Annonce
Esbjerg

Grøn politiker på rød MZ-motorcykel: - Vi skal lykkes med klimaet

Han er grøn og stiller op for Alternativet, Edvard Korsbæk. Han vil have masser af ladestationer og elbiler til Danmark - og gerne også lastbiler og anden tung trafik over på eldrift. Foto: Lars Stokbro
64-årig kemiingeniør, rengøringsassistent og grøn politiker stiller op til Folketinget for Alternativet. Selv har han været topchef i milliardfirma, men blev aldrig millionær.
Annonce

Esbjerg: Han er tæt på at være ligeglad med, hvem folk stemmer på. Bare de stemmer grønt.

Edvard Korsbæk er en skæv folketingskandidat. Han stiller op for Alternativet, og han opfordrer alle til at stemme på "en god verden for dig, dine børn og børnebørn".

Som nummer fire på stemmesedlen for Alternativet i Sydjyllands Storkreds regner han ikke med at blive valgt til Folketinget, men sker det, rykker han familien op fra Bramming og flytter til København.

Hans valgkamp foregår på en gammel rød MZ-motorcykel med totaktsmotor. Og han ved godt, at det på ingen måde er det mest skudsikre køretøj rent miljømæssigt.

Men han elsker de gamle motorcykler fra Østtyskland, og han elsker også at lave mad og har arbejdet på "næsten Michelin-niveau".

- For fire år siden grinede man ad mig, når jeg fortalte, at vi havde én kødfri dag i ugen. I dag sælger McDonald's vegetarburgere, og man bliver ikke til grin, når man spiser vegetarmad, fortæller han om den grønne omstilling, som Alternativet er gået forrest i.

Han ved det godt. En totaktet veteranmotorcykel af mærket MZ fra Østtyskland er ikke det mest miljøvenlige køretøj, men han prøver at forsvare sit gamle køretøj. Den kører trods altg 22 km/l, og han sidder på valgplakaterne, når han kører ud med foldere til vælgerne i det vestjyske. Foto: Lars Stokbro
Annonce

Blev aldrig millionær

Edvard Korsbæk er kemiingeniør, har været direktør for sit eget softwarefirma med 22 ansatte og laboratoriechef hos et af Danmarks helt store firmaer, der genanvender dæk.

- Vi bearbejdede 800.000 dæk om året. Det var et kæmpefirma. Så min baggrund er det private erhvervsliv, hvor jeg opbyggede mit eget multinationale selskab, men jeg har aldrig haft evnen til at tjene penge på mine ideer, siger den grønne politiker.

Så han blev aldrig millionær. I dag er han rengøringsassistent - "for man har pligt til at klare sig selv".

Men han er rig på gode historie. Både den store historie om Romerrigets fald på grund af folkevandringer, som han sammenligner med nutidens indvandring til Europa fra Afrika, Asien og Østeuropa. Noget, som også kan medføre store forandringer, men til det gode efter hans mening.

- Vi har brug for flere folk i Vesten, når vi bliver flere og flere ældre.

Annonce

Gået forbandet godt

Også hans egen 64-årige historie rummer opbrud. Han var søn af den døve drejer i Askov, fire af hans søskende blev også tunghøre, og selv mistede han det meste af sin hørelse som toårig, da hans mor ville lave kaffe på et gammelt gaskomfur, og det hele eksploderede med et kæmpebrag. Som 15-årig blev han smidt ud hjemmefra og har klaret sig selv siden.

På den lidt kortere bane ærgrer han sig over, at han ikke stillede op til byrådsvalget i Esbjerg for Alternativet for to år siden, da det viste sig, at partifællen Karin Schwartz manglede 82 stemmer i at komme ind.

- De stemmer kunne jeg godt have trukket, mener han.

Han er gift med tyskeren Tudlik Wiese, som for 25 år siden bragte to børn ind i familien, som nu også snart består af fire børnebørn.

Hos Alternativet er det partiets tre bundlinjer, der trækker: Den sociale, den grønne og den økonomiske.

- Vesteuropa er styret af den økonomiske bundlinje, og det er gået forbandet godt. Men hvor har det ført os hen? Vi har en ufattelig mængde stress, og jeg tror ikke, at det er rigtig at optimere på økonomi.

Sker det uventede, at han kommer i Folketinget, er han klar til at rykke til København og satse på ordførerskaber om iværksætteri, kultur, religion og selvfølgelig den grønne omstilling.

- Og så er uddannelse og kultur pokkers vigtigt.

- Jeg vil gerne have en politisk kultur, hvor vi stoler på folk. I dag har de andre partier lært, at Alternativets grønne politik. Vi vil være med til at gøre tingene bedre, siger Edvard Korsbæk. Foto: Lars Stokbro

Men lykkes vi ikke med klimaet, går det galt, siger han, måske ikke i Nordeuropa, men sydpå. Vandstanden vil være steget med 1,5 til 6 meter ved næste århundredskifte.

Selv var Edvard Korsbæk grøn i en tidlig alder. Da der var fuld fart på dækkene, ejede han 70 tønder land og var en af de første, der lavede frilandsgrise.

I dag vil han redde klimaet med en "hulens masse penge" til forskning, et grønt superministerium og elbiler.

Undervejs på sin 64-årige løbebane har Edvard Korsbæk så også haft tid til at løbe ni halvmaratoner.

- Når noget ikke fungerer, løber jeg, fortæller han. Og han har ikke noget mod at konkurrere.

- Men man skal bare ikke trampe på andre, mens man gør det.

Vegetarmad er blevet stuerent de senere år. Og det er Edvard Korsbæk glad for. Han er selv skrap ved grøntsags-gryderne og har arbejdet med madlavning "næsten på Michelin-niveau". Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce