Annonce
Esbjerg

Granly får Den Gyldne Ambolt: Det handler om at blive i kedeldragten

Kjeld Vogt, adm. direktør, Granly Gruppen, er uddannet landbrugssmed, og han har aldrig forladt den jordnære tilgang til tingene. Han er selv indbegrebet af Granly-ånden, og fredag modtog han og virksomheden Den Gylne Ambolt. Foto: André Thorup

Granly Gruppen på Esbjerg Havn, dette års vinder af JydskeVestkystens erhvervspris, Den Gyldne Ambolt, er en anderledes virksomhed, ledet af en meget anderledes direktør.

Esbjerg: Hver morgen meget tidligt kører administrerende direktør Kjeld Vogt rundt til sine ansatte på forskellige lokaliteter på Esbjerg Havn. De fleste ansatte er iført kedeldragter, og direktøren kommer typisk anstigende i kondisko, cowboybukser og åbentstående skjorte. Og ofte med en smøg i munden.

Det er sådan, stilen er hos Granly Gruppen. Her sætter man en ære i at være jordnær, selv om man mest arbejder med ting, der er forbundet med vand.

Fredag modtog den esbjergensiske smedevirksomhed JydskeVestkystens erhvervspris, Den Gyldne Ambolt, som et synligt bevis på mange års succes. Den lille gyldne ambolt, som tidligere har været forbi nogle af landsdelens mest betydningsfulde virksomheder, blev overrakt af chefredaktør Mads Sandemann.

- Siden den spæde start i 1983 har Granly Gruppen formået at udvikle sig i takt med det omgivende samfund. I har med et moderne udtryk været omstillingsparate og har haft en udvikling, der er meget lig den, Esbjerg har taget fra fiskerby til energimetropol med fokus på både fossile brændstoffer og vedvarende energi, lød det fra chefredaktøren.

Granly Gruppen


  • Granly Gruppen A/ S ejes ultimativt af Mogens Larsen, England, gennem selskabet Linderberg Group A/ S. Virksomheden blev oprindeligt stiftet Bent Juul Larsen, som senere blev købt ud af Kjeld Vogt og erhvervskoryfæ, tidligere vognmand Roland Munch.
  • Med afsæt i traditionel smedevirksomhed og underleverandørproduktion har Granly Gruppen-koncernen fokus på marinemarkedet gennem Esbjerg Shipyard A/ S, Grumsens Maskinfabrik A/ S og GranlyDiesel A/ S.
  • Underleverandørproduktionen gennemføres af Granly Steel A/ S og RMG Steel Ningbo Ltd. Koncernen har også aktiviteter indenfor dyrevelfærd gennem KVK Hydra Klov A/ S og indenfor sprøjtestøbning i aluminium og zink gennem Ceropa A/ S i Svendborg. Koncernens hovedkvarter er i Esbjerg.
Kjeld Vogt, adm. direktør, Granly Gruppen, har været med i virksomheden helt fra starten i 1983. Foto: André Thorup

Den berømte vognmand

Modtageren, administrerende direktør Kjeld Vogt, er i sig selv en særskilt historie, som er alt andet end skåret ud af en lærebog om moderne management. Ligesom virksomheden beskriver den smedeuddannede direktør sig selv som uortodoks. Han er ikke ret glad for at klappe sig selv på skulderen, og når han skal fremhæve Granly Gruppens succes, hylder han medarbejderne, og det, han kalder for Granly-ånden.

- Jeg tror, det handler om, at vi er blevet i kedeldragten, mens mange andre er krøbet ind i kontorerne. Vi arbejder stenhårdt og effektivt, og vi er alle lige, uanset om man befinder sig på øverste eller nederste etage, konstaterer han.

