Annonce
Haderslev

Gram Slot sikrer bevarelsen af stor landbrugssamling

Flemming Skov, Jørgen Iversen og Johs. Jespersen glæder sig over, at den store samling af landbrugsredskaber og effekter, der hører til landbrug nu får til huse på Gram Slot. Svend Brodersen mener, at samlingen helt naturligt falder ind i Gram Slots fortælling. Foto: André Thorup
Flere end 3000 effekter, som indtil nu har været udstillet i den gamle kostald på Tørninggård flytter til Gram. De tre sidste frivillige er vemodige, men glade. Slotsejer er glad.
Annonce

Alderen er ved at indhente de sidste tre frivillige i landsbymuseet på Tørninggård ved Tørning Mølle. Og for Jørgen Iversen, Johs. Jespersen og Flemming Skov har samtalen ved hvert eneste møde i de seneste måneder og år drejet sig om samlingens fremtid. For et museum med 3000 effekter i form af blandt andet en grå Ferguson-traktor, kaner, leer, høtyve, hørskærere, smedeværksted og savværk samt alt det løse, der er samlet siden 1985 og rummer flere hundrede års landbrugshistorie, smider man jo ikke bare ud. Men hvad gør man så, når ingen er klar til at tage over?

Der er et hav af effekter i den store landbrugssamling, som har holdt til på Tørninggård i næsen 30 år. Foto: André Thorup

Nu har de tre frivillige dog endelig fundet en løsning. Til vinter bliver alle genstande pakket ned og kørt til Gram, og hvis alt går efter planen, bliver der til næste sommer åbnet et herregårdsmuseum i nogle af laderne ved Gram Slot.

Annonce

Vemodigt, men godt

- Det er da lidt vemodigt, erkender Johs. Jespersen, der siden 1998 har været frivillig på landbrugsmuseet.

- Men det er en god og rigtig beslutning, og det er dejligt, at vi kan bevare samlingen samlet, lyder det fra Jørgen Iversen og Flemming Skov, der henholdsvis siden 2006 og 2015-2016-stykker har bidraget til at give besøgende i alle aldre en fornemmelse af de maskiner og det liv, der er levet på gårdene i omegnen af Hammelev i de sidste århundreder.

En gammel ajlespreder - eller det, vi i dag kalder for gyllespreder, indgår også i samlingen. Foto: André Thorup

Det var to ansatte ved Haderslev Erhvervsråd, der så muligheden for at løse de tre frivilliges store udfordring og samtidig bidrage til at øge turistoplevelserne i Gram. De tog kontakt til Svend Brodersen.

Baggrund

I 1985 blev Lokalhistorisk Forening for Vojens Kommune oprettet. Året efter fik foreningen et par små lokaler stillet til rådighed på 1. sal i herredsfoged Holms hus på Tørning Mølle.

Der begyndte at indkomme mange afleveringer i form af arkivalier og billeder, men også små ting fra husholdning, håndværk  og landbrug, som i første omgang blev opbevaret i møllens hestestald.

Tingene blev dog større og større, og der blev hurtigt pladsmangel. Asmus  Schnmidt  fra Kastvrå tog sig af tingene, som blev  registreret på computer af den tidligere borgmester i Vojens Kommune, Peter Petersen.

Samlingen rykkede først til større lokaler i Styding, hvor man indrettede et museum hos Inger Uldall- Da gården blev solgt rykkede man i åe  2000 til Tørninggård, hvor både den tomme kostald og den gamle hestestald blev  stillet til rådighed for museet. Da den gamle hestestald skulle bruges bruges til hærvejsherberg, indskrænkede museet sig.

Nu flytter samlingen, der består af genstande helt tilbage fra 1700-tallet til Gram Slot.

For ham var det ikke en svær beslutning at sige ja:

- Vi er i årenes løb på Gram Slot adskillige gange blevet spurgt, om vi ville overtage et museum. Og vi har utallige gange sagt nej, fordi det ikke passede til vores DNA. Men denne gang siger vi ja, fordi vi formidler landbrugshistorie fra både fortid og nutid, og dette falder naturligt ind i vores eksisterende aktiviteter. Alle de maskiner, der findes her i samlingen, har også på et tidspunkt været brugt på Gram Slot, forklarer Svend Brodersen, som med det kommende herregårdsmuseum vil bygge på i forhold til de historier, slottet i forvejen fortæller sine mange besøgende.

Annonce

Oplevelser året rundt

- Ikke fordi, at vi tror, der pludselig kommer en halv million gæster, men fordi vi gerne vil lade vores oplevelser nå et mere stabilt niveau rundt. Vi har haft de store events, men vores hotelværelser og restaurant skaber mere og mere, og vi vil gerne give disse gæster en ekstra oplevelse oveni de andre, siger Svend Brodersen.


Vi er i årenes løb på Gram Slot adskillige gange blevet spurgt, om vi ville overtage et museum. Og vi har utallige gange sagt nej, fordi det ikke passede til vores DNA.

Svend Brodersen, Gram Slot


Han vil i løbet af få dage begynde en efterlysning af frivillige, der har lyst til at hjælpe med at bygge et spændende herregårdsmuseum op, hvor der kan formidles landbrugshistorie fra fortid til i dag.

Fra jord til bord. I gamle dage kærnede man selv sit smør. Det er også én af ideerne, der indgår i planerne for det kommende herregårdsmuseum i Gram. Foto: André Thorup

- Det skal være sådan, at folk kan komme og få en fornemmelse af, hvordan det var, men også prøve at sidde på en traktor med video og film se, hvordan et moderne landbrug er i dag. Man skal kunne smage, høre og se, lyder det fra Svend Brodersen.

Flere gamle kaner indgår også i samlingen sammen med et par hestevogne. Foto: André Thorup
Alle, der kommer på det lille landbrugsmuseum på Tørninggård har finder en eller flere ting, der skaber minder. Foto: André Thorup
Der er 3000 genstande plus alt det løse i samlingen. Der er flere gengangere, og ikke alt vil derfor blive udstillet i Gram. Foto: André Thorup
En gammel vægt er også. Svend Brodersen mener, at den skal i spil, så gæsterne på herregårdsmuseet selv kan veje ting eller dem selv. Foto: André Thorup
Man var selvforsynende i gamle dage.Derfor slyngede man også selv sin honning. Foto: André Thorup
Æggene skulle også i gamle dage have hjælp til at blive udruget. Her er et udrugningsskab. Foto: André Thorup
Hjulbør hed gamle dages trillebør. Sådan nogen er der selvfølgelig også i den store samling. Foto: André Thorup
Man skal passe på fødderne, når man skal lægge sten og fliser. Det skulle man også i gamle dage. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce