Annonce
Sydjylland

Grænselukning vækker bekymring hos sønderjyske borgmestre: - Det er et voldsomt indgreb

Den danske grænse ved Kruså lukkede lørdag kl. 12. Grænsekontrollen løber til og med 13. april, og alle udlændinge uden anerkendelsesværdige formål i Danmark vil i den periode blive afvist ved grænsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
Tyskland har nu fulgt dansk eksempel og lukket grænsen. Grænselukningen fra begge sider kommer til at gå hårdt ud over især turismen i de sønderjyske kommuner, mener borgmestre.

Konsekvenser: - Det er et voldsomt indgreb. Rent følelsesmæssigt er det temmeligt indgribende, når vi er vant til at have et godt grænseoverskridende samarbejde med fri bevægelighed, der nu er sat på standby.

Sådan siger borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (V) om den grænselukning, der nu er en realitet fra både dansk og tysk side.

Bare to døgn efter at Danmark lukkede grænsen mod naboen i syd, har Tyskland mandag fulgt trop i forsøget på at stoppe spredningen af coronavirus. Og det kommer til at få konsekvenser særligt i de sønderjyske kommuner, mener borgmestrene.

I både Tønder, Aabenraa, Haderslev og Sønderborg er der dog bred enighed i om, at grænselukningen er nødvendig.

- Det er et drastisk skridt, men jeg må konkludere, at når Tyskland gør det samme som Mette Frederiksen (S) og flere andre lande også følger med, må det have betydning for at mindske smitterisikoen, så jeg bakker selvfølgelig op, lyder det blandt andet fra Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).

Annonce

Turismen bløder

Følgerne vækker dog kollektiv bekymring. Særligt turismen kommer til at lide store tab, når tyskerne ikke længere kan valfarte over grænsen for at feriere i Sønderjylland, mener flere borgmestre.

- Turismen vil blive sat meget tilbage. Det bliver en virkelig dyr forsommer, og jeg har meget ondt af dem i branchen, der kommer til at lide nød, siger Erik Lauritzen.

- 70 procent af vores turister er tyskere, så det erhverv lukker jo nærmest helt ned. Det kommer også til at ramme detailhandlen hårdt. Restauranter og butikker er jo helt afhængige af de tyske gæster, istemmer Henrik Frandsen i Tønder.

I Haderslev Kommune opfordrer borgmester H.P. Geil (V) danskerne til at leje kommunens mange tomme sommerhuse, når de alligevel ikke kan forlade landets grænser.

- Vi har 1700 sommerhuse i kommunen, og kun tyve procent er lejet ud. Når nu tyskerne ikke kan bruge dem, håber jeg danskerne vil.

Dokumentation til pendlere

I Aabenraa Kommune fremhæver borgmester Thomas Andresen (V) varetransporten over grænsen som en bekymring. Han håber, det lykkes at finde pragmatiske løsninger med myndighederne i Tyskland, så produktionsvirksomheder fortsat har leverancesikkerhed, og borgere i branchen stadig har beskæftigelse.

- Vi har cirka 3.500 borgere, der arbejder i Padborg, som har direkte eller indirekte med transport at gøre. Mange af dem har samfundsmæssige nødvendige funktioner. Vi sidder især på meget kørende materiel dernede, og det nytter jo ikke noget, hvis vi har fødevarer at transportere, men maskinerne ikke virker, siger borgmesteren.

I de sønderjyske kommuner er der flere borgere, der er bosat på den anden side af grænsen, og som hver dag pendler til Danmark. De kan stadig få lov til at krydse grænsen, men det kræver dokumentation.

- Vi har 34 ansatte i kommunen, der bor i Tyskland. Vi har haft krisemøde i dag for at udarbejde en erklæring, så de let kan komme over grænsen og bevise, at de har noget at gøre i Danmark, siger H.P. Geil, som samtidig oplyser, at man har sat Haderslev Erhvervsråd til at hjælpe de op mod 400 privatansatte pendlere i kommunen, som kan være i tvivl, om de har ret til fortsat at krydse grænsen for at passe deres job.

Den danske grænselukning varer til og med 13. april, mens Tyskland har meldt ud, at grænselukningen gælder i ti dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce