Annonce
Sydjylland

Grafik: Se, hvor meget rottebekæmpelsen koster nær dig

En rotte kan blive lige så stor som en sko i størrelse 40. Foto: Søren Gylling

I 2016 steg de syd- og sønderjyske kommuners regning til rottebekæmperne med knap tre millioner kroner. Kommunerne forventer at bruge endnu flere penge i år.

En flænset skraldepose, små sorte ekskrementer eller lugten af kloak.

Rotter efterlader en del spor, som generer almindelige borgere - og deres kommuner. I hvert fald har de syd- og sønderjyske kommuner brugt sammenlagt 2.983.961 kroner mere på at bekæmpe rotter i 2016 sammenlignet med året før. Rottebekæmpelse er en kommunal opgave, og det er derfor os alle, der betaler for den.

Annonce
c

Nye EU-regler koster

Den store stigning af udgifterne skal ses i lyset af forholdsvis nye EU-regler, gældende fra januar 2016, der skærper kravene for rottegift. Kommunerne må nemlig ikke længere lægge gift ud, før de er helt sikre på, at der faktisk er rotter til stede. Og så må de kun benytte sig af enkelte, EU-godkendte giftpræparater. Regelændringerne er sket for at sikre hensynet til naturen.

I januar 2016 forudså den esbjergensiske skadedyrsvirksomhed Anticimex, hvilken betydning, de nye regler, ville få.

- Hvor vi tidligere kunne nøjes med at besigtige en grund en gang i kvartalet, skal vi nu besigtige den ugentligt over en længere periode. Det medfører selvsagt en betydelig merudgift, sagde afdelingsleder, Martin Seefeldt Borgen, tilbage i 2016.

De sidste to år har kommunerne opjusteret budgetterne. I 2017 forventer de at bruge sammenlagt 372.500 kroner mere end sidste år. Det er altså 3.356.461 kroner mere end i 2015, da de gamle regler stadig gjaldt.

Ingen rotter på Fanø

Vejen Kommune er den eneste kommune, der har brugt færre penge i 2016 sammenlignet med året før: 22.000 færre kroner.

- Vores nye kontrakt med bekæmperne begyndte allerede fra januar 2015, så derfor har vi ikke mærket det i 2016, siger Birgith Hansen, der er fagkoordinator på skadedyrsområdet i Vejen Kommune.

Fanø Kommune fremgår ikke af listen, fordi kommunen angiveligt ikke bøvler med rotter og derfor ingen penge bruger på bekæmpelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce