Annonce
Indland

Grøn energi for over 800 millioner kroner sendes i udbud

Producenter af sol- og vindenergi kommer til at slås om pengene i den nye tilskudspulje for grøn energi, der åbner for ansøgninger torsdag.

I dag åbner regeringen for det første teknologineutrale udbud af støtte til produktion af vedvarende energi.

Danmark er allerede godt på vej mod at blive selvforsynende med vedvarende strøm, og torsdag tages der endnu et skridt i retningen mod et endnu grønnere Danmark.

Det sker, når Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet åbner op for adgang til energistøtte for 842 millioner kroner.

Det forventes at tilfalde projekter med en samlet kapacitet på 140 megawatt.

Støtten udbetales til de producenter, der kan levere grøn strøm til den billigst mulige pris, og for første gang nogensinde er udbuddet teknologineutralt.

Tidligere øremærkede man bestemte puljer til enten vind- eller solenergi, men det er lavet om i et forsøg på at få mest muligt ud af støttekronerne.

Energiminister Lars Christian Lilleholt er spændt på, hvad den nye udbudsmetode betyder for priserne.

- Målet er, at vedvarende energi skal kunne klare sig på markedsvilkår. Der er vi ikke helt endnu.

- Jeg håber dog, at dette teknologineutrale udbud bliver en god generalprøve, som kan give et praj om, hvor langt vi er fra målet, inden vi søsætter de endnu større udbud, som Folketinget har besluttet med energiaftalen, siger han.

Fristen for at ansøge om midler fra dette års pulje udløber 26. november, og resultatet af udbuddet forventes at blive offentliggjort i begyndelsen af december.

Det er planen, at der skal afholdes årlige udbud af støtte til vedvarende energi frem til 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce