet en urnegrav og et meget velbevaret såkaldt to-skibs-hus fra den yngste del af stenalderen cirka 2400 til 1800 før Kristi fødsel.

- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi ville finde så meget, siger Per Ethelberg.

- Vi beskæftiger i øjeblikket 30 arkæologer og måske bliver det nødvendigt at ansætte flere, oplyser han.

Den store udgravning ved Kassø betyder, at Museum Sønderjylland har været ude og hyre arkæologer fra andre dele af ladnet.

- Vi har været heldige, at der lige nu er steder, hvor der ikke er så meget byggeaktivitet og derfor ikke så meget brug for arkæologerne, fortæller Per Ethelberg.

Annonce

Pladsmangel hos arkæologerne

De mange og store udgravninger i Kassø giver ikke alene arbejde i marken.De nye oplysninger skal registreres og fundene skal undersøges og opmagasineres. Det foregår hos Museum Sønderjyllands afdeling for arkæologi i Haderslev, men her er pladsen ved at være meget trang.

Aabenraa Kommune har lovet at sørge for lokaler til arkæologerne, hvis det bliver nødvendigt, og det er højst sandsynligt, at Museum Sønderjylland snart må takke ja til tilbuddet.

Dækkes til igen

Hver gang arkæologerne støder på et fortidsminde, bliver det udgravet, opmålt og registreret. Eventuelle fund i form af flintøkser kommer med tilbage til museet i Haderslev sammen med jordprøver og lignende.

Men bagefter dækkes stedet til igen.

Arkæologerne skal finde helt exceptionelle ting, før de vil forlange, at datacentret bygges udenom, så stedet kan bevares for eftertiden.

- Vi skal helt op i en kaliber som for eksempel Hjortespringbåden. Men jeg kan faktisk ikke forestille mig, at vi finder noget, der betyder, at vi må lægge det frit, siger Per Ethelberg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce