x
Annonce
Indland

Gravrøverier på kirkegårde: De har trådt på det allerhelligste

Arkivfoto

Dorthe Heimbürgers afdøde mands grav blev berøvet efter familien havde lagt blomster på hans fødselsdag.

Esbjerg: Jan Heimbürger ville være fyldt 48 år den 9.august i år, hvis han havde levet. På hans gravsted på Gormsgade Kirkegård i Esbjerg ligger flere små gaver i form af lamper, blomster og en lille stenskulptur af en kat.

Han og konen Dorthe havde to katte sammen, da han levede, og nu passer skulpturen på ham i døden.På Jans fødselsdag lagde enken Dorthe Heimbürger to store blomsterbuketter på graven. Men da hun kom og kiggede til gravstedet et par uger senere, var blomsterne, en solcellelampe og katteskulpturen væk. Nogen havde stjålet det.

- Jeg blev rasende og rigtig ked af det. Man skal gennem en hæk og over gruset for at komme ind til gravstedet. Nogen havde trådt på det allerhelligste og trådt på mig, siger Dorthe Heimbürger til DR Syd.

Gravrøveri er ikke en sjældenhed på danske kirkegårde, oplyser formanden for Foreningen for Danske Kirkegårdsledere, Jens Zorn Thorsen.- Det sker desværre fra tid til anden, og vi tager det meget alvorligt, når en kunde oplever tyveri, siger han. Men det er svært at gøre noget ved røverierne, da der kun er personale på kirkegårdene i dagtimerne.

- Vi tager en grundig snak med kunden og holder derefter øje med området. Gartnerne på kirkegården kender jo som regel til dem, som færdes der til dagligt, siger han til DR Syd.

Dorthe Heimbürger lavede et facebookopslag i håb om, at man måske kunne få tingene tilbage. Det er blevet delt flittigt, og andre har haft lignende oplevelser, afslører kommentarsporet.

Hun håber, at særligt én person får øje på opslaget.

- Hvis jeg skulle sige noget til dem, der har gjort det, skulle det være: "Tænk dig om og læg det tilbage", siger hun til DR Syd. Muligheden for at mindes sine kære ved at besøge gravstedet og lægge gaver eller blomster betyder meget for mange, der har mistet. Derfor synes Dorthe Heimbürger også, at det er ærgerligt, at hun nu er tvivl om, om hun kan blive ved med det.

- Jeg tænker meget over, om jeg tør stille et lille pyntet juletræ herud til Jan til jul, som vi plejer. Det er vigtigt for os at gøre det, for han er stadig en del af familien. Sådan skal det jo ikke være, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Vedsted SøFestival er aflyst

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce