Annonce
Haderslev

Grøn plan: 3300 flere boliger skal have fjernvarme

De røde områder er der, hvor Haderslev Fjernvarme ønsker at udvide sit forsyningsområde. Hvis alt klapper, kan de første områder i det vestlige Haderslev Komme med i 2021. Illustration: Haderslev Fjernvarme
Haderslev Fjernvarme gør klar til kæmpeudvidelse efter grøn klimaplan. Olie- og naturgasfyr i det vestlige Haderslev samt i Starup og Marstrup skal skiftes ud med fjernvarme. Direktør håber på at komme i gang næste år.
Annonce

Først Haderslev, så Starup og til sidst Marstrup. Haderslev Fjernvarme er klar til at gøre Haderslev-området meget mere grøn.

Som en direkte følge af den nye klimahandlingsplan, som regeringen og Folketinget netop har indgået, bebuder Haderslev Fjernvarme, at det er klar til at udvide sit forsyningsområde. Over en fem til tiårig periode skal cirka 3300 boliger i Haderslev by, Starup og Marstrup efter planen have skiftet olie- eller naturgasfyret ud med fjernvarme.

- Det drejer sig om cirka en halv million kvadratmeter, som vil betyde, at vores salg bliver øget med 60 procent, siger direktør Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme, der lige som fjernvarmeselskabets formand, Søren Knudsen, klapper i hænderne:

- Indtil nu har mange reelt været bundet op på naturgas eller oliefyr, men nu kan vi med den nye klimaaftale i baglommen gå ud og tilbyde grøn varme til endnu flere i Haderslev by, siger formanden i en pressemeddelelse.

Annonce

CO2-udledning begrænses med 70 procent

Klimaaftalen indebærer, at CO2-udledningen skal reduceres med 70 procent senest i 2030. Det skal blandt andet ske ved at støtte udbredelsen af grøn fjernvarme gennem nye tilskudsordninger. Hvor attraktivt tilbuddet til de nye kunder bliver, kommer til at afhænge af netop disse tilskudsordninger.


Vi mangler endnu at få afklaret præcist, hvordan tilskudsordningerne bliver skruet sammen, men vi vil udnytte ordningen fuldt ud og regner med at komme med et særdeles attraktivt tilbud til vores kunder, også til folk med et forholdsvis nyt gasfyr.

Morten Hartmann, direktør for Haderslev Fjernvarme


- Vi mangler endnu at få afklaret præcist, hvordan tilskudsordningerne bliver skruet sammen, men vi vil udnytte ordningen fuldt ud og regner med at komme med et særdeles attraktivt tilbud til vores kunder, også til folk med et forholdsvis nyt gasfyr, siger Morten Hartmann.

Han oplyser, at fjernvarmen allerede har været ude at sondere mulighederne. I første omgang har selskabet kig på den nordvestlige del af Haderslev, hvor der er 1200 boliger. Det giver ifølge direktøren mest økonomi for selskabet at begynde der.

En del af udspillet

l regeringens udspil skal olien og gassen ud og erstattes af grøn fjernvarme eller elektriske varmepumper. Regeringen vil sænke afgifterne på grøn strøm til opvarmning og hæve dem på sort varme. Samtidig vil regeringen give støtte til varmepumper, fjerne forbrugerbindingerne til naturgas og fremme brugen af den grønne overskudsvarme fra f.eks. datacentre.

Derudover vil regeringen gøre det nemmere at etablere ny grøn og billig varmeproduktion ved at ophæve forældet krav om, at fjernvarmeanlæg nogle steder skal kunne producere både el og varme. Samtidig vil regeringen stille lovkrav om bæredygtighed ved brug af biomasse. Konkret vil regeringen afsætte 2,3 milliarder kroner til at udskifte olie- og naturgasfyr med grøn varme. Varmepakken mindsker drivhusgasudledningerne med 0,7 mio. tons CO2e i 2030.

- Vi kommer til at dele udrulningen op i etaper, understreger Morten Hartmann, der fortæller, at Haderslev By først bliver omfattet, derefter Starup og til sidst Marstrup. Generelt for alle etaper kommer gennemførelsen til at afhænge af, hvor mange der ønsker fjernvarme i det enkelte område. Der kan derfor være områder, som rykker bagest i køen, mens områder med stor interesse kan komme tidligere på fjernvarmen.

Annonce

Mere grøn varmeforsyning

Udvidelsen af Haderslev Fjernvarme bliver til gavn for alle. Også de nuværende fjernvarmebrugere vil få glæde af udvidelsen. Jo større og mere finmasket nettet bliver, jo mere effektiv kan varmeforsyningen blive:

- Og det er en fordel for alle. Vi investerer løbende i at gøre vores varmeforsyning grøn og mere effektiv. Det er med til at sænke varmeforbruget og skabe en sund forretning, som kommer alle forbrugere til gode i forma af skarpe priser og lave fællesomkostninger, lyder det fra Søren Knudsen.

Haderslev Fjernvarme håber på at komme i gang så hurtigt som muligt. For at komme det, skal Haderslev Kommunes Energi- og Varmeplan ændres. Fjernvarmeselskabet er derfor i tæt dialog med Haderslev Kommune, som skal godkende planerne. Lige efter nytår vil Haderslev Fjernvarme sende et konkret forslag til kommunen, hvor selskabet vil dokumentere, at der både økonomisk og klimamæssigt vil være fornuftigt og bæredygtigt at udbygge fjernvarmenettet.

- Godkender kommunen planen, satser vi på at kunne byde de første nye kunder velkommen allerede næste år, siger Morten Hartmann.

En så stor udvidelse får ikke umiddelbart her og nu konsekvenser for varmeproduktionen på Knokbjerg. Ifølge Morten Hartmann har selskabet kapacitet til at følge med i de første par år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce