x
Annonce
Haderslev

Gram markerede afstemningsfest på smukkeste vis

Karl Gunnar Gregersen fra Lokal Historisk Arkiv og Vision Gram bød klokken 17 vekommen til godt 400 gæster, der havde købt billet til den mere end fem timer lange afstemningsfest med taler, sang og kager. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Hele byen bakkede op, da syv forskellige aktører i Gram mandag aften stod bag en storslået markering af, at sønderjyderne for 100 år siden stemte sig hjem til Danmark.

HADERSLEV: Der var kage og kaffe, og respekt og godt humør i lange baner, da syv forskellige aktører i Gram mandag aften slog kræfterne sammen om en storslået afstemningsfest i den Holstenske Lade ved Gram Slot.

Godt 400 mennesker havde på forhånd revet billetterne væk, og de fik talere, der kredsede om Genforeningens betydning både lokalt og globalt, i fortid, nutid og fremtid.

De blev også, som det hedder på nudansk, 'udfordret' af talerne, da et par af dem modigt bragte et af tidens hotte emner på banen: Tosprogede byskilte, heriblandt forfatter og tidligere redaktør Sven-Erik Ravn.

- Lige nu raser en krig i hvert fald i læserbrevene, som drypper lidt malurt i danskernes festår. Det tyske mindretal fører sig frem med, at de vil have tyske bynavne på skiltene til de fire store byer. Sonderburg, Apenrade, Tondern und Hadersleben, sagde Sven-Erik Ravn til forsamlingen, og fortsatte:

- Jeg ser egentlig ikke det store problem, og havde vi ikke større problemer at diskutere mellem dansk og tysk, så gik det nok. Men vi skal have ro på bagsmækken, så lad os da sætte tyske bynavne på skiltene.

- Nej, nej, nej, lød det sagte fra en hovedrystende tilhører, mens andre blot strammede læberne, og kiggede intenst på den tidligere redaktør, der uddybede:

- Nu er det jo ikke nødvendigt, men måske passende, at flytte os lidt, men jeg kan ikke lide, at mindretallet trækker mindretalskortet, og gør dette til en sag, som de taber på grund af påstået flertalstyranni og påstår, at de manglende nyredigerede skilte er lig med manglende anerkendelse af flertallet.

Annonce

De stod bag

Afstemningsfesten i Gram var arrangeret af Vision Gram, Lokalhistorisk Arkiv, Ældresagen, Gram Mandskor, Gram Sognekor og Gram Slot.

400 gæster havde købt billet til aftenens traktement, der bød på sønderjysk kaffebord fra start til slut. Undervejs var der underholdning af Gram Sognekor og Gram Mandskor.

Sven-Erik Ravn mente omvendt, at de skilteforskrækkede skulle se på den merværdi de tosprogede skilte ville bringe:

- Det vil fortælle turisterne og andre vejfarende, at de nu var kommet til et helt særligt område. Jeg har for eksempel hørt om en sønderjysk familie, der fik besøg fra Sjælland, og sjællænderne blev spurgt, hvad de gerne ville se hernede. Svaret var "En jerseyko og en hjemmetysker", hvilket fik latteren til at bryde frem.

En anden af aftenens talere, venstremanden Bertel Haarder kunne også levere vittigheder i samme boldgade:

- Gamle Peter på 80 år, var gået i gang med at lære latin, hvilket fik en ven til at spørge, hvorfor vil du lære latin? Jo, så er jeg kan tale med ham Sankt Peter, når jeg dør og kommer i himlen. Men hvad så, hvos du kommer det andet sted, sagde vennen og pegede nedad. Nå, jamen tysk har jeg altid kunnet tale, sagde gamle Peter.

En mindedag

Bertel Haarder mindede dog også forsamlingen om, at den 10. februar var en mindedag.

- Andre steder i landet kaldes det en festdag, men i Sønderjylland er det en mindedag. Et minde om de mange, familier, der betalte en høj pris, nogle kom aldrig hjem, andre kom hjem med granatchok, sagde den tidligere minister og fortsætte:

- Det vi skal lære af den store krig er alliancer. Vi skal polstre os med alliancer, fordi Danmark er for lille et land til at stå alene. Dengang manglede vi alliancerne, og det betalte vi dyrt for.

Sven-Erik Ravn, 70 år, udtrykte det således:

- Vi er generationen uden bedsteforældre.

For Helga Madsen, fra Tiset, var glad for Bertel Haarders tale. Hun havde 13 familiemedlemmer med til afstemningsfesten, fordi Genforeningen var noget særlig for hendes familie.

- Jeg kunne godt lide, at han kiggede på det store billede, og mindede os om, hvad vi kunne lære af den tid, og hvad vi kan lære andre.

Helga Madsens farfar og svigerfar kom begge hjem efter krigen med store sår på sjælen. Svigerfaderen talte aldrig om det, men kort før sig død, hjælp hans søn ham med at få skrevet en dagbog om sine oplevelser ved fronten.

Forfatter, tidligere redaktør, Sven-Erik Ravn fik love at indlede talerækken, og han havde både humor og lokal historie på paletten. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Laura Brodersen på 22 år fik også til opgave at holde en tale for forsamlingen, hvor cirka 87 procent af de fremmødte rent aldersmæssigt kunne være hendes bedsteforældre.

- Jeg er klar over, at jeg nok trækker gennemsnitsalderen ned, men jeg blev meget rørt og stolt, da Karl Gunnar Gregersen fra Lokalhistorisk Arkiv spurgte om jeg ville holde tale. Mit budskab er, at vi skal lære af historien, og vi unge skal også tage ejerskab af den. For mig handler genforeningen om åbenhed, tolerance og demokrati, og jeg er stolt af at bo i en landsdel, hvor flertal og mindretal på begge sider af grænsen kan leve i fredelig sameksistens. Det er da noget særligt, sagde en smilende Laura Brodersen.

Helga Madsen i midten havde taget 13 familiemedlemmer med til fest. Inden aftenens første taler vurdere barnebarnet Ida Keller Skousen og veninden Alice Lundtofte småkagerne på bordet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Laura Brodersen på 22 år holdt aftenens sidste tale, og den indbragte hende stående applaus fra de 400 fremmødte gæster. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der var kager og kaffe i lange baner,og der var plads til både alvor og grin undervejs. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Syv forskellige aktører var gået sammen om arrangementet, der bød på kaffebord fra start til slut. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Gram Sognekor og Gram Mandskor underholdt begge i løbet af aftenen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
De 400 billetter var på forhånd revet væk. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce