Bredebro: Lørdag var der godt nyt til vandforbrugerne i Bredebro. Anbefalingen fra Bredebro Andelsvandværk om at koge vandet er ikke længere gældende.
En prøve taget på vandværket forleden viste, at et kimtal - kimtal 22 - var alt, alt for højt. Kimtal 22 er udtryk for antallet af kuldeelskende bakterier. Man anbefalede ud fra forsigtighedsprincippet, at forbrugerne spilkogte vandet i mindst et minut, før det blev indtaget. I mandags fik vandværket monteret et UV-filter, der kan slå bakterier ihjel, og vandet der sendes ud til forbrugerne har nu igen et acceptabelt kimtal.
- Det er da positivt, at det går i den rigtige retning. Vi fik jo hurtigt sat det UV-filter op, og det har vist sin effektivitet i forhold til at få gjort vandet klar til at blive brugt i fødevarer, fortæller Karsten Woller, der er formand for vandværket.
En vandprøve inden UV-filteret viser dog stadig et for højt kimtal. Men ikke i nærheden af de 3000, som prøven forleden viste.
- Den sidste prøve var på 230, og grænseværdien er 200, så det er lige lidt over, fortæller Karsten Woller.
- Det skal vi selvfølgelig have styr på. Vi begynder at gennemgå vandværket fra en ende af, og så ser vi, hvor vi støder på en uregelmæssighed, fortæller han.
En mistanke
Det er dog slet ikke sikkert, at man kan finde en konkret fejl.
- En uges tid inden den her prøve blev taget, der fik vi efterfyldt nogle af vores filtre med noget filtermatriale, og alle reperationer på sådan noget giver altid noget uro i bakteriefloraen. Så vi håber på, det er det, og hvis det er det, så er det et spørgsmål om tid, inden det er faldet til et normalt niveau igen, fortæller Karsten Woller.
- Så vi har en mistanke om, hvad det kan være, men vi kan ikke få det bekræftet, før der går noget tid, fortæller Karsten Woller.
Men sikkert er det altså, at forbrugerne ikke længere behøver tænde for elkedlen eller komfuret, når de vil bruge vandet fra vandhanen.
Karsten Woller, formand for Bredebro Andelsvandværk.Det er da positivt, at det går i den rigtige retning. Vi fik jo hurtigt sat det UV-filter op, og det har vist sin effektivitet i forhold til at få gjort vandet klar til at blive brugt i fødevarer.