Annonce
Sydjylland

Grænseløst projekt: Dansk og tysk turisme slår pjalterne sammen

Astrid Eggert har i over tre år været projektleder for Benefits4Regions, som også var et grænseoverskridende samarbejde mellem regioner. Projektet Tour-Bo er på mange måder videretænkningen af det forrige, og derfor har Astrid givet rollen som projektleder videre til Jonas Weißmantel, som står i baggrunden. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Sydals: Startskuddet til det grænseoverskridende samarbejde mellem dansk og tysk turisme, kaldet Tour-Bo, lød tirsdag formiddag på handelsskolen i Mommark på Sydals.

Her var projektets partnere samlet, som blandt andet inkluderer Sønderborg Kommune, Lolland-Falsters kommuner, Landdistrikternes Fællesråd, og de administrative enheder for Slesvig-Flensborg og Pløn.

Projektet har til formål at gøre områderne nær grænselandet til attraktive turistmål.

- Her har vi en region som ligger i periferien af større byer, hvor vi alle har det til fælles, at vi er landdistrikter. Så tanken er, at vi skal udveksle erfaringer og styrke turismen i fællesskab. Det har taget lang tid at få de enkelte aktører til at se sig selv som en samlet region for turisme, så det bliver spændende at se, hvordan projektet tager form, fortæller Astrid Eggert, der er en del af delegationen fra Slesvig-Flensborg og har været med til at opbygge det dansk-tyske samarbejde for turismen i over tre år.

Projektet Tour-Bo handler om at få lokale turistattraktioner til at samarbejde på tværs af grænserne, skabe en grobund for regional fødevare- og dannelsesturisme. Alt sammen på bæredygtig vis.

Projektpartnere i Tour-Bo

 • Tour-Bo står for Tourism Cross-Border - turisme på tværs af grænser.
 • Projektet er finansielt støttet af EU's Interreg-programmer, hvor danske regioner samarbejder med andre europæiske regioner.
 • En række af partnerne i Tour-Bo-projektet har tidligere arbejdet sammen i et lignende Interreg-samarbejde, kaldet Benefits4Regions.
 • Der er i alt ni projektpartnere:
 • Sønderborg Kommune
 • Guldborgsund Kommune
 • Lolland Kommune
 • Landdistrikternes Fællesråd
 • Akademie am See - Koppelsberg
 • Kreis Schleswig-Flensburg
 • Kreis Plön
 • wfa - Kreis Plön
 • Feinheimisch
Annonce

Bæredygtig turisme

At den grænseoverskridende turisme skal være bæredygtig er en nødvendighed for projektet, ifølge Jens Hausted, der er direktør for Dansk Kyst- og Naturturisme, som holdt oplæg for projektpartnerne.

- Med klimaloven er det ikke længere et valg, vi bliver simpelthen nødt til at behandle bæredygtighed i det, vi laver, sagde han og pegede også på, at FN's verdensmål for bæredygtighed kan bruges som redskab og give et fælles sprog om bæredygtighed, når turistattraktioner produktudvikler eller samarbejder på tværs af grænser.

Han fremhævede en række forskellige måder at tænke bæredygtigt på i turistbranchen. Eksempelvis ville det være bæredygtigt for turismen i landdistrikter at se på, hvordan man kan forlænge sæsoner for turister i et område, så faciliteter og lignende kan blive brugt hele året på bedre vis og mere effektivt.

Annonce

Penge i turister

Projektleder for "Turismeklynget" i Slesvig-Holsten, Dr. Carola May, kunne berette om det store økonomiske potentiale i den grænseoverskridende turisme. Set med den tyske delstats øjne står turismen for en omsætning for 9,5 milliarder euro om året.

- Danmark er det vigtigste udlandsmarked, da der årligt kommer over 622.000 danske turister til Slesvig-Holsten. Vi er den mest populære destination for danskerne efterfulgt af Berlin, Niedersachsen, Harzen og Hamborg, fortalte hun.

Danske endagsgæster i Slesvig-Holsten står alene for en omsætning på to milliarder euro i delstaten. I hendes analyse er danske turister særligt optaget af shopping, detailhandel, kulturoplevelser og gastronomi, når de besøger Tyskland. Selvom Slesvig-Holsten har meget godt styr på de danske turister, så er de udfordret på bæredygtige løsninger.

- 72 procent af de rejsende kommer kørende i egen bil, hvilket på ingen måde hjælper på bæredygtigheden, forklarer hun.

Pålidelige busruter og gode forbindelser med offentlig transport kan derfor gavne bæredygtig turisme - også i landdistrikter.

Delegationen fra Guldborgsund er kommet langvejs fra, men idéudvekslingen med de andre Tour-Bo-partnere er turen værd. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce