Annonce
Sydjylland

Grafik: Se, hvor meget rottebekæmpelsen koster nær dig

En rotte kan blive lige så stor som en sko i størrelse 40. Foto: Søren Gylling

I 2016 steg de syd- og sønderjyske kommuners regning til rottebekæmperne med knap tre millioner kroner. Kommunerne forventer at bruge endnu flere penge i år.

Annonce

En flænset skraldepose, små sorte ekskrementer eller lugten af kloak.

Rotter efterlader en del spor, som generer almindelige borgere - og deres kommuner. I hvert fald har de syd- og sønderjyske kommuner brugt sammenlagt 2.983.961 kroner mere på at bekæmpe rotter i 2016 sammenlignet med året før. Rottebekæmpelse er en kommunal opgave, og det er derfor os alle, der betaler for den.

c
Annonce

Nye EU-regler koster

Den store stigning af udgifterne skal ses i lyset af forholdsvis nye EU-regler, gældende fra januar 2016, der skærper kravene for rottegift. Kommunerne må nemlig ikke længere lægge gift ud, før de er helt sikre på, at der faktisk er rotter til stede. Og så må de kun benytte sig af enkelte, EU-godkendte giftpræparater. Regelændringerne er sket for at sikre hensynet til naturen.

I januar 2016 forudså den esbjergensiske skadedyrsvirksomhed Anticimex, hvilken betydning, de nye regler, ville få.

- Hvor vi tidligere kunne nøjes med at besigtige en grund en gang i kvartalet, skal vi nu besigtige den ugentligt over en længere periode. Det medfører selvsagt en betydelig merudgift, sagde afdelingsleder, Martin Seefeldt Borgen, tilbage i 2016.

De sidste to år har kommunerne opjusteret budgetterne. I 2017 forventer de at bruge sammenlagt 372.500 kroner mere end sidste år. Det er altså 3.356.461 kroner mere end i 2015, da de gamle regler stadig gjaldt.

Annonce

Ingen rotter på Fanø

Vejen Kommune er den eneste kommune, der har brugt færre penge i 2016 sammenlignet med året før: 22.000 færre kroner.

- Vores nye kontrakt med bekæmperne begyndte allerede fra januar 2015, så derfor har vi ikke mærket det i 2016, siger Birgith Hansen, der er fagkoordinator på skadedyrsområdet i Vejen Kommune.

Fanø Kommune fremgår ikke af listen, fordi kommunen angiveligt ikke bøvler med rotter og derfor ingen penge bruger på bekæmpelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce