Annonce
Haderslev

Grøn bølge rammer Haderslev: Mange skifter til fjernvarme

60 procent af husstandene i Fuglekvarteret har givet bindende tilsagn om at skifte deres naturgasfyr ud med fjernvarme. Arbejdet går i gang til august. Foto: Morten Pape
Haderslev Byråd godkendte tirsdag Haderslev Fjernvarmes udvidelsesplaner. 3300 husstande med naturgas og oliefyr kan nu skifte til fjernvarme. Arbejdet begynder til august i det nordlige Haderslev.

Boligejerne i Haderslev er med på den grønne bølge. Tirsdag blev aftale nummer 333 fra Fuglekvarteret afleveret på kontoret hos Haderslev Fjernvarme. Dermed har 60 procent af ejerne af de i alt 555 boliger i kvarteret givet et bindende tilsagn om at skifte det gamle naturgasfyr ud med fjernvarme.

- Ikke i vores vildeste fantasi havde vi forestillet os, at der ville være en så stor interesse for at få fjernvarme. Dermed har vi tre måneder før start nået målet om at få bindende tilsagn fra 60 procent af alle boligejere i området, jubler direktør Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme.


Annonce

Ikke i vores vildeste fantasi havde vi forestillet os, at der ville være en så stor interesse for at få fjernvarme.

Morten Hartmann, direktør for Haderslev Fjernvarme


- Vi havde godt nok en klar forventning om, at vi nok skulle nå målet, men at vi nok måtte kæmpe for at nå det inden den 1. august. Det er helt fantastisk, at der er så stor interesse, tilføjer Morten Hartmann, der samtidig kan glæde sig over, at alle 31 medlemmer af Haderslev Byråd tirsdag også både vedtog forslaget om udvidelsen af fjernvarmens forsyningsområde samt gav en kommunegaranti på 305,9 millioner kroner til et midlertidigt byggelån, der skal sikre etablering af et nyt 11 Megawatt stort varmepumpeanlæg på 3000 kvadratmeter ved Knokbjerg. Anlægget skal være med til at sikre varmeleveringen til de cirka 3300 husstande, der er omfattet af udvidelsen.

En god handel

Den konservative Kjeld Thrane udtrykte på byrådsmødet glæde over Haderslev Fjernvarmes udvidelse.

- Sønderjyderne kan lide en god handel, og jeg kan godt lide, at det er baseret på frivillighed. Fjernvarme virke, det er nemt, og det er billigt og en god løsning for os, der bor i byen. Udvidelsen vil ud over det også gøre selskabet mere robust, så I skal bare give den gas, og altså ikke med den slags gas, sagde Kjeld Thrane.

Annonce

13 forskellige områder

Det er Haderslev Fjernvarme også mere end villig til. Den nu vedtagne udvidelsesplan giver selskabet mulighed for frem mod 2026 at udrulle fjernvarme i 13 forskellige områder af Haderslev, Starup og Marstrup. En udvidelse til 350 millioner kroner. Åbent er dog fortsat spørgsmålet om Marstrup. Området er først på planen i 2025, og selv om interessen på nuværende tidspunkt er oppe på 40 procent, så kræver det af økonomiske årsager bindende tilsagn fra 85 procent af husstandene for at komme med. Haderslev Fjernvarme afklarer spørgsmålet inden årets udgang.

De to tilbud

Haderslev Fjernvarme har siden efteråret kørt en særlig kampagne for at få de 3300 potentielle husstande til at skifte olie- og naturgasfyr ud med fjernvarme.

Det ene tilbud er et køb. Det andet er leje.

De to tilbud ser således ud: 

Kunden køber tilslutningen og et fjernvarme-anlæg gennem Haderslev Fjernvarme, der står for gasafkobling, installation og tilslutning, mens kunden selv står for fremtidig vedligeholdelse og service. Kunden betaler 35.000 kroner for det hele og herefter de almindelige tariffer.

Kunden lejer sit fjernvarmeanlæg gennem Haderslev Fjernvarme, som står for al installation og fremtidig vedligeholdelse og service. Haderslev Fjernvarme  står også for gasafkoblingen, hvilket normalt koster cirka 7000 kroner. Alt dette betaler kunden for via et abonnement på 220 kroner pr. måned plus de almindelige tariffer.

Fuglekvarteret bliver det første område, og her begynder arbejdet med nedlægning af rør og udskiftning af naturgasfyr med fjernvarme den 1. august.

Projektet har fået tilsagn fra Energistyrelsen om et tilskud fra fjernvarmepuljen på 38,4 millioner kroner under forudsætning af, at Haderslev Fjernvarme i løbet af fem år gennemfører mindst 1922 konverteringer. Med den store interesse tyder alt på, at det kan lade sig gøre.

Ifølge Morten Hartmann er interessen for fjernvarme nemlig også stor i de andre områder. I området omkring Rosenbakken og Lænkebjerg vest for Ejsbølvej samt på Ribe Landevej har 40 procent af husstandene meldt sig på banen.

- Det viser bare, at vi er kommet med et godt tilbud, siger direktøren.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Udviklingshæmmede Jens elsker store maskiner: Nu har han fået 'sin egen' hos stor industrivirksomhed

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE til kamp mod topholdet: Aggressiviteten skal med til Herning

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce