Annonce
Tønder

Grønt lys: Danmarks største cykelløb vender tilbage

Møgeltønders toppede brosten i Slotsgaden er et særkende for Hydroløbet, der afviklets sidste weekend i september. De lokale arrangører har netop fået grønt lys fra Danmarks Cykel Ring til at løbet også i år indgår i unionens officielle løbskalender. Foto: Uwe Iwersen
Tønder Cykelmotion og Tønder Amatør Cykle Ring har fået tildelt Hydro Løbet. Dermed ventes op mod 1000 cykelryttere fra hele landet at tage turen til Tønder sidst i september.

TØNDER: Forleden takkede et flertal i kommunalbestyrelsen i Tønder nej til at hente Danmarks største tilbagevendende sportsbegivenhed, cykelløbet Post Nord Danmark Rundt, til byen. 425.000 kroner, som var prisen for at være værtsby for enkeltstarten i august, var for meget for de fleste politikere.

At Danmark Rundt fik et nej, får dog ingen konsekvenser for det, der de seneste år har vist sig at være Danmarks største cykelløb målt på deltagertallet.

- Danmarks Cykel Union har netop meddelt, at vi igen må arrangere Hydro-løbet. Det bliver lørdag den 26. september, og det bliver efter alt at dømme det største løb i landet i år.

Sådan siger Jef Hansen, formand for Tønder Amatør Cykle Ring (TACR), der sammen med kollega-klubben, Tønder Cykelmotion, står for afviklingen af løbet.

Annonce
Tønder Amatør Cykle Ring og Tønder Cykelmotion er sammen om at arrangere Danmarks største cykelløb. Begge klubber sender også lokale talenter og veteraner ud på ruterne. Foto: Uwe Iwersen

Tilbage til 60'erne

Cykelløbet i Tønder har mere end 50 år på bagen.

- Vi har, med få undtagelser i 70'erne, hvert år arrangeret løb i Tønder siden 1962. Det er en gruppe ildsjæle, der står bag. Vi har nogle gode sponsorer, men får ingen økonomisk støtte fra kommunen, påpeger Jef Hansen.

Når Hydro-løbet i Tønder har tradition for at være Danmarks største cykelløb under Danmarks Cykle Union, skyldes det flere omstændigheder.

- Med digerne og de toppede brosten gennem Møgeltønder, har vi noget helt unikt, som ingen andre løb kan byde på. Og så er den sidste weekend i september også sæsonens sidste løbsweekend, som alle gerne vil være med til, påpeger Jef Hansen.

Vejret kan spille ind

Hvor højt deltagerantallet når op, afhænger ofte også af vejrudsigten. På en lørdag med godt vejr, valfarter over 1000 cykelryttere i alle aldersklasser til Tønder. Men er der som sidste år regn og rusk, så koster det lidt deltagere - i sådan et vejr trækker løbet omkring 800 deltagere til.

Men med det grønne lys fra Danmarks Cykle Union kan Jef Hansen og hans udvalgte skare af frivillige nu for alvor gå i gang med forberedelserne til årets løb.

- Vi er faktisk allerede i fuld gang. Der er faktisk lidt prestige i at arrangere Danmarks største cykelløb. Folk glæder sig. Det er stort det her, lyder det fra løbslederen.

2019-udgaven af Hydroløbet foregik i regn og rusk og stillede dermed krav om ekstra gode ben til deltagerne. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce