Annonce
Esbjerg

Grænsesten nummer 49 er sat op igen ved Kalvslund

Hans Kjær har sammen med tre andre sørget for, at den gamle nummererede grænsesten, som mellem 1864 og 1920 stod ved Kalvslund, er blev fundet og sat op igen. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Hans Kjær har sammen med tre andre sørget for, at en af de gamle grænsesten fra Kongeågrænsen er blevet fundet og sat tilbage på dens - næsten - oprindelige placering.

Kalvslund: Grænsesten nummer 49 stod mellem 1864 og 1920 på grænsen nær det sted ved Kalvslund, hvor Koldingvej passerer forbi. På et tidspunkt derefter blev den fjernet, da Sønderjylland atter blev dansk, men nu efter mange år er stenen som et minde sat op igen på omtrent samme sted.

Det er Hans Kjær, som faktisk i dag bor i bygningen på hjørnet af Koldingvej/Villebølvej, hvor der fra 1864-1920 var toldsted, og flere andre, der har stået bag det arbejde.

På den ene side står der med rød skrift KrDm, der markerer, at her lå Kongeriget Danmark. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Vi har været på jagt efter stenen i mange år og for nogle år siden fandt vi den så hos en skorstensfejer i Tønder. Efter noget tid fik vi lavet aftale om at få den tilbage, og så brugte jeg noget tid på at rense den og male indskriften op, og nu har vi så fået sat den op igen, forklarer han.

- Vi vil gerne gøre noget for eftertiden, for det er jo for mange gået lidt i glemmebogen, at grænsen gik syd om Ribe. Desuden passer det også fint til den nye grænsesti, at stenen her og andre er sat op igen. Den står på diget, hvor grænsen var, men vi ved dog ikke, om den står præcist på det oprindelige sted, siger Hans Kjær, som desuden drømme om at få fat i sten nummer 48, der efter sigende er at finde på Schackenborg.

Nummererede sten

I forbindelse med grænsedragningen i 1864 blev der opstillet 128 nummererede grænsesten langs Kongeåen ved den dansk-tyske grænse.

Stenene blev efter 1920 fordelt mellem interessenter, hvilket betyder, at mange umiddelbart er forsvundet.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Karin har fødderne plantet på Fanø: Nu skal hun indfri drømmene om et gammelt Fanø-hus eller et sommerhus med havudsigt

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Styrelse sender 27 medarbejdere til Skovparken og Munkebo for at stoppe smittespredning: Her har man endnu ikke fået bugt med smitten

Annonce