Kjeld Vogt var blandt de første ansatte, da Granly blev stiftet i 1983. Dengang var det med fokus på reparation af skibe, fremstilling af maskiner til minkindustrien samt reparation af trykluftsværktøjer. Siden overtog han en overgang selv ejerskabet sammen Esbjergs legendariske vognmand, Roland Munch, og Granly blev stor inden for fiskeri, men da det forsvandt fra Esbjerg, havde virksomheden allerede sikret sig en god luns som underleverandør for de store vindmølleproducenter.

Kjeld Vogt, adm. direktør, Granly Gruppen, modtog fredag JydskeVestkystens erhvervspris, Den Gyldne Ambolt. Foto: André Thorup
Annonce

Med kurs mod USA

I dag beskæftiger Granly Gruppen omkring 475 ansatte, typisk timelønnede produktionsfolk, hvoraf de 275 befinder sig i Danmark, hovedsageligt Esbjerg, mens resten arbejder i Kina. Gruppen består af et mini-konglomerat med selskaberne Granly Steel, Granly Diesel, Esbjerg Shipyard, KVK Hydra Klov, RMG Steel og Grumsens Maskinfabrik, som skræver over forskelligartede aktiviteter indenfor skibsfart, værft, olie, offshore vind, dieselmotorer, støberi og landbrug. De seneste mange år har Granly Gruppen leveret pæne og solide bundlinjeresultater, og sidste år var således endnu et rekordår for gruppen med et overskud på 45 millioner kroner ud af en omsætning, der er vokset til over en halv milliard kroner.

Ifølge Kjeld Vogt er det netop Granly Gruppens store styrke, at koncernen har aktiviteter i flere brancher.

- Det gælder om have flere ben at stå på. Vores medarbejdere er smede, der arbejder nonstop og kan lave forskellige ting. Hvis én aktivitet svigter, kan de lave noget i anden sektor. Det skulle være mærkeligt, hvis alting gik ned samtidigt, siger han.

Men Granly Gruppen har også med succes kigget udover havnemolen i Esbjerg for sikre virksomhedens vækst og fremtid. Gruppen var således tidligt ude og allierede sig med Kina-pioneren og tidligere indehaver af Ribe Maskinfabrik, Ole Jørgensen, da man for efterhånden ti år siden fulgte efter vindmølleproducenterne og etablerede egen fabrik i Kina. Her har Kjeld Vogts lillebror, Brian Vogt, med selskabet RMG Steel ansvaret for omkring 200 mand i produktionen, og de seneste år har Kina-selskabet leveret en stor del af overskuddet. Siden er også andre aktiviteter i gruppen flyttet til Kina, og man har i fremtiden også kurs mod afdelinger i Polen og USA. En satsning, der har som mål at øge Granly Gruppens omsætning med 50 procent til 750 millioner kroner i 2020.

Annonce

Den stærke tillid

Trods det globale udsyn lægger Kjeld Vogt og Granly dog også stor vægt på virksomhedens lokale forankring. Granly er således via sponsorater dybt involveret i det kulturelle liv i Esbjerg med støtte til blandt andet fodbolden, håndbolden, speedway og ishockeyen, hvis hjemmebane i Esbjerg hedder Granly Hockey Arena.

- Det gør vores medarbejdere stolte, når de i aviser og tv kan se, at deres firma sponsorerer, siger Kjeld Vogt.

Stolt over Granly Gruppen er også koncernens ejer, den i England bosiddende, Mogens Larsen. Han var fredag også til stede ved overrækkelsen af Den Gyldne Ambolt.

- Granly er for mig loyalitet og ordentlighed. Granly er for mig som en familie, hvor styrken er, at man altid har tillid til hinanden. Hvad Kjeld siger, kan jeg altid stole på, og han kan altid stole på, hvad jeg siger, lød det fra Mogens Larsen.

Hovedpersonen havde selv i dagens anledning opgraderet sin afslappede dresscode med et slips og jakke, men mandag er han helt sikkert tilbage i kondisko og cowboybukser - den mundering, der matcher det, han kalder for Granly-ånden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Annonce