Annonce
Varde

Gratis kunst er ikke så gratis endda: Mange nye skulpturer presser budget til vedligehold

Leif Sylvester står bag "samtalefuglene" i krydset mellem Nørregade, Vestergade og Grydergade. Skulpturerne er doneret af Poul Erik Bech Fonden. Arkivfoto: André Thorup

Blandt andre Poul Erik Bech forærer så mange skulpturer til Varde, at puljen til vedligehold begynder at være presset. Kulturpolitikerne vil næste år bede om flere penge.

Annonce

Varde Kommune: Varde Kommune og Poul Erik Bech, der er kendt som Danmarks største ejendomsmægler, har lavet en aftale, hvor Poul Erik Bech forærer skulpturer til Varde, mod at Varde Kommune betaler for opsætning.

Opsætningen bliver betalt fra en pulje på 50.000 kroner til vedligehold af skulpturer, og udgifterne til opsætninger presser nu den pulje, der samtidig også skal betale for den fremtidige vedligehold af skulpturerne. Kulturudvalget har sagt ja til endnu en skulptur fra Poul Erik Bech til Varde, og det gør, at puljen bliver brugt fuldt ud i år, og på sigt kommer der til at mangle penge, hvis det ikke skal ende med mangelfuld vedligehold.

Derfor vil Udvalget for Kultur og Fritid bede om, at i fremtiden bliver der tilført 10.000 kroner til puljen, hver gang Varde Kommune får et nyt kunstværk. Det bliver dog først til næste efterår, at der skal tages stilling til forslaget. Det sker, når byrådet skal forhandle om de kommende års budgetter.

Den nye skulptur

Poul Erik Bech Fonden har købt en skulptur af Per Sommer, som kulturudvalget har sagt ja til at sætte op i Varde.Tidligere i år har fonden doneret skulpturer, der nu står på Lundvej, på Fogtmanns Plads og i rundkørslen ved Føtex. Senest er Leif Sylvesters "samtalefugle" sat op i krydset mellem Nørregade, Vestergade og Grydergade.

Varde Kommune betaler for opsætningen, og det er forventningen, at det koster 6000-8000 kroner. Da der mangler noget belægning ved nogle af de andre skulpturer, så er kontoen for vedligeholdelse af kunstværker tømt.

Hvor den nye skulptur skal stå, er ikke helt klarlagt.

Annonce

En attraktiv kulturkommune

I kunne også vælge at sige nej? At sige: "Vi vil ikke have så mange skulpturer, for vi har ikke råd til at vedligeholde det". Hvorfor overvejer I ikke den model?

- Vi er jo rigtig glade for, at der er privat initiativ. Det gælder Poul Erik Bechs initiativ i Varde, men vi har også fået rejst rigtig meget kunst og mange skulpturer i andre dele af kommunen. Som kultur- og fritidsudvalg er vi kun glade for, at det er noget, som borgerne vil arbejde med, og rigtig mange byer har tænkt kunst og skulpturer ind i deres udviklingsplan. Så jeg synes, de her initiativer understøtter Varde Kommune som en spændende og attraktiv kulturkommune, svarer Mads Sørensen (V), formand for kultur og fritid.

Annonce

Godt for turisme

Mads Sørensen mener, at blandt andet Tirpitz tiltrækker flere turister, der er interesseret i kunst og kultur. Han mener, at kunst og skulpturer i Varde, Tistrup og Ølgod kan trække de turister ind i landet.

- Jeg ser kulturen som en vækstgenerator, siger Mads Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce