Annonce
Tønder

Grønt lys: Bevaringsværdigt hus må jævnes med jorden

Da branden i januar var slukket efter mere end syv timers indsats, stod stort set kun ydermurene tilbage. Brandårsagen blev aldrig fastlagt. Foto: Uwe Iwersen
Et mere end 200 år gammelt stuehus på Visbjergvej i Øster Terp udbrændte i januar. Nu har myndighederne givet grønt lyst for, at brandtomten med rives ned.

ØSTER TERP: En voldsom brand hærgede natten til den 30. januar i år ejendommen Visbjergvej 30 i Øster Terp ved Løgumkloster.

Branden blev opdaget ved to-tiden, og da brandfolk fra fem lokale værn nåede frem, var stuehuset overtændt og ikke til at redde.

Siden brandnatten har der kun stået ydervægge og dermed en ruin tilbage på adressen. Men selv om ejendommen altså var totalskadet og lige til at jævne med jorden, så var det ikke så lige til. Stuehuset er fra 1807 og dermed mere end 200 år gammel. Bygningen blev tilbage i 1998 registreret med bevaringsværdien 4 (se faktaboks), og dermed kunne ejeren, direktør Michael Orbesen, ikke bare være som han ville.

Men nu har teknik- og miljøudvalg i Tønder efter indsendt ansøgning givet grønt lys for nedrivning af den ellers bevaringsværdige bygning.

Annonce

Bevaringsværdier

Bevaringsværdier fra 1 til 9 er Slots- og Kulturstyrelsens redskab til at vurdere og klassificere den danske bygningsmasse.

Metoden vurderer bygninger ud fra fem forskellige forhold, hhv. arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, miljømæssig værdi, originalitet og tilstand.

Bygninger med den højeste værdi 1 vil som oftest være fredede bygninger eller folkekirker. Særligt værdifulde bygninger kan dog godt have bevaringsværdi 1 uden at være fredede.

Bygningerne med værdierne 2-4 er de bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags.

Bygninger med bevaringsværdierne 5-6 er jævne, pæne bygninger, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren.

Bygninger med bevaringsværdierne 7-9 er ofte bygninger uden arkitektonisk udtryk eller uden historisk betydning. Det kan også være bygninger, som er så ombyggede, eller som har så mange udskiftninger, at de har mistet deres oprindelighed.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Ukendt årsag

- I sådanne tilfælde siger vi ja, eller risikerer vi, at kommunen skal overtage bygningen og ejeren kan forlange en erstatning, forklarer udvalgets formand, Bo Jessen (V).

Ønsket om nedrivning af den bevaringsværdige bygning har været annonceret. Medvirkende til tilladelsen fra teknisk udvalg er også, at "Foreningen By og Land Vestslesvig", der kæmper for bevarelsen af bygningskulturen, under høringsfasen havde tilkendegivet, at man ikke vil modsætte sig.

Michael Orbesen siger, at han har planer om at genopføre en bygning på grunden.

Hvad der var årsag til den altødelæggende brand, er aldrig blevet fastslået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Annonce