Annonce
Haderslev

Grønlænderforening havde 20 medlemmer med på bustur til Mandø

På vej til Mandø blev der sunget grønlandske sange, og et tysk selskab kvitterede med en tysk sang. Så var stemningen slået an, og Qajaasat - grønlændere i Haderslev fik en dejlig eftermiddag på den lille vadehavsø. Privatfoto

Foreningen Qajaasat-grønlændere i Haderslev med medlemmer i hele landsdelen har været på besøg på Mandø.

Haderslev: "Mandø må være en rejse værd, det var i hvert fald, hvad bestyrelsen for Qajaasat kom frem til, da den søgte penge fra Udlodningsmidlerne - det der tidligere hed Tips - og lottomidlerne. Det viste sig afgjort at holde stik, skriver Kurt Hørlyk fra foreningen, der besøgte Mandø. Her følger Hørlyks beskrivelse af besøget:

"Man kan komme til Mandø på to måder: man kan køre selv, hvis ellers man kender forholdene - herunder ikke mindst tidevandet. Eller man kan tage traktorbussen, der afgår fra Vester Vedsted. Af sikkerhedshensyn samt for det sociale samværs skyld valgtes det sidste. Uanset hvilken måde man vælger, er det tidevandet, der bestemmer.

På Mandø er der i dag 25-28 faste beboere. Det afhænger af, hvem man spørger. Nu er mandøboere næppe dårligere til at tælle and andre, forklaringen kan være den, der også er kendt fra mindre steder i Grønland: Når en beboer forlader stedet for en periode, for eksempel for at uddanne sig, så vil mange fortsat regne vedkommende som beboer, uagtet at han/hun er tilmeldt folkeregisteret et andet sted. Mange af beboerne har turisterne som hel eller delvis levevis."

De 20 deltagere i Qajaasats besøg på Mandø fik også tid til at besøge øens kirke, hvor man fik fortalt både om øens og kirkens historie. Privatfoto
Annonce

En oplevelse

Øen ligger i Vadehavet og er ret lille, 7-8 kvadratkilometer. Da man kun kan komme dertil ved lavvande, er øen ikke nær så 'turistet' som de to større øer. Alligevel kommer dog årligt omkring 80.000 turister, men en kold, blæsende efterårsdag er der stadig plads nok til alle.

Turen har virkelig været en oplevelse, der er mange begejstrede indlæg på Qajaasats facebookside, fortæller Kurt Hørlyk i en pressemeddelelse.

Her har de 20 deltagere i foreningens udflugt til Mandø taget opstilling foran Mandø-bussen. Qajaasat ? grønlændere i Haderslev? er en forening for alle der holder af Grønland. Foreningen har sit navn fra planten qajaasat, grønlandsk post. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Her er anklageskriftet fra slumlejren: Kurt Beier scorede over fire millioner på slaveløn til udenlandske chauffører

Haderslev

Ny isbar på Gravene åbner i maj

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce