Annonce
Esbjerg

Grøn førertrøje på spil: Kronborg kræver svar om kontroversiel havneø mellem Esbjerg og Fanø

Efter modsatrettede udmeldinger er det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der er medlem af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, forvirret, og han kræver nu svar på, hvorvidt udvidelsen af Esbjerg Havn med en havneø mod Fanø er definitivt droppet. Arkiv: Red Star
Efter et møde forleden oplever Fanø-politikere, at Esbjerg Havns omdiskuterede havneø er både stendød og lagt i graven, mens Esbjergs borgmester fastholder, at den ikke er droppet helt. Folketingsmedlem Anders Kronborg (S) kræver nu svar i sagen.

Esbjerg: Det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S) efterlyser nu klart svar på, hvorvidt den omdiskuterede havneø, den såkaldte etape 6 i Esbjerg Havns storstilede udvidelse, er blevet droppet.

Anders Kronborgs efterlysning kommer efter, at et lokalt medie har bragt en artikel, hvor to ledende politikere på Fanø, borgmester Sofie Valbjørn (Alt), og Christian Lorenzen (K), der er formand Erhvervs- natur og teknikudvalget, har glædet sig over, at havneøen er både stendød og lagt i graven.

Samtidig siger imidlertid Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som er politisk overhoved for den af Esbjerg Kommune ejede havn, at havneøen kun er sparket til hjørne.

- Jeg bliver forvirret, sikkert i lighed med mange andre, over to så forskellige meldinger fra to kommuner. Den ene kommune siger, at en arealudvidelse i form af en havneø er droppet og stendød, hvor den anden kommune siger den blot er sparket til hjørne. Jeg har fuld forståelse for, at ikke alle synes, havneøen er en god idé, men jeg synes, vi fortjener et klart svar på, hvad der er op og ned. Har Esbjerg Havn droppet alle planer om udvidelse af havneøen, og er det i virkeligheden derfor, at etape seks ikke en del af den nuværende VVM-redegørelse, som der arbejdes med, spørger Anders Kronborg, der er medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i Folketinget.

- I mit arbejde på Christiansborg går der ikke en uge, uden jeg snakker om Esbjerg Havn. Der er ingen tvivl om, at man på Christiansborg er opmærksom på Esbjerg Havns centrale og vigtige betydning for at lykkes med flere vindmølleparker, og den seneste nyhed om en kæmpe investering på op mod en milliard kroner fra den nordiske infrastrukturfond Infranode, som skal udvikle bygninger til vindmølleindustrien i Esbjerg Havn, vidner om det store vækstpotentiale, som er i den grønne omstilling, siger Anders Kronborg.

Sagen kort

Esbjerg Havn meddelte tilbage i sommeren 2017, at man ønskede at udvide den eksisterende Østhavn med yderligere en million kvadratmeter, den såkaldte etape 5 og 6, som blandt andet indebærer en anlæggelse af en havneø mellem Esbjerg Havn og Fanø.

Imidlertid var modstanden stor på Fanø, og Fanø Byråd har adskillige gange givet udtryk for sine bekymringer over havneudvidelsens konsekvenser for Vadehavet.

Fanø har blandt andet søgt hjælp hos FN-organet Unesco, haft foretræde i Folketinget og skrevet breve til de tyske og hollandske miljøministre.

Sidste sensommer meddelte Esbjerg Havn, at ansøgningen til myndighederne vedrørende havneøen (etape 6) blev pillet ud af de oprindelige planer for at komme hurtigere igennem med etape 5. Havnen meddelte samtidig dengang, at ”stillingtagen til en senere etape 6 vil fortsat ligge inden for havnens langsigtede udviklingsperspektiver.”

Annonce

Ikke klogt

Han håber grundlæggende, at havnens aktiviteter kan rummes inden for den nuværende ramme, men han mener også, at havneøen på lang sigt potentielt kan være et væsentligt element i den grønne omstilling, hvor prognoserne siger, at der i de kommende år skal rejses i hundredvis af nye havvindmøller i Nordsøen ud for Esbjerg. Derfor kan Esbjerg Havn på et senere tidspunkt få et øget arealbehov og dermed potentielt også brug for havneøen eller anden udvidelse.

- Vi taler om milliardinvesteringer og i tusindvis af arbejdspladser. Vi taler om en øget konkurrence mellem havnene i Nordsøområdet og et Danmark, som igen ruster sig til at blive en grøn stormagt. Vi taler om, at job vil flytte sig fra olie- og gasbranchen til den grønne teknologi, så jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det set med Esbjerg Havns interesse og fremtidsudsigter er klogt at smide havneøen resolut i graven. I hvert fald tror jeg ikke, det er i havnens interesse, hvis der er modsatrettede oplysninger om kommende arealudvidelser, så jeg tillader mig forsigtigt at stille spørge om, hvad der er op og ned i sagen, siger Anders Kronborg.

Annonce

De fastholder

JydskeVestkysten skrev sidste år, at havneøen (etape 6) var blevet sat på pause og udskilt fra de oprindelige udvidelsesplaner med henblik på at fremskynde etape 5, og borgmester Jesper Frost Rasmussen fastslår da også overfor JydskeVestkysten, at havneøen ikke er droppet. Samme besked kommer fra havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

- Hvad der strategisk bliver besluttet i fremtiden, er svært at afgøre i dag, så derfor tilsagnet om, at denne (etape 6) ikke er fuldstændigt er droppet, oplyser han.

Fanøs borgmester siger midlertid til JydskeVestkysten, at hun og øvrige medlemmer af Fanø Byråd ved et møde i sidste uge fik at vide, at havneøen var fuldstændig parkeret, og at Esbjerg Havn ingen aktuelle planer har om havneøen. Dermed mener hun også, at havneøen er lagt i graven, som hun har udtrykt det.

- Jeg husker også, at de sagde, at man aldrig kan sige aldrig, men jeg gætter på, at det handler om, at de ikke vil indrømme, at de helt stopper projektet, siger Sofie Valbjørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Haderslev

Vild skov bliver for os alle

Annonce