Annonce
Sønderborg

Gråsten Skole indsamlede mest plastaffald i hele Syddanmark

Eleverne ​Trine Alnor Hansen, Mathias Christiansen, Caroline Mølholm, Mikkel Jensen Steenholdt, Niklas Hjort Bang og Maria Frederiksen Christensen er her alle i gang med at kategorisere det plastik, de fandt i naturen. Privatfoto
Masseeksperimentet 2019 løb af stablen i september sidste år, hvor en stor del af landets skoleelever var på gaden for at indsamle plastaffald. Nu har en samlet optælling vist, at Gråsten Skole var den skole i Syddanmark, der indsamlede mest affald.

Gråsten: I september 2019 var elever fra Gråsten Skole rundt i naturen i Sønderborg Kommune med et enkelt formål: At indsamle plastaffald, og en optælling har nu vist, at netop Gråsten Skole var den skole i Syddanmark, der samlede mest plast, nemlig hele 994 stykker af slagsen.

Indsamlingen skete som led i Masseeksperimentet 2019, som er arrangeret af det nationale naturfagscenter, Astra. Det har til formål at forsøge at kortlægge, hvor omfattende problemet er med plastik i naturen, og resultatet er desværre ikke opløftende.

- Det er tankevækkende, at det plastaffald, eleverne finder, hverken er industriaffald eller husholdningsaffald, men næsten udelukkende plastaffald, som folk bare smider fra sig, mens de sidder, går, cykler eller kører. Og det gælder i alle egne og al slags natur, siger Kristian Syberg, der er lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet, i en pressemeddelelse.

Annonce

Om indsamlingen

I Region Syddanmark deltog 11.360 elever fra 139 grundskoler og ungdomsuddannelser.

Eleverne indsamlede plastaffald i samtlige syddanske kommuner.

Det foregik systematisk efter en videnskabelig protokol på udvalgte, afgrænsede områder i september 2019. I alt 57.000 elever lavede samlet 3.548 indsamlinger over en strækning, som var 354,8 kilometer lang med varierende bredde. For hver kilometer blev der gennemsnitligt indsamlet 1.054 stykker plastik.

Kun under 2 procent af områderne var uden plastaffald.

Eleverne har indsamlet de mange stykker plast i syv forskellige naturtyper. Grøftekanten er den mest populære affaldsplads for engangsplast, efterfulgt af markvej, vandløb og sø, strand, park, klitter, mens skov kommer ind på en sidsteplads.

Mange cigaretskod

Resultatrapporten fra Masseeksperimentet viser, at knap hvert tredje af elevernes fund er henkastede cigaretfiltre, svarende til 112.000 styk på landsplan. Dermed er cigaretskod på en suveræn førsteplads.

- Cigaretfiltrene, som faktisk består af plast, er et problem, fordi filtrene indeholder tungmetaller og kræftfremkaldende stoffer, som kan være skadelige for dyr, planter og miljø, og det tager år, før filtrene er væk. Alligevel smider folk rask væk skod og anden engangsplast ud i naturen, formentlig fordi produkterne ikke har nogen værdi for os, siger Kristian Syberg.

Udover cigaretfiltrene består engangsplastaffaldet især af chipsposer og slikpapir, som er nummer 3 på listen. Bæreposer er på en 7. plads, efterfulgt af plastkapsler og låg og plastkopper og låg. Nummer 2 på listen er plaststykker på mindre end 50 centimeter.

På landsplan deltog i alt 57.000 elever, og der blev indsamlet plastaffald i 92 ud af 98 kommuner. På landsplan fandt eleverne 374.082 stykker plastaffald i den danske natur.

Efter indsamlingen stykkede eleverne en planche sammen, der blandt andet skulle vise, hvilke typer af plastik de fandt. Privatfoto
Eleverne arbejdede bagefter med at identificere, hvad de forskellige typer af plast indeholder. På billedet her er det Trine Alnor Hansen, Caroline Overgaard Hansen og Mie Huan Schøne. De går alle i 8.b på Gråsten Skole. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce