Annonce
Varde

Grønt Varde-firma anmeldt af tidligere ansat for miljøsvineri

RC Plast er en grøn plastvirksomhed, der omdanner genbrugsplast og industriaffald i plast til granulat, som så kan bruges til nye plastprodukter. Nu er virksomheden anmeldt for selv at forurene. Arkivfoto. John Randeris
Varde Kommune indskærper til RC Plast i Varde, at den skal overholde miljøbeskyttelsesloven efter, at en tidligere ansat meldte virksomheden til kommunen for flere forureningsforhold. Blandt andet er der mistanke om, at flere tusinder liter spildevandsolie fra produktionen er ledt ud i kloakken.
Annonce

Varde: Efter en anmeldelse fra en tidligere ansat foretog Varde Kommune mandag et uanmeldt miljøtilsyn hos RC Plast i Varde. En såkaldt grøn plastvirksomhed, der omdanner genbrugsplast, så det igen kan bruges til nye produkter.

RC Plast er anmeldt for at brænde plastik af, ligesom der er mistanke om, at virksomheden gennem årene har ledt flere tusinde liter spildevandsolie fra produktionen ud i kloakken via en vandslange.

Her ses afløbet, hvor det olieholdige spildevand ledes ned i. Hvor afløbet fører hen, har RC Plast hidtil ikke kunnet oplyse. Privat videofoto

- De har været ferieramt, så de kan ikke fortælle det hele. Det virker som om, de ikke har haft fokus på det miljømæssige, siger Hans Peter Due, der er chef for teknik og miljø i Varde Kommune.

Annonce

Hvor ender afløbet?

Det største ubesvarede spørgsmål er, hvor spildevandet fra en olieseparator er ledt hen. Ifølge en videooptagelse, som kom med anmeldelsen, samles spildevandsolien i en 1.000 liter palletank.


De har været ferieramt, så de kan ikke fortælle det hele. Det virker som om, de ikke har haft fokus på det miljømæssige.

Teknik- og miljøchef Hans Peter Due, Varde Kommune


Ifølge anmelderen tømmens tanken fra tid til anden ved at sætte en haveslange på og lade spildevandsolien løbe ud i et afløb. Men hvor det afløb fører hen, kunne RC Plast ikke oplyse i forbindelse med tilsynet. RC Plast har ifølge miljøgodkendelsen fra 2013 oplyst, at spildevandet fra produktionen recirkuleres.

- Vi har sat efterforskningen i gang. De er blevet bedt om at lave en redegørelse, siger Hans Peter Due.

Når RC Plast skal rengøre maskindele fyldt med plastik, så brændes det af med en gasbrænder. Mange andre steder anvender man en pyrolyseovn. Privat videofoto

Han fortæller, at RC Plast selv er meget optaget af at få løst sagen.

- De erkender, at det ikke er i orden. Det er et godt udgangspunkt til at få løst problemerne, siger Hans Peter Due.

Annonce

Mere ked end vred

Men sagen kan få store konsekvenser.

- Hvis virksomheden har lavet noget ulovligt, kan den få et påbud og i yderste konsekvens blive politianmeldt, siger Hans Peter Due.

Formanden for plan- og teknik, Preben Friis-Hauge (V), er orienteret om sagen, som han på godt jysk finder mere end træls.

- Det gør mig mere ked af det end vred. Jeg troede, at folk var klogere og havde større samfundsforståelse, siger Preben Friis-Hauge.

LÆS MERE SIDE 8

Tilsynet

  • Varde Kommune fik anmeldelsen fredag den 26. juni og gennemførte mandag den 29. juni et miljøtilsyn hos RC Plast.
  • Varde Kommune indskærper overfor RC Plast, at den skal bortskaffe kemikalierester til en godkendt modtager. Der blev fundet en åben palletank uden for og med tydeligere aflejringer på asfalten ned til en regnvandsrist.
  • RC Plast skal inden 1. september redegøre for, hvorfor den afbrænder plast - hvor meget det drejer sig om – hvor ofte det foregår og komme med forslag til en alternativ løsning.
  • Ligeledes skal der laves en redegørelse for, hvad der sker med spildevandet fra produktionen, og der skal foreligge en opdateret kloakplan.
  • Slutteligt skal RC Plast fremvise kvitteringer for bortskaffelse af farligt affald for de seneste fem år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

EM I HÅNDBOLD For abonnenter

Det nye omdrejningspunkt: Vejen ind i varmen har været lang, træls og bumlet

Annonce