Annonce
Sydjylland

Grænseløst projekt: Dansk og tysk turisme slår pjalterne sammen

Astrid Eggert har i over tre år været projektleder for Benefits4Regions, som også var et grænseoverskridende samarbejde mellem regioner. Projektet Tour-Bo er på mange måder videretænkningen af det forrige, og derfor har Astrid givet rollen som projektleder videre til Jonas Weißmantel, som står i baggrunden. Foto: Timo Battefeld

Sydals: Startskuddet til det grænseoverskridende samarbejde mellem dansk og tysk turisme, kaldet Tour-Bo, lød tirsdag formiddag på handelsskolen i Mommark på Sydals.

Her var projektets partnere samlet, som blandt andet inkluderer Sønderborg Kommune, Lolland-Falsters kommuner, Landdistrikternes Fællesråd, og de administrative enheder for Slesvig-Flensborg og Pløn.

Projektet har til formål at gøre områderne nær grænselandet til attraktive turistmål.

- Her har vi en region som ligger i periferien af større byer, hvor vi alle har det til fælles, at vi er landdistrikter. Så tanken er, at vi skal udveksle erfaringer og styrke turismen i fællesskab. Det har taget lang tid at få de enkelte aktører til at se sig selv som en samlet region for turisme, så det bliver spændende at se, hvordan projektet tager form, fortæller Astrid Eggert, der er en del af delegationen fra Slesvig-Flensborg og har været med til at opbygge det dansk-tyske samarbejde for turismen i over tre år.

Projektet Tour-Bo handler om at få lokale turistattraktioner til at samarbejde på tværs af grænserne, skabe en grobund for regional fødevare- og dannelsesturisme. Alt sammen på bæredygtig vis.

Annonce

Projektpartnere i Tour-Bo

 • Tour-Bo står for Tourism Cross-Border - turisme på tværs af grænser.
 • Projektet er finansielt støttet af EU's Interreg-programmer, hvor danske regioner samarbejder med andre europæiske regioner.
 • En række af partnerne i Tour-Bo-projektet har tidligere arbejdet sammen i et lignende Interreg-samarbejde, kaldet Benefits4Regions.
 • Der er i alt ni projektpartnere:
 • Sønderborg Kommune
 • Guldborgsund Kommune
 • Lolland Kommune
 • Landdistrikternes Fællesråd
 • Akademie am See - Koppelsberg
 • Kreis Schleswig-Flensburg
 • Kreis Plön
 • wfa - Kreis Plön
 • Feinheimisch

Bæredygtig turisme

At den grænseoverskridende turisme skal være bæredygtig er en nødvendighed for projektet, ifølge Jens Hausted, der er direktør for Dansk Kyst- og Naturturisme, som holdt oplæg for projektpartnerne.

- Med klimaloven er det ikke længere et valg, vi bliver simpelthen nødt til at behandle bæredygtighed i det, vi laver, sagde han og pegede også på, at FN's verdensmål for bæredygtighed kan bruges som redskab og give et fælles sprog om bæredygtighed, når turistattraktioner produktudvikler eller samarbejder på tværs af grænser.

Han fremhævede en række forskellige måder at tænke bæredygtigt på i turistbranchen. Eksempelvis ville det være bæredygtigt for turismen i landdistrikter at se på, hvordan man kan forlænge sæsoner for turister i et område, så faciliteter og lignende kan blive brugt hele året på bedre vis og mere effektivt.

Penge i turister

Projektleder for "Turismeklynget" i Slesvig-Holsten, Dr. Carola May, kunne berette om det store økonomiske potentiale i den grænseoverskridende turisme. Set med den tyske delstats øjne står turismen for en omsætning for 9,5 milliarder euro om året.

- Danmark er det vigtigste udlandsmarked, da der årligt kommer over 622.000 danske turister til Slesvig-Holsten. Vi er den mest populære destination for danskerne efterfulgt af Berlin, Niedersachsen, Harzen og Hamborg, fortalte hun.

Danske endagsgæster i Slesvig-Holsten står alene for en omsætning på to milliarder euro i delstaten. I hendes analyse er danske turister særligt optaget af shopping, detailhandel, kulturoplevelser og gastronomi, når de besøger Tyskland. Selvom Slesvig-Holsten har meget godt styr på de danske turister, så er de udfordret på bæredygtige løsninger.

- 72 procent af de rejsende kommer kørende i egen bil, hvilket på ingen måde hjælper på bæredygtigheden, forklarer hun.

Pålidelige busruter og gode forbindelser med offentlig transport kan derfor gavne bæredygtig turisme - også i landdistrikter.

Delegationen fra Guldborgsund er kommet langvejs fra, men idéudvekslingen med de andre Tour-Bo-partnere er turen værd. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